Автор Тема:  Какво причинява захарта на черният ни дроб?  (Прочетена 24822 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Какво причинява захарта на черният ни дроб?
« Отговор #15 -: Март 22, 2010, 15:56:15 »
Теди,
не съм напълно съгласна с теб. Това, че в училище не се продават боклучави храни, е поне някаква стъпка към
формиране на отношение у децата към това кое е полезно и кое не. Да, то може да си ги купи от съседното
 магазинче, но знае, че е вредно и затова се налага да излиза извън училище (което пък е забранено на повечето деца от самите им родители)л Чудесно е, че в лавката вместо вафла можеш да си купиш ябълка или банан на по-добра
цена. Вместо сокчета от тип оцветена вода се продава айран. Днеска в лавката на едно столично училище имаше кутийки със зелена салата, шопска салата, зеле с моркови, ориз със зеленчуци, сандвичи с черен хляб, филе и кашкавал, банани, ябълки, мляко с ориз, таратор и въобще за два лева човек може да хапне прилично.

Дани
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #16 -: Март 22, 2010, 16:25:57 »
Хайде да си признаем,че онова което обичат децата ни дължат на нас родителите.Да вземат да сложат на онези храни,които не отговарят на стандарт за здравословно хранене етикети като на цигарите.Ще излезе,че цигарите убиват,а храната ни прави безсмъртни :fool3:Да не би на бебетата и малките деца да не им се дават сладки Данончета,солети,кроки,нектари,вафлички т.н.,да не би те да съзнават кое е вредно и кое не,но започват да осъзнават,кое е по-вкусно,а хранителната индустрия е тази която прави вкусът независимо дали е вредно или не.Колко от вас са давали на детето си млякото със захар,за да му е сладичко или са слагали бисквитка,защото не наддавало...?Колко витамини получават?Има ли деца на улицата,които да играят?На къде сме тръгнали?Много се радвам че в България има училища в които храната не е боклук.Все пак отнякъде трябва да започнем и най-добре от децата.Дани е права това също е начин да възпитаваме отношение към правилно хранене.Горкият черен дроб.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #17 -: Март 22, 2010, 21:25:43 »
Данита,и с двете ви съм съгласна,и да най-вече родителя определя навиците на детето си,било то хранителни...,било хигиенни....,било всякакви!
Аз съм потресена от майките с който контактувам,не е истина с какви боклуци тъпчат децата си,който са връстници на моя/1г./.То не са солети,то не са мазни пържени пелети,то не са кроасани,то не са зрънчовци.
И една от тях се чуди що детето и се роди много по-дребно от моя/4,300кг. ако сте забравили/,а сега мяза на гюле,което е с цели 4кг.над нормата за невръстната си годинка,а моят е вече отдавна в границите на нормалното.
В началото се възмущавах до такава степен,че постоянно им изнасях лекции по темата ''забранено за бебета/деца'',вече съм се отказала,но съм дала ясни инструкции да не  се дава на моето дете от горе споменатите боклуци.
Да,чудесно е ,че от лавката може да се купят неща,като салатка или плод,но дали ги купуват,след като точно на две крачки от портите на училището има поне няколко заведение за бързо хранене?!

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #18 -: Март 22, 2010, 21:57:31 »
Теди,
тук нещата са в ръцете на родителите. Ако аз знам с какво може да се нахрани детето ми за 2 лева в училище, няма да му давам 5 лева на ден, защото то ще ги похарчи в най-близкия Макдоналдс. Има и все повече деца, които си носят кутии с храна от вкъщи - виждала съм кутии с обелени пресни моркови, нарязана маруля и нарязани краставици. Аплодирала съм ги шумно такива кутии. Просто нещата се променят, макар и бавно.
А училището е само част от промяната. Не може да я осъществи самостоятелно.

