Автор Тема:  Какво причинява захарта на черният ни дроб?  (Прочетена 24823 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,

Винаги сме чували израза , че захарта е " бялата смърт", но защо в действителност я наричат така? Толкова ли е опасна, или това са само градски легенди?
Всъщност се оказва, че по канцерогенност е равна на алкохола, а всички знаем какво ни причинява той.
Един учен се е нагърбил със задачата да обясни какви химични процеси предизвиква тя в тялото ни, и по-специално черният дроб; колко от продуктите около нас я съдържат под една или друга форма-рафинирана фруктоза, фруктозен сироп ( който се извлича от генномодифицираната царевица на Монсанто), как е свързана с хепатита на черният дроб ( не вирусният), и как той води до диабет,тип 2.
Ако имате два свободни часа, ви предлагам да свалите и изгледате този филм. Има доста термини които могат да ви объркат, аз самата не съм наясно с половината съидинения които изброиха :), но определено дава по-друг поглед на нещата които ядем всекидневно и които смятаме за относително полезни и безопасни. Аз съм меко казано потресена!!

Приятно гледане!

Поздрави,
Силвана
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Какво причинява захарта на черният ни дроб?
« Отговор #1 -: Март 13, 2010, 20:23:22 »
Силви, мерси за линка!
Преди малко изгледах филма и аз също мога силно да препоръчам филма!
Между другото, той вече си има и субтитри. А това е биографията на професор Робърт Лустиг (Robert Lustig), който е главното действащо лице във филма. Всъщност филма представлява заснета 90 минутна негова презентация, в която той много детайлно обяснява колко опасна и вредна е захарта. Информацията, която изнася професора наистина е много важна и подкрепя една теория, на която все още е много трудно да се наложи - вредата от захарта във всичките и видове (преработена и сложена в почти всички преработени храни), различни от фруктозата, която можем да ядем в естествен вид. 
Филмът е изключително ценен като информация и за всеки, който има някакво заболяване или някакви проблеми с черния дроб, защото в него много ясно се вижда какво може да причини фруктозата на черния дроб и като цяло на организма.
Всеки, който някога се е интересувал или е спазвал някакви диети, също трябва да го изгледа, за да разбере какъв е проблема на повечето днешни диети.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #2 -: Март 13, 2010, 20:39:29 »
Може ли да напишете заглавието на филма, че от чужбина не се отваря Замундата!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 14, 2010, 07:35:18 »
Мерси Радо! Изгледах го! Доста впечетляващ! Определено научих много неща.

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #5 -: Март 14, 2010, 10:23:14 »
И аз го изгледах,много е полезно!
Това с разфасофките на кола има голяма логика,и наистина хората са започнали да пият по кофи от безалкохолните напитки.Нашето семейство лично не употребява газирано,а аз самата не пия газирано и сокове от 10-15г.,много се надявам
и синът ми да придобие тези навици!
Ужасявам се ,когато видя лапета да се наливат с безалкохолни,като с вода!
Веднъж попаднах на предаване,в което казваха за трите голями вредитела ГГГ,който най-често се употребяват сред деца - Газираното,Гумените лакомства,и третото не го помня.
Установих,че моят лептин също не бачка,разрових се и в изседванията си,и триглицеридите са ми над нормата,което също е кофти работа.Но след завършване на лечението си,аз започвам друга борба-хранителни навици и следователно килограми,и това което изгледах ще ми е от много голяма полза.
Силве,благодаря,че го сподели :kiss:
Между другото този професор говори не само за'конспирацията на кока-кола',ами за световна хранителна конспирация,и това е така.
Теди
« Последна редакция: Март 14, 2010, 21:10:21 от tedi »

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #6 -: Март 20, 2010, 19:07:01 »
Току що го изгледах и аз, филма ми се стори много полезен,   и е от 2009 следователно актуален, радвам се че сте публикували тази информация тук. Ше го изгледам поне още веднъж, че не схванах повечето биохимични – процеси в дроба и в тялото, които описват, но май разбрах  основното  - че фруктозата се явява отрова за дроба и е толкова вредна колкото мазнините защото в края на краищата води до образуване  и складиране на повече мазнини.  Успя почти да ме отчае като се има предвид колко не мога без сладки неща откакто се помня.  Даже напоследък с това алкохолно табу като ме хване нервата омитам един шоколад с лешници и проблема го няма, но очевидно и това НЕ  е решение.  Истината е, че ако нещо може да ме стресне и да ме накара да се откажа от някоя моя слабост са такива филми –  научно обосновани до най-малкия детайл защо и как нещо ми вреди.
Единственото, което ме притеснява е както въведената нискомаслена диета в САЩ да не би и тази теория накрая да се окаже сбъркана или недомислена , но  професорът  звучеше доста убедително, а и сега си обяснявам донякъде голямото омазняване на черния ми дроб , при положение че не се тъпча с мазни неща по принцип, но пък със сладки!... добре поне че не пия безалкохолно.  То дето се казва, с тоя хепатит фруктозата да ми е проблема, но те нещата май все са  навързани и няма нужда да ги усложняваме допълнително.

Неактивен sunshine

• Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
« Отговор #7 -: Март 20, 2010, 20:11:47 »
Филмът и аз го гледах снощи.
Направо съм потресена.

