Автор Тема: [ВАЖНО] Осигуряване на изкуствена "дупка" от време преди започване на лечение  (Прочетена 43473 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Тази информация е важна за всички, на които им предстои интерфероново лечение с лекарства, които се заплащат от НЗОК.

В момента здравната каса има следния проблем, който все още не е решен:
Издава протоколи, с които на всеки 30 дена /месечно/ се получават лекарства за седмично лечение /в случая лекарства за 4 седмици, което са точно 28 дена/. Поради тази причина всеки месец се получава "дупка" от 2 дена.
Каква е сегашната схема при издаване на протоколи за лечение и получаване на лекарства с помощта на заверените протоколи от НЗОК.
Схемата е описана доста добре от Ники тук: Re: Информация за протокола, с който се получават лекарства.
Аз ще се опитам да опиша схемата отново и в този пост:
Подписаните и заверени протоколи се получават от пациента, като първоначално те са за 6-месечно лечение. Ако пациента трябва да се лекува една година, то на 6-ия месец /ако здравната каса прецени че лечението му се отразило добре/ се издават протоколи за допълнително 6-месечно лечение. Всеки, който вече е получил протоколите за лечение от здравната каса, отива с тях и със своята рецептурна книжка при личния си лекар, който му издава рецепта за лекарства за 4 седмици, като вписва това и в рецептурната му книжка. След това пациента отива с издадената рецепта и протокола си в аптеката /за която аптека е открил, че работи с тези лекарства и би могла да го снабди с тях/, и от аптеката получава 4 инжекции с пегилиран интерферон /Pegasys или Peg-Intron/, плюс опаковка хапчета с рибавирин /Copegus или Rebetol/. Може би тук е добре да спомена, че в повечето случаи трябва да се обадите в аптеката няколко дни преди да дойдете и да ги помолите да поръчат интерферон и рибавирин за вас, за да може те да са налични в момента, в койтo отидете да ги вземете от аптеката. Лекарствата се получават с лична карта, протокола и рецептата от личния лекар. Фармацевта вписва в протокола това, че сте получили лекарства за един месец.
Системата изглежда добре измислена и наистина всичко работи добре, с тази малка разлика, която е бюрократичен пропуск на здравната каса, и който доколкото знам все още не е решен /и за който най-вероятно никой няма да ви предупреди/ - вие получавате протокол за 30 дена, за провеждане на 4-седмично лечение. Ако започнете лечението си точно в деня, или на следващия ден в който сте взели рецептата от личния лекар, то рискувате да изпаднете в ситуация в която да е дошло време за следващата ви инжекция, а да не можете да си вземете следващите инжекции от аптеката.
Личния лекар издава рецептата за лекарствата само ако са минали най-малко 30 дена от последната рецепта, която ви е издал и самата информационна система, която използва е програмирана така, че той дори и да иска няма как да издаде рецептата по-рано.
Заради това, направете така че да си дадете изкуствен аванс от 1-2 седмици, който да покрие тази недомислица и да ви позволи да карате лечението си без да се появяват "дупки" между инжекциите.
По принцип при интерфероновото лечение е недопустима появата на "дупка" между отделните инжекции, за да не се прекъсва действието на интерферона. Допустимата "дупка" е от един ден /и това не трябва да се случва често/, не знам дали два дена дали изобщо се приемат за допустими. А абсолютно недопустимо е да имате дупка от 2 и повече дена на всеки 4 седмици по време на цялото лечение. Не забравяйте да отчетете и това, че в даден ден, в който трябва да ви се издаде рецепта, може да се окаже почивен ден /или събота и неделя/ и съответно личния лекар няма да може да ви издаде рецепта.
Така, че в момента в който получите рецептата от личния лекар, изчакайте преди да си вземете лекарствата, за да покриете тази "дупка", която ще се появи в следващите месеци, докато ви свърши протокола. Не забравяйте, че понякога здравната каса дори леко се забавя с издаването на втория протокол след завършването на първите 6 месеца. Чувал съм за пациенти, които са допуснали да имат дупки от седмица и повече, което е абсолютно недопустимо и за мен си е прекъсване на лечението. По принцип това, на което много разчита интерфероновото лечение, е постоянното поддържане на високо количество на интерферона в тялото за дълъг период от време, за да може с постоянство да се пребори с вируса.

Това е проблем, който и аз имах по време на лечението, но бях забравил - налагало ми се е да си правя дупки от по 6-12 часа между всяка една инжекция, за да наваксам "дупките".
В неделя, когато си говорихме с Румен, той ми припомни за този казус, като ми каза че се е подсигурил като си е направил изкуствено забавяне от 2 седмици, което му е помогнало да не прекъсва инжекциите през цялото време.
Така, че обърнете специално внимание на този проблем, ако ви предстои интерфероново лечение!

Не забравяйте, че това решение е важно и заради това - задължително се консултирайте с личния си лекар и с лекуващия ви лекар, преди да го направите и се уверете, че и те са съгласни с този подход!

И още нещо допълнително, което трябва да се съобрази преди да се започне лечението:
Ако имате намерение да работите по време на лечението, то помолете лекуващия ви лекар да ви сложи първата инжекция в петък. По този начин ще си гарантирате, че по време на работната седмица ще са минали поне 48 часа след последната инжекция.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Ноември 14, 2007, 17:05:43 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Профил
    • My Home Page
Допълнителна информация за това как можете да си осигурите издаване на рецепта за 28 дена, вместо за 30, можете да прочетете в поста на Мери:
Re: Хепатит Б - лечение с Pegasys
Публикувам и тук най-важната част от него:
Личната ми лекарка не ми е издала рецептата на 28-мия ден след първата, а за 28 дена. На самата рецепта ми написа, че е за 28 дена, за да мога да си получа лекарствата след 28, а не след 30 дена, както ми беше написала на първата рецепта. Рецептата, която издават освен дата на издаване има и написан срок. И в аптеката дават лекарствата като спазват този срок - ако на рецептата пише, че е за 30 дена не могат да дадат лекарствата на 28-я ден след датата на предното вземане.
Освен това в протокола, който получих от здравната каса е записано - седмична доза - 1 спринцовка. Така, че за тези, които предстои да започват сега лечението мога да ги посъветвам да изискват на рецептата да се отразява срок 28 дена, а не 30 дена.

p.s. Нека всички, които имат нова информация, свързана с този проблем да публикуват инфромацията в този постинг, за да могат всички да научат своевременно как да се справят със ситуацията.

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Аз продължавам да си вземам редовно интерферона на всеки 28 дена и нямам никакви проблеми след като личната ми лекарка записва на рецептата, че е за 28 дена.
Имах проблеми само с първата рецепта, когато ми беше написала срок - 30 дена.
Така, че внимавайте какво ви пишат на рецептите в мястото, където се отбелязва срока.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Относно изкуствената "дупка"искам да кажа, че ако всички срещат разбиране,няма да я има.Аз си вземам рецепта от личния лекар около 20 число на мес/от 15 до края на мес./.
В аптеката отивам веднага.Там веднага ми дават интерферона и пишат на рецептурната ми книжка, която дата ги устройва.Не им заявявам всеки месец.Те си знаят и си зареждат.

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
   Да Ванче права си. И при мен е така.В аптеката са ми заредили за няколко месеца и като ми изпишат рецептат отивам в аптеката и ми ги дават.А личната лекарка ми каза че няма проблем рецептат да се изписва за 28 дена.Незнам защо е така в другите градове.Тук в Бургас засега нямам проблеми......дано да  е така и занапред.
   Поздрави !!!

