Можем да се заиграем с тълкуването на думите на доц. Антонов, аз не ги поставям под съмнение, но бихме могли да направим следното уточнение.
Ако вирусът на хепатит C стои върху нашата кожа, лигавица, косми, то тогава техните ензими го убиват. Значи ако вируса във вид на капка кръв попадне на едно такова място и остане за известно време (не знам колко, може да са само няколко секунди) върху тях, то вируса ще загине.
Но какво ще стане ако имате кръв, която примерно седи върху четката за зъби и още не е попаднала върху кожа или нашата лигавица и съответно вируса стои латентен, очаквайки да попадне в гостоприемна среда, за да започне да се размножава. Ако в този момент тази кръв почти директно докосне открита рана в устата (например, измием си зъбите с чуждата четка и имаме открита рана в устата, или по някакъв начин това, което е в устата ни, попадне в нашето кръвообращение), тогава това правило не важи, просто защото ензима на лигавицата няма време да убие вируса.
Затова за мен винаги щом има вероятност от контакт кръв-кръв, има и вероятност от заразяване. Друг е въпросът, че тази вероятност явно е по-малка за вируса на хепатит C, в случаите когато този вирус трябва да премине през място, където има кожа, лигавица, или косми и съответно би могъл да загине доста по-бързо.
Поздрави,
Радо