Тази информация е важна за всички, на които им предстои интерфероново лечение с лекарства, които се заплащат от НЗОК.В момента здравната каса има следния проблем, който все още не е решен:
Издава протоколи, с които на
всеки 30 дена /месечно/ се получават лекарства за седмично лечение /в случая лекарства за 4 седмици, което са точно
28 дена/. Поради тази причина всеки месец се получава
"дупка" от 2 дена.
Каква е сегашната схема при издаване на протоколи за лечение и получаване на лекарства с помощта на заверените протоколи от НЗОК.
Схемата е описана доста добре от
Ники тук:
Re: Информация за протокола, с който се получават лекарства.
Аз ще се опитам да опиша схемата отново и в този пост:
Подписаните и заверени протоколи се получават от пациента, като първоначално те са за 6-месечно лечение. Ако пациента трябва да се лекува една година, то на 6-ия месец /ако здравната каса прецени че лечението му се отразило добре/ се издават протоколи за допълнително 6-месечно лечение. Всеки, който вече е получил протоколите за лечение от здравната каса, отива с тях и със своята рецептурна книжка при личния си лекар, който му издава рецепта за лекарства за 4 седмици, като вписва това и в рецептурната му книжка. След това пациента отива с издадената рецепта и протокола си в аптеката /за която аптека е открил, че работи с тези лекарства и би могла да го снабди с тях/, и от аптеката получава 4 инжекции с пегилиран интерферон /Pegasys или Peg-Intron/, плюс опаковка хапчета с рибавирин /Copegus или Rebetol/. Може би тук е добре да спомена, че в повечето случаи трябва да се обадите в аптеката няколко дни преди да дойдете и да ги помолите да поръчат интерферон и рибавирин за вас, за да може те да са налични в момента, в койтo отидете да ги вземете от аптеката. Лекарствата се получават с лична карта, протокола и рецептата от личния лекар. Фармацевта вписва в протокола това, че сте получили лекарства за един месец.
Системата изглежда добре измислена и наистина всичко работи добре, с тази малка разлика, която е бюрократичен пропуск на здравната каса, и който доколкото знам все още не е решен /
и за който най-вероятно никой няма да ви предупреди/ -
вие получавате протокол за 30 дена, за провеждане на 4-седмично лечение. Ако започнете лечението си точно в деня, или на следващия ден в който сте взели рецептата от личния лекар, то рискувате да изпаднете в ситуация в която да е дошло време за следващата ви инжекция, а да не можете да си вземете следващите инжекции от аптеката.
Личния лекар издава рецептата за лекарствата само ако са минали
най-малко 30 дена от последната рецепта, която ви е издал и самата информационна система, която използва е програмирана така, че той дори и да иска няма как да издаде рецептата по-рано.
Заради това, направете така че да си дадете изкуствен аванс от 1-2 седмици, който да покрие тази недомислица и да ви позволи да карате лечението си без да се появяват "дупки" между инжекциите.
По принцип при интерфероновото лечение е недопустима появата на "дупка" между отделните инжекции, за да не се прекъсва действието на интерферона. Допустимата "дупка" е от един ден /и това не трябва да се случва често/, не знам дали два дена дали изобщо се приемат за допустими. А абсолютно недопустимо е да имате дупка от 2 и повече дена на всеки 4 седмици по време на цялото лечение. Не забравяйте да отчетете и това, че в даден ден, в който трябва да ви се издаде рецепта, може да се окаже почивен ден /или събота и неделя/ и съответно личния лекар няма да може да ви издаде рецепта.
Така, че в момента в който получите рецептата от личния лекар, изчакайте преди да си вземете лекарствата, за да покриете тази "дупка", която ще се появи в следващите месеци, докато ви свърши протокола. Не забравяйте, че понякога здравната каса дори леко се забавя с издаването на втория протокол след завършването на първите 6 месеца. Чувал съм за пациенти, които са допуснали да имат дупки от седмица и повече, което е абсолютно недопустимо и за мен си е прекъсване на лечението. По принцип това, на което много разчита интерфероновото лечение, е постоянното поддържане на високо количество на интерферона в тялото за дълъг период от време, за да може с постоянство да се пребори с вируса.
Това е проблем, който и аз имах по време на лечението, но бях забравил - налагало ми се е да си правя дупки от по 6-12 часа между всяка една инжекция, за да наваксам "дупките".
В неделя, когато си говорихме с Румен, той ми припомни за този казус, като ми каза че се е подсигурил като си е направил изкуствено забавяне от 2 седмици, което му е помогнало да не прекъсва инжекциите през цялото време.
Така, че обърнете специално внимание на този проблем, ако ви предстои интерфероново лечение!
Не забравяйте, че това решение е важно и заради това - задължително се консултирайте с личния си лекар и с лекуващия ви лекар, преди да го направите и се уверете, че и те са съгласни с този подход! И още нещо допълнително, което трябва да се съобрази преди да се започне лечението:
Ако имате намерение да работите по време на лечението, то помолете лекуващия ви лекар да ви сложи първата инжекция в петък. По този начин ще си гарантирате, че по време на работната седмица ще са минали поне 48 часа след последната инжекция.Поздрави,
Радо