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
       И още нещо.Личната ми лекарка каза че се броят 28 дена от взимането на инжекциите от аптеката.Важното е да не се изписват две рецепти в един месец.Иначе през 28 дена няма проблем. Ох незнам дали обясних правилно......
« Последна редакция: Януари 31, 2008, 10:21:32 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Silvi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 275
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
       И още нещо.Личната ми лекарка каза че се броят 28 дена от взимането на инжекциите от аптеката.Важното е да не се изписват две рецепти в един месец.Иначе през 28 дена няма проблем. Ох незнам дали обясних правилно......
   Много правилно обясни! Важно е да няма две рецепти в един календарен месец! Аз никога не съм имала проблем при отпускането на медикаментите. Личният лекар ми изписва интерфероните точно на 28-ия ден, при мен се пада ден от седмицата - четвъртък.
                   Силвия

• Профил
    • My Home Page
Ето още един начин, с чиято помощ хората на лечение могат да се преборят с този проблем:
Помощ от Roche - България при недостиг на интерферон по време на лечение

Поздрави,
Радо

Неактивен dido_sf

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
Здравейте,

Искам да ви кажа, че ако от самото начало личният лекар заяви, че интерферона е за 28 дена няма проблем дори и рецептите да се засекат в един календарен месец. При мен точно така се получи през август: взех на 1-ви и на 29-ти, нямах никакви проблеми нито с издаването на протокола от личния лекар, нито с получаването на интерферона от аптеката.

Поздрави,

Дидо

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Случил си на личен лекар,затова си заслужава да черпиш! :congrats:

Интерферона на мъжа ми също беше сметнат за 12 пъти в месеца,но никъде в протокола не пишеше за 28 дни!И от цялото лечение имаше само 2 месеца с 12 приема,иначе имаше 13 или 14!Но ,ако всичко беше наред,за какво щяхме да се ядосваме?

Неактивен chuhoveca

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
Здравейте,

Искам да ви кажа, че ако от самото начало личният лекар заяви, че интерферона е за 28 дена няма проблем дори и рецептите да се засекат в един календарен месец. При мен точно така се получи през август: взех на 1-ви и на 29-ти, нямах никакви проблеми нито с издаването на протокола от личния лекар, нито с получаването на интерферона от аптеката.

Поздрави,

Дидо

Хехехех  :doubleup:, е това се нарича карък - да ти се случи 2 пъти в месеца. Важното е че лекарката не е обърнала внимание, защото докато науча моята лична лекарка да ми ги пише на 28-мия ден направо си скъсах нервната система :crying3:, а пък ако се случи 2 пъти в месеца - Ъпсурт!! да ми напише. Моята политика с нея е: когато има подобно недуразомение, казвам и да се обади на: Д-р Емилия Накова (Директор Дирекция "Аптеки и отпускане на лекарства" в ЗОК); телефони: 02-9656740, 02-9656774, 0888370250. Ако има проблем в аптеката , пак съшия номер :smile:

Неактивен bibi123

• Немедицинско лице
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Здравей,Радо.Има нещо което не ми стана мн. ясно.Когато получа протокола за одобрение,първо отивам при личната лекарка,тя ми ги изписва за 28 дена,за да нямам проблем,с тая дупка,а във всяка аптека ли ги има които работят с здр.каса,или трябва аз да им ги поръчам,тоест аз съм взела рецептата,ами докато ми ги заредят не минава ли пак време,или точно заради това се пише на 28 ден?  Не знам дали правилно се изказах,,дано ме разбра.  :smile:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Важно: Осигуряване на изкуствена "дупка" &#
« Отговор #12 -: Декември 10, 2008, 07:46:34 »
1. отиваш при личната лекарка която ти написва РЕЦЕПТА

2. ден или два преди това, трябва да си  намерила аптека в града която работи с интерферон и ги предупреждаваш да заредят защото след 2 дни примерно ще отидеш с рецептата при тях.

3. с рецептата и оригиналният протокол отиваш в аптеката, нанасят ти че си взела ампулите дават ти , слагаш ги в хладилника по възможно най-бързият начин и си даваш поне 2 седмици аванс. Т.Е. пропускаш 2 седмици слагането им,. и когато ти дойде време за второто взимане ти ще имаш + 2. Така при евентуални дупки ще имаш резервен.

Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibi123

• Немедицинско лице
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
А тези ампули венозно,или мускулно се слагат? :ashamed2:

• Профил
    • My Home Page
А тези ампули венозно,или мускулно се слагат? :ashamed2:
Биби, на тези въпроси е отговаряно многократно. Просто трябва да се поразровиш във форума и да прочетеш малко темите.
Ампулите са интерферон и той се слага подкожно /нито мускулно, нито венозно/.

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007