Излиза, че алкохолът далеч не е най-големият вредител на дробчетата ни.
Практически той е въглехидрат и се метаболира предимно от черния дроб и разлика в метаболитния му процес и този на фруктозата няма, като изключим частичното метаболиране на етанола от мозъка, което води до замайването.

Фруктозата се метабилора почти напълно от черния дроб, разгражда се до мазнини, като на всичкото отгоре не се синтезират веществата, които казват на мозъка ни, че клетките са сити. И мозъкът иска още и още...

Глюкозата е единственият подсладител, който се усвоява от организма ни пълноценно и не ни вреди.

Бялата захар е 50% фруктоза, 50% глюкоза.

Бубе, аз също като теб от край време си похапвам сладичко, направо съм си зависима, изправи ми се косъма след този филм.

Само не ми е ясно защо при чернодробни заболявания въглехидтратната диета се препоръчва сляпо, без да се уточни кои точно въглехидрати са добрите и кои лошите.

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #8 -: Март 22, 2010, 07:59:01 »
Мисля,че въпросът по-скоро опира до това какво количество консумираме въглехидрати.Отдавна сме преминали границата на нормалното.Представяте ли си какво даваме на децата си само и само да ги накараме да ядът без да се замисляме,до някъде от незнание.Първото,което направих след гледането на филма бе да забраня колата и всички подсладени сокове.Панерата е пълна с ябълки.Има в тях фруктоза,но има и фибри.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #9 -: Март 22, 2010, 10:04:27 »
Да,естествено и от значение е количеството храна ,което поемаме,и какво ядеме.Специално българина няма никакви хранителни навици,бута в устата,когато и каквото му попадне,и после затапи с половин литър кола примерно.Това много спомага за развиването на болестите/не само хепатит/,който ги има всеки 2-ри вече.
Когато аз бях решила да променя навиците си преди 2г. и да се храня нормално /това не е диета/,веднага се усети,ензимите от 90  влязоха почти в норма,това бе доста показателно за мен,а само спрях да си купувам от опакованите храни,в който м/у другото е бъкано с ''Е''-та,носих си обяд от вкъщи и т.н..Нищо не е толкова сложно,нито скъпо,просто е нужно малко повече време.
« Последна редакция: Март 22, 2010, 21:26:12 от tedi »

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 22, 2010, 10:56:11 »
Аз също съм от тези,дето трудно издържат без сладко 2,3 дни   :pardon:
Този филм още не съм го гледала,но се откзах от всичките вафли и шоколади още миналата седмица след като гледах филма за Монсанто , останах слабо казано
 потресена  :shocked1: пълен шок...
И така вместо вафли-плодове,както казва и Дани  ще е много по полезно.Само че проблема не е само в сладкото,еми и останалите продукти...човек вече не знае какво да яде... и как
да се предпази от ГМО-та и Е-та ...жалко е ...  :sad3:
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #11 -: Март 22, 2010, 11:07:21 »
Така,че собствениците на лавки в училищата да не се бунтуват много,а да предлагат храни полезни за децата.Ние като възрастни съзнаваме избора си,но децата не.Нали знаете как е в САЩ всяко дете си носи кутия с храна,ако няма стол.Попитах позната ,която живееше там и дъщеричката и ходеше на детска градина дали това,че съдържанието на кутиите не е еднакво притеснява децата.Тя каза,че изобщо не си гледат по кутиите,за тях това е нормална практика.Спомням си като дете,че закусвах вкъщи преди училище,но сега например посмъртно не бих могла да накарам сина си да го прави.Когато си е вкъщи изобщо не закусва.Но след забраната на колата по-често посяга към ябълките.
И като стана дума за пълноценно хранене вижте и този филм.Спомняте ли си големите дози вит.Ц на Xytrio?

http://zamunda.net/catalogue.php?search=Food+Matters&catalog=movies&letter=&g5=1&cat=&comb=no
« Последна редакция: Март 22, 2010, 11:15:06 от danihaleva »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 22, 2010, 13:32:21 »
Хора, може ли да пишете имената на филмите! МНого от торентите в бг, включително замунда, не се отварят от чужбина, няма как да разбера за кой филм пишете!

http://zamunda.net/catalogue.php?search=Food+Matters&catalog=movies&letter=&g5=1&cat=&comb=no

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #13 -: Март 22, 2010, 13:54:44 »
Ирка,ето
Food Matters (2008)
http://www.youtube.com/watch?v=E_qNTX_Nmuo

А това пък със забраната лавките да продават вафли,кроасани и т.н е поредната недомислена тъпотия от страна на държавицата,в която живуркаме.Що на тях ще има слагат тази забрана,а детето само на две крачки от у-щето си копува всичко забранено,та дори и алкохол!

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #14 -: Март 22, 2010, 15:07:37 »
Ирка,ето
Food Matters (2008)
http://www.youtube.com/watch?v=E_qNTX_Nmuo

А това пък със забраната лавките да продават вафли,кроасани и т.н е поредната недомислена тъпотия от страна на държавицата,в която живуркаме.Що на тях ще има слагат тази забрана,а детето само на две крачки от у-щето си копува всичко забранено,та дори и алкохол!

Забрани, забрани.......... Защо не кажат какво полезно остана за продаване? Нито кисело мялко е мляко, нито сиренето -сирене....

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007