Дани

Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Профил
« Отговор #19 -: Март 23, 2010, 08:10:14 »
Ще бъде хубаво да се направи експеримент с децата от началния курс.Да си носят кутии със сандвичи,а в училище да им се предлагат плодове,чай и мляко с мед,като в същото време класните им в часа на класния по-често да дискутират правилното хранене.Децата се отекчават,ако пред тях застане лектор и просто им изчете монотонно лекция,но ако им се даде възможност да изкажат мнението си,да поспорят,да предлагат и това се случва по-често съм сигурна,че нещата ще се променят макар и бавно както казва Дани.Основно обаче ние сме тези,които можем да променим навиците на децата си,като изобщо не им създаваме лоши.Моите килограми са плод на грижовна баба,неправилни диети.С бабите ще бъде трудна битката. :carate:
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #20 -: Март 23, 2010, 08:25:35 »
Много ще е хубаво и полезно ,ако всичко има успех,но не ми се вярва!
Примерно,много ще е тегаво Иванчо да си изхрупка морковчето,ако пред него Петърчо бута в устенцатта някакъв чипс,за който е направил само някакви си 2 крачки за да се сдобие с него.Не е много сложно да се сложи и забрана на заведениета и магазините в близост до училища да продават от опакованите храни.
Храната има пряка връзка с агресивнотта при децата,въобще тя има пряка връзка с всеки един процес в тялото ни.В Англия са направили проучване, че след отстраняване на junk food-а от училищата и заместването му с готвена храна, агресивността на децата рязко е намаляла.
Оо,бабите са друга плетка,там трябва строга и твърда  ръка!

Неактивен danihaleva

• Профил
« Отговор #21 -: Март 23, 2010, 08:32:34 »
Излиза,че ние апсолютно съзнателно правим децата си такива каквито са.И после се чудим на стеатозата,на токсични хепатити,алкохолни хепатити,диабет,инфаркт,инсулт.Възрастта на заболелите е доста снижена и причината не е само стреса,с който толкова обичаме да се оправдаваме.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #22 -: Март 23, 2010, 08:37:32 »
Мдаа,това със стреса е едно от оправданията.
Как може 18годишен здрав младеж да получи инфаркт,ми къв му е толкова тоя стрес?!
И имаше през последните няколко години няколко такива случая на млади хора!

Неактивен danihaleva

• Профил
« Отговор #23 -: Март 23, 2010, 09:24:10 »
Вирусен хепатит+Стеатоза+Алкохол=Бърза Цироза :shocked1:С кое можем да се справим,със всичко,но не и когато е късно.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #24 -: Март 23, 2010, 19:37:45 »
Цитат
Вирусен хепатит+Стеатоза+Алкохол=Бърза Цироза С кое можем да се справим,със всичко,но не и когато е късно.
ох това като го прочетох Дани и си рекох дали да не започна пак да употребявам и алкохол та по-бързо да ми свършат мъките :) Звучи толкова неумолимо и неотменимо, а пък и от моята камбанария с никое не можем да се справим...току тъй ... дори и да е рано..
Що се отнася до храната която поглъщаме съм съгласна с вас , сега като започнах да чета опаковките какво съдържа захар и фруктоза и  се хванах за главата - и майонезата и горчицата дори. Не мога да разбера за какво служи тази фруктоза  (ще трябва пак да изгледам филмчето явно) , ако не се усвоява от организма и е толкова вредна за черния дроб и тялото - само за да ни е сладко в устата ли - за какво са я измислили изобщо?  От друга страна се зачудих ако спра всички субстанции  забранени или непрепоръчвани за наличните ми и предполагаеми болести (някои от които са с напълно противоположни диети) какво изобщо да консумирам?  Храненето за децата обаче си е важно, аз нямам такива за съжаление, но имам племеници, на които им се осъществява доста строг контрол върху вида, произхода и съдържанието на това което ядат още от бебета, и досега ми се струваше пресилено, дразнех се като не ми позволяват да им давам на воля шоколади, бонбони и всякакви радостни за тях неща, но изглежда родителите им са напълно прави и  ако не друго хлапетата за сега нямат дори  един излишен килограм.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #25 -: Март 23, 2010, 19:53:55 »
Според мен не е мисия невъзможна - аз от година не ям никакви снаксове, чипсове, бисквитки и прочие отрови в опаковки, не пия сокове от кутия, никакви майонези, сосчета, бульони от кубчета и тн; ограничила съм до минимум пърженото ( от сорта на веднъж месечно), и съм почитател на т.нар. Средиземноморски начин на хранене- пълнозърнест хляб, мляко, месо, риба, зеленчуци, зехтин вместо олио, и много , много маслини :). Това го започнах по повод диета, но дори и 6м. след като я приключих продължавам да внимавам какво ям и пия. Установих, че тези боклуци ама хич не ми липсват. Признавам си ,че доскоро шоколада си ми беше прегрешение No:1, но след като гледах филма някакси си естествено, без да си го налагам, престанах да го ям, изключвайки и изцяло бялата захар. Има толкова начини да си набавиш сладичко, ако ти липсва- мед, стевия, плодове.
Далеч съм от мисълта, че тези ограничения трябва да се следват сляпо и безусловно, напротив- от време на време един сладолед може да те усмихне по начин по който ябълката няма да успее  :girl_wink:, но не и всеки ден да се тъпчат подобни комбинации от Е- та и после да се чудим защо По дяволите! това тяло не работи правилно и холестерола ни пак е висок. 
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #26 -: Март 23, 2010, 22:23:51 »
Това, което описва Силвана, е начинът на хранене, с който Краси свали първите 15 килограма за около 6 месеца. АСАТ и АЛАТ слязоха до 1,5 пъти над нормата от по 6-7. Откакто е на лечение обаче яде неконтролируемо и въпреки че не качва килограми гореспоменатите приятелчета се покачиха до 2 пъти над нормата... А аз го виждам това и идеално го разбирам, но как се затяга дисциплината на човек на лечение, който от перманетен глад може да те изяде с парцалите, ако отвориш дума за тези неща. :sad3:

