Автор Тема:  На интерфероново лечение  (Прочетена 14221 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен desi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
На интерфероново лечение
« -: Ноември 09, 2007, 09:19:06 »
Здравейте! Обещах да пиша повече за състоянието на майка ми и ето ще се опитам най кратко да ви запозная със случая.
Моята майка също е на лечение вече 9 месец. Заразяването и с хепатит С е станало преди много години - или така си го обясняваме поне ние - с преливане на кръв при раждане преди 25год. Не е имала оплаквания допреди 3 год. когато се разболя от плевмония 3 пъти поред. Тогава и направиха изследване и откриха хепатит с. от тогава започнаха ходене по мъките - тя се срина емоционално /на 53год е / и загуби желание изобщо да опитва лечение.  Резултатите от биопсията и сочеха за хроничен хепатит с с умерена активност /а2/ единични разширени портални пространства е единични фиброзини септи /ф2/ и стеатоза над 30%, тежка/3/. Незнам какво означават данните но тя чувстваше тежест в областта на дроба. хепатита е с генотип 1 и с 411 498 копия. чака за лечението 1 година и 2 месеца. Когато го започна отначало нямаше никакви странични реакции, но след 3тата инжекция започна гловоболие и висока температура. отделно гадене, липса на апетит и много високо кръвно налягане, стягане в областта на сърцето. В сегашния момент вече след толкова време лечение се появи и косопад.
Моля ако някой е имал като страничен ефект високото кръвно налягане да пише повече за това защото във форума не прочетох за този проблем. Тя пие всеки дневно хапчета за кръвно но нали и те вредят....
БЛАГОДАРЯ на всички в този форум че ви има, наистина сте ми много полезни - информирани сте повече и от лекарите дори, или поне живота ви е принудил.... Желая на всички успешно преминаване на болестта и не се предавайте, това е най важното.

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: На интерфероново лечение
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2007, 09:56:23 »
Кръвното налягане сатурация ли беше?
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2007, 10:18:54 »
Незнам какво е  сатурация ?!?!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Ноември 10, 2007, 00:02:39 »
Здравей Деси,
Благодаря ти че сподели историята на майка си във форума!
Дано последните 2 месеца минат по-леко за нея, надявам се вече да правите нещо по въпроса за косопада.
Относно високото кръчно налягане - не съм чел нищо, но може някой от другите във форума да се е сблъсквал с проблема.
А иначе сатурация се описва като: Насищане, обикновено в смисъла на насищане на кръвта с газове, но не знам какво е имала предвид nevron, тя ще поясни допълнително.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #4 -: Ноември 10, 2007, 03:21:06 »
Aз, незнам защо свързах сатурацията с кръвното налягане, тоест стори ми се, че сатурация се нарича кръвното налягане на медицински език. Исках да потърся в нета нещо за проблема на майка и, и тъй като не съм сигурна как точно е на испански или английски, се зачудих дали пък случайно не е сатурация. Оказа се, че не е.
Забравете!!! ;D ;D ;D
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Ноември 10, 2007, 15:40:48 »
Зравейте ! Имам още един проблем - възможно ли и от лечението да се получава втрисане , чувство за изтръпване ?

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Ноември 10, 2007, 16:03:09 »
Зравейте ! Имам още един проблем - възможно ли и от лечението да се получава втрисане , чувство за изтръпване ?
Разбира се, едни от най-характерните симптоми при такова лечение са грипоподобните симптоми: втрисане, изпотяване, висока температура, общо неразположение, главоболие. Един от най-големите проблеми по време на моето лечение беше схващането на мускулите на крайниците ми, което беше много болезнено.
Така, че тези симптоми са често срещани по време на лечение.

Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 10, 2007, 16:35:23 »
Благодаря, Радо. Колкото по малко време остава от лечението, толкова по големи стават страховете на майка ми. Ще стиска зъби няма начин.

