Автор Тема:  Как се поставя инжекцията?  (Прочетена 69659 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Как се поставя инжекцията?
« Отговор #30 -: Декември 22, 2007, 21:09:18 »

Здравейте,
малко мазохистично ми звучите,незнам защо след като се чувствате добре не се радвате.Нямате никъкъв повод за притеснение поне на този етап, някои хора понасят много зле терапията, други пък се чувстват нормално,някои усещат страничните ефекти само в първите 24 часа след инжекцията, други-постоянно.При трети се получава така както при вас се е получило-след първата апликация тялото привиква към интерферона и страничните ефекти отслабват това естественно е най-добрия вариант ;)и това не означава че интерферона не действа-споко ;) ;) 

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #31 -: Декември 26, 2007, 21:50:20 »
    Чудя се дали има значение това колко е количеството на Пегасиса. Не знам от какво се определя колко да е то. Една сестра в болницата ме питаше защо съм с 135мг. Каза, че сигурно защото съм по слабичка, не знам!? Не че има голямо значение.
Без да имам претенции, че съм много наясно с дозирането при Pegasys, доколкото виждам, винаги се започва с 180 микрограма, а дозата се намалява до 135 само при определени показания на кръвните изследвания по време на лечението. Ето един подробен  документ, който намерих и в който описват кога става преминаването към 135 микрограма: Pegasys 135 PFS

Цитат
Pegasys 135 PFS
...
Where dose adjustment is required for moderate to severe adverse reactions (clinical and/or laboratory) initial dose reduction to 135 micrograms is generally adequate. However, in some cases, dose reduction to 90 micrograms or 45 micrograms is necessary. Dose increases to or towards the original dose may be considered when the adverse reaction abates (see section 4.4 for use and section 4.8).
...
In chronic hepatitis C clinical trials, isolated increases in ALT (GREATER-THAN OR EQUAL TO (8805) 10x ULN, or GREATER-THAN OR EQUAL TO (8805) 2x BL for patients with a BL ALT GREATER-THAN OR EQUAL TO (8805) 10x ULN) which resolved without dose-modification were observed in 8 of 451 patients treated with combination therapy. If ALT increase is progressive or persistent, the dose should be reduced initially to 135 micrograms. When increase in ALT levels is progressive despite dose reduction, or is accompanied by increased bilirubin or evidence of hepatic decompensation, therapy should be discontinued (see section 4.4).
...

Това, което знаех е, че Пегасис не е обвързан с теглото на пациента, и общо взето документа го потвърждава.
Интерферона на Schering-Plough - PegIntron е обвързан с теглото на пациента, и в зависимост от теглото се определя и дозата.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Декември 27, 2007, 09:33:27 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #32 -: Декември 27, 2007, 10:02:35 »
      Радо значи пак не разбрах точно.Интерферона на Schering-Plough - PegIntron и Пегасис са две различни неща така ли?и пегасиса не е обварзан  с теглото.А защо на мен са ми предписани 135 мг???

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #33 -: Декември 27, 2007, 10:31:18 »
Интерферона е главната съставка, но отделните фармацевтични компании си имат техни продукти, базирани на интерферон, с които се провежда лечение. Това са си техни патенти и съответно те си имат техни продукти, базирани на интерферон алфа.
Продукта на Roche е Pegasys, а на Schering-Plough е PegIntron.
PegIntron пак е интерферон, но произведен по различен начин и съответно производителя му е обвързал дозировката с теглото на пациента.
Докато при Pegasys би трябвало всички пациенти в началото да получават една и съща доза и той не е обвързан с теглото на пациента. Използването на по-малки дози се прави в процеса на лечение, поне доколкото разбирам от нещата, които чета. Също и споменават за използване на по-малки дози Pegasys, когато се цели пациента да има по-малки и по-поносими странични ефекти.
Тъй като аз съм използвал PegIntron, нека някой който използва Pegasys да каже мнението си и това, което той знае по въпроса.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Декември 27, 2007, 10:48:14 от Radoslav Rusinov »

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • HepB
    • Профил
« Отговор #34 -: Декември 27, 2007, 11:01:24 »
           Да ясно.Аз още спя.А възможно ли е количеството на пегасиса да е 135 мг ако резултата от биопсията е добър,в смисал такав че сам по средата за лечение.преди 10-ина год.сащо ме предложиха за лечение но казаха че сам  по средата.малко не ми достигаше за да започна лечение.  Значи затова сега нямам почти никакви,да не кажа никакви странични ефекти.заради дозата.чуствам се нормално,както преди да започна лечение. но както ми беше писал преди при някои ефектите се проявяват след 4-8 инджекция.а аз сам само на 3. Благодаря Радо за инфото.Лек ден ти желая  :)

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #35 -: Декември 27, 2007, 11:05:54 »
Трудно ми е да кажа каква е точната причина за малката доза. Може би някой от хората, които са на Пегасис, ще може да каже. Сигурно лекарят е имал причина, но мога само да предполагам.

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • HepB
    • Профил
« Отговор #36 -: Януари 04, 2008, 10:23:39 »
    Здравейте.
Мислех че ще е по лесно сам да си биеш инжекцията. В сряда си я бих сама, но 10 мин. я държах докато си я бия   :D, нямах достатъчно смелост, но не защото ме е страх от спринцовки, а защото ме беше страх да не объркам нещо. Но както и да е, бих я, но след това ми прилоша от внушение че съм объркала нещо. Много спеках. Приятелят ми започна да ме мокри с вода, каза че ми забранява да си я бия повече сама. А той не иска, щото го е страх повече от мен. Мисля, че ще претръпна. Другия път ще се пробвам в крака.   

Неактивен Valentin Maneff

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 66
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #37 -: Януари 05, 2008, 13:42:26 »
Здравей Сара!Аз съм на четвърта и сам си ги поставям,но и при мен има такъв момент,който си е чисто психически.На последната много ме боля,даже се бодох 2-3 пъти/беше в кракът/,въпреки че досега не съм имал проблеми с поставянето.Ако наистина се страхуваш,по-добре да ти я поставя медицинско лице или поне приятеля ти,става рутинно и е по-лесно когато друг ти я поставя.От изминалите инжекции до сега мисля,че най-добре ми е в корема,просто кръвоносните съдове там са доста по-надълбоко и вероятността да ги засегнеш е по-малка,но все пак изборът си е твой.Първата ми я поставиха в ръката и след това реакцията беше,както пише в листовката,с всичките му странични ефекти.Като започнах аз да си ги поставям в корема и краката нещо ефектите си загубиха динамиката,даже понякога си мисля дали правилно си ги поставям.Но като цяло се справям,нали е важно серума да влезе под кожата,иглата е малка,с нея не можеш да достигнеш мускула/още по-вече е под наклон/и внимавай за веничка и това е ,пиши ако има нещо.Чао за сега!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3205
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #38 -: Януари 05, 2008, 14:32:09 »
Здравейте ,

и аз като Вальо понякога имам съмнения дали си я слагам правилно,снощи се набодох няколко пъти в крака,защото все ми се струваше,че съм попаднала на вена. Вече взех да халюцинирам :) Просто не мога да я забия и от един път да впръскам, седя,чудя се,туткам се нарочно. Не знам при вас как е.  Следя да е до дъно самата игла и доколкото мога да преценя, ъгъла да е 45гр,или приблизително. В момента се чувствам доста зле, предишните два пъти не бях така, имам температура и съм тотално скапана. Не знам дали е съвпадение понеже я направих в крака, но като цяло ми се струва,че в корема е най-лесно, и  2-та дни след инжектирането минават безпроблемно в сравнение с ръката и крака. Може би има връзка, може и да е случайност.
Това е от мен засега, отивам да прегръщам възглавницата.

Приятен уикенд на всички.

Силвана
« Последна редакция: Януари 05, 2008, 14:35:49 от Silvana »
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #39 -: Януари 07, 2008, 10:03:45 »
Така като чета как си поставяте инжекциите и какви странични ефекти имате,а по често и нямате се успокоявам и си мисля че не е толкова страшно колкото си го мисля  ;D
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #40 -: Януари 07, 2008, 21:42:09 »
При всеки човек е различно!
И аз се бях настроила за какви ли не страшни ефекти, но по-добре да се настроиш и да чакаш най-лошия вариант, та да може ако не е чак толкова тежко лечението ти - да си щастлива на късмета си, че при теб е по-леко отколкото при други!

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • HepB
    • Профил
« Отговор #41 -: Февруари 12, 2008, 22:24:26 »
       Здравейте!!!
    Искам да попитам някой знае ли дали има проблеми ако не се бие по едно и сащо време инджекцията (имам впредвид час) или не е от особено значение.Защото по принцип си я бия вечер към 20.00h но утре няма да мога и си мислех следобед да си я бия.Дали ще има проблем???

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #42 -: Февруари 12, 2008, 22:33:12 »
Здравей,Сара!На мъжа ми са му казали,че няма проблем ,ако до 24 часа си я постави,т.е. закъснение до 24 часа!Но все пак неговото лекарство се поставя 3 пъти седмично!

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #43 -: Февруари 12, 2008, 22:42:24 »
Здравей, Сара!
Мисля, че 6 часа + или - не са от значение. Аз се бях притеснила, че ще се появят някакви дупки от време в началото и бях започнала да си измествам всяка следваща инжекция с 6 часа напред. Така успях да си сменя слагането от петък вечерта в събота вечерта.

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • HepB
    • Профил
« Отговор #44 -: Февруари 12, 2008, 23:10:54 »
      ооооо Благодаря ви момичета !!!!......Че барзо се отзовахте. :-*   Значи няма да има проблем.
  Поздрави!!!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007