Дени
Hang in there.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3197
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #27 -: Март 23, 2010, 22:35:00 »
Ако ще да омита промишлени количества чисто! месо и хляб не виждам как ще качи кг или пък ще му се отрази драстично на ензимите. Има вариант обаче да си похапва разни боклучки в опаковки, макар да ме съмнява Дани да е разрешила подобно нещо да влезе в хладилника им:). С какво се промени диетата му Дани?
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #28 -: Март 24, 2010, 08:30:59 »
Това, което описва Силвана, е начинът на хранене, с който Краси свали първите 15 килограма за около 6 месеца. АСАТ и АЛАТ слязоха до 1,5 пъти над нормата от по 6-7. Откакто е на лечение обаче яде неконтролируемо и въпреки че не качва килограми гореспоменатите приятелчета се покачиха до 2 пъти над нормата... А аз го виждам това и идеално го разбирам, но как се затяга дисциплината на човек на лечение, който от перманетен глад може да те изяде с парцалите, ако отвориш дума за тези неща. :sad3:

Дени

Дани, от както съм на лечение ми се е изродил апетита, обонянието и т.н.  Нямам апетит, всичко ми мирише гадно, но се насилвам да ям заради хапчетата. Ям това, което в момента мога да понесе и изобщо не се замислям дали е здравословно или не. За здравословно хранене ще мисля след приключване на лечението. За момента се опитвам  само да оцелея и да устискам до края.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #29 -: Март 24, 2010, 10:13:10 »
Значи и аз съм привърженик на храненето,което описва Силвето.До преди 2г.го спазвах и така се хранехме в къщи,от което се чувствахме много добре,физически и психически.
Но,към средата на бремеността се отдадох на кофти навици и качих доволно кг,по време на лечението имах не вълчи, ами слонски апетит и помитах абсолютно всичко/не знам що стана при мен така/.
Сега мисля,и усещам, че съм готова да си възвърна хранителните навици от преди 2г.
Мъжо е много запознат по темата,защото е бил активен спортист и много се е интересувал от правилният начин на хранене,когато преди време му кажех 'започвам диета',той винаги ме поправяше и казва ''не ти трябва диета,а правилен начин на хранене'',най накрая проумях,че е така.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007