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #8 -: Ноември 10, 2007, 23:21:57 »
Здравей, Деси!
И при мен има като страничен ефект повишаване на кръвното налягане - дори вследствие на това получих и кръвотечение от носа поради слаба капилярна система.
Така, че не се притеснявай за високото кръвно налягане - от интерферона е!
Желая пълно оздравяване на майка ти и да   не се предава!!!
Поздрави!
Мери

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 13, 2008, 08:50:00 »
Идва края на лечението ! Остана и само една инжекция, няма търпение да приключи това лечение и вече иска да забрави за тези ужасни странични ефекти. Най-много е мъчи това главоболие и тези болки в ставите. Вече си е отброила само хапчетата които ще и трябват до 18 януари и всеки ден гледа дали намаляват. Ужас направо я съжелявам, но лошото че тя няма вяра в това лечение колкото и да и говоря по цял ден.
Искам само да кажа на тези които се чудят дали да почват лечение - ЗАПОЧВАЙТЕ, защото на 20-30 е по лесно да понесеш страничните ефекти отколкото на 50г.
Успех на всички, ще пиша като мине и последната инжекция.

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 20, 2008, 16:17:27 »
Ще спомена накратко за лечението като цяло за да не ви натоварвам с всички изследвания. Отначало чернодробните ензими бяха много високи - АЛАТ АСАТ по 130, 160 дори са стигали. След първия месец от лечението спаднаха на по 90 -100, но общо взето се движеха нагоре - надолу често. Едва след 6 месец на лечението се нормализираха горе долу, държа да отбележа че дори и сега АЛАТ си остана с няколко единици по висок от нормалното. До 6-я  месец в другите наблюдавани нямаше кой знае какво раздвижване, но след това започна да пада хемоглобина, еритроцитите и стигнаха до 2.2 което е много ниска стойност, тробмоцитите също бяха под нормата. Общо взето кръвната картина след 6-я месец беше такава - нисък хемоглобин, еритроцити и тромбоцити. Другото беше в норма. Появи се и високи стойности на желязо, но това беше в продължение на 2 месеца, после се нормализира.
За страничните ефекти, на всеки действа различно, но ще изброя тези които бяха при майка най - силни - главоболие, безсилие, високо кръвно налягане, треска, температура след инжекция, безапетитие, световъртеж, гадене, безсъние, болка в ставите, отслабване на зрението, депресия, окапване на коса....дано не съм ви отчаяла ! За момента още има някои симптоми дано скоро отзвучат като мине действието на интерферона.
Въпреки всички тези странични ефекти тя намираше сили да ходи на работа, както и да ми помага за синчето ми. Мисля че малкия и даде най - голям стимул да се бори.
Стремяла се е да взима хапчета само в краен случай ако я боли нещо много силно. Но някои си ги пиеше редовно защото нямаше начин / за кръвното/.
Това е общо взето, ако някой го интересува нещо по конкретно да пита.
Пожелавам на всички скорошно излекуване !

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #11 -: Януари 23, 2008, 07:32:36 »
Здравейте!
Аз все си мисля, че тези странични ефекти са причинени най-вече от таблеткте Рибавирин, а не чак толкова от самия Интерферон. Това донякъде обяснява и по-рядко срещаните странични ефекти при лекуващите се от хроничен хепатит Б, тъй като както знаете, те приемат само Интерферон.
Деска, искрено се надявам майка ти да се е излекувала от гадния вирус на хепатит Ц.
Стискам палци и не само. Ще се моля!!!
Поздрави!!!
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен rosica

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 62
    • Профил
« Отговор #12 -: Февруари 04, 2008, 22:08:19 »
Здравей Деси
Високото кръвно се нарича хипертония и може да не е страничен ефект от лечението на майка ти.Най-добре се консултирай с лекуващия лекар.възможно е и да е от менопауза.
Желая успех!

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Февруари 05, 2008, 08:17:33 »
Здравей Деси
Високото кръвно се нарича хипертония и може да не е страничен ефект от лечението на майка ти.Най-добре се консултирай с лекуващия лекар.възможно е и да е от менопауза.
Желая успех!
Относно кръвното - не вярвам да е от менопаузата, защото тя е минала този период / оперирана отдавна и са и махнати всички женски вътрешности/. А и лошото е и че сега след завършеното лечение кръвното продължава да е високо и не минава без хапче, така че май ще си пие тези хапчета цял живот занапред

Неактивен rosica

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 62
    • Профил
« Отговор #14 -: Февруари 08, 2008, 21:17:34 »
Да наистина ще трябва да ги пие за да го нормализира.Друга вероятна причина е стреса.
.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007