Вирусен хепатит - Обща дискусия > Диагностика

 Моля да разчетете резултатите ми

(1/1)

Павлета:
Наскоро разбрах, че имам HBsAg положителен. Отидох в ХЕИ и там потвърдиха. След това се свързах с гастроентеролог и той ми назначи следните изследвания.  Това са резултатите. Задължително ли е да си направя и ПСР? За дроба разбрах, че е добре, но за останалото се обърках. Ще се видя с лекаря чак другата седмица.  :angry3:

Asat 21 U/1
Alat 17 U/1
                               rezultat   refer. st-ti
Anti Hbe                             0      >1.0/-/ ; <1.0/+/
Anti Hbc IgM                   0.06      <1.0/-/ ; >1.0/+/
Hbe Ag /hep B antigen E/     0.12        <1.0/-/ ; >1.0/+/

 

roni_c:
Здравей,чернодробните ензими Асат и Алат са в норма,което е добре.Другите три изследвания сочат,че вероятно в твоя случай се касае за хроничен хепатит,който може да имаш от доста дълго време,защото си изградила антитела срещу ''е'' антигена,който пък отговаря за активната репликация (размножаване на вируса).ПСР е препоръчителен,за да се разбере дали вирусът се размножава,но с тези антитела вероятно резултатът ще е с ниски стойности.Според мен по-важно е да се разбере дали има чернодробно увреждане,което става чрез биопсия или фиброскан и след това да се мисли за лечение ако е необходимо.Успех.

Павлета:
Благодаря за отговора! Утре съм решила да ида до лабораторията, за да ми направят ПСР. Трябва да се въоръжа с търпение. Гастроентерологът при прегледа каза, че дробът е нормален и не е увеличен. Биопсия не се ли назначава при определени условия?

roni_c:
Биопсията е необходима,за да се назначи лечение ако е необходимо.Тя е най-точният метод за оценка на чернодробното заболяване.Естествено се правят предварителни изследвания и ако е противопоказно не се прави.Фиброскан е алтернативният неинвазивен метод.Правят го в Токуда София.Решението дали ще правиш биопсия или фиброскан трябва да се вземе след консултация и допълнителни изследвания.Може да се консултираш в Токуда при д-р Балабанска или в Иван Рилски при екипа на професор Антонов.

Павлета:
Благодаря за отговора. Днес направих и ПСР, но ще трябва да почакам повече за резултатите. Не съм от София....

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия