Автор Тема:  Съдействие за разчитане на резулати  (Прочетена 52334 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 31
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Съдействие за разчитане на резулати
« -: Ноември 12, 2016, 21:49:43 »
Здравейте,

Не знам от къде да започна... Първо да кажа, че снощи и цял ден днес съм чел форума и не е да поствам директно... Въпреки това, ако случайно има друга подобна тема и която не съм видял, се извинявам предварително !

Казано честно след прочетеното днес, съм направо шокиран и меко казано уплашен, затова предпочитам да попитам за някои основни неща, преди да съм продължил с лекарите (а и чакам още резултати). Поне да се ориентирам в каква насока да чета, тъй като просто информацията която виждам до момента ми се струва страшно много и сложна (иначе явно сайта/форума е много добър и много професионален !).

Признавам си, че до вчера и аз не съм бил наясно с Хепатита и само го бях чувал и бях с представа, че си е лечимо заболяване, но от темите, които прочетох днес.... :(

Проблема ми:
Преди около две седмици си правих регулярни изследвания, като излязоха силно завишени показатели на АЛАТ (~140) и АСАТ (~60).
Който и показател да ми мръдне, би ме притеснило, но тук АЛАТ беше в пъти над референтните стойности и след четене се насочих към гастроентеролог. Той не даде вид да е много притеснен от тези стойности, което в някаква степен ме успокои. Пита ме за някакви стандартни неща (за които бях подготвен от предварителното четене в интернет - злоупотреба с алкохол, антибиотици, прекаляване с мазни храни, операции). Назначи ми изследвания за хепатит... казано честно не бях с притеснения какво ще излезе, поради което наистина ми дойде шокиращо когато вчера видях, че имам положителен тест.... :(

Част от изследванията ще се излязат другата седмица (ако правилно разбрах ANA и АМА се правят по-дълго), а предполагам за да ме приеме отново гастроентеролога трябва да имам и останалите изследвания, но предвид плашещия резултат, искам да се ориентирам поне малко какво става... :(

Ето какво излезе от резултатите вчера:
1.) anti-HBc-total:    (+)positive    
2.) HBsAg:                (-)negative    
3.) anti-HCV       (-)negative       

Наистина се опитах на база на четеното днес във форума (и друга информация през Google) да разбера какво точно означава този положителен резултат, но по-скоро се обърках повече.

Затова ще помоля, ако може накратко да ме ориентирате колко точно е сериозно положението и в каква насока да съсредоточа четенето си... показателя е индикация за имам хепатит B, така ли ?

Благодаря предварително на отзовалите се !
(И се извинявам отново ако въпроса е елементарен, виждам че много от хората тук са явно доста по-наясно с разните покатели и тълкуването им.... аз ще трябва тепърва да ги научавам :( ).

=======================

EDIT: ако случайно някой прояви интерес да си каже мнението, ще споделя че при теста от вчера отново изследвахме АЛАТ и АСАТ, като същите са спаднали минимално (съответно до ~105 и ~45). Другите два показателя изглеждат в норма спрямо референтните стойности (ГГТ: 25, ALP: 76)....

През тези 2 седмици не съм приемал лекарства, но тази седмица (т.е. 5 дни) спазвах строга диета, вероятно на това се дължи макар и малкия спад.

А сега по-учудващото за мен - тъй като си водя Архив на профилактичните изследвания, прегледах си ежегодните резултати назад до 2009 г., като никога АЛАТ и АСАТ не са били над референтните стойности през тези вече 7 години.

Последните ми изследвания са от преди 6 месеца и отново са в нормите....  :angry3:

Каквото и да ми се е случило, явно се е случило през последната половин година.... :(
« Последна редакция: Ноември 12, 2016, 22:04:35 от Stunned »

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Съдейстие за разчитане на резулати
« Отговор #1 -: Ноември 12, 2016, 22:01:44 »
Здрасти,
Някога си се сблъскал с вируса на хепатит В.
Но сега HbsAg е отрицателен, коено е чудесно.
Би трябвало да провериш и anti HbsAg - това са антителата. Ако това изследване ти е положително е още по-чудесно!
Ако искаш го пусни. Нека да излязат и другите ти изследвания. Успех и пиши! :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Re: Съдейстие за разчитане на резулати
« Отговор #2 -: Ноември 13, 2016, 10:10:12 »
Здрасти,
Някога си се сблъскал с вируса на хепатит В.
Но сега HbsAg е отрицателен, коено е чудесно.
Би трябвало да провериш и anti HbsAg - това са антителата. Ако това изследване ти е положително е още по-чудесно!
Ако искаш го пусни. Нека да излязат и другите ти изследвания. Успех и пиши! :)

Благодаря за отговора Ани !

Какво означава "сблъсквал" ? Боледувал съм без да знам ? Ако е така, как да преценя състоянието ми в момента.... доколкото четох вчера във форума, май човек не може да се оправи дори когато прави сериозно медикаментозно лечение.... а да съм се оправил самостоятелно ? Или просто вируса "спи" и може да се активира още днес/утре ? :(

Определено ще последвам съвета ти да си направя този "anti HbsAg" тест ! Но защо "положителен" резултат би бил чудесен ? Не е ли логиката, че е по-добре да имаш "Negative" навсякъде ?

Благодаря отново.

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
Re: Съдействие за разчитане на резулати
« Отговор #3 -: Ноември 13, 2016, 10:29:48 »
Здравей, Stunned,

по въпроса за "сблъскването с вируса" - за късмет, хепатит В в голяма част от случаите минава без да хронифицира. Вероятно това е станало при теб. А другият тест, за който казва Аника, ще покаже наличието на антитела. Ако той е положителен, значи имаш антитела, което значи, че имаш защита. Ако е отрицателен или стойностите са ниски (но това ще видиш с лекар, например), ще си направиш ваксина срещу Хепатит В.

Във връзка със завишените стойности на чернодробните ензими ще действаш по лекарска препоръка.
Пожелавам ти хубави резултати и успех  :carate:

мравчето
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 14, 2016, 08:04:49 »
Здравей, Stunned,

по въпроса за "сблъскването с вируса" - за късмет, хепатит В в голяма част от случаите минава без да хронифицира. Вероятно това е станало при теб. А другият тест, за който казва Аника, ще покаже наличието на антитела. Ако той е положителен, значи имаш антитела, което значи, че имаш защита. Ако е отрицателен или стойностите са ниски (но това ще видиш с лекар, например), ще си направиш ваксина срещу Хепатит В.

Във връзка със завишените стойности на чернодробните ензими ще действаш по лекарска препоръка.
Пожелавам ти хубави резултати и успех  :carate:

мравчето

Благодаря Мравче !

Какво означава "без да хронифицира" - без да се е развил/задълбочил ?
Възможно ли е наистина да съм боледувал без да знам. И ако да - кога може да е било - в смисъл както казах последните 7-8 години проверих, че тези индикатори АЛАТ/АСАТ са били в норма (включително преди 6 месеца)... възможно ли е в рамките на тези последни 6 месеца да съм хванал вируса.... но чак толкова бързо да е преминал ?

И най-вече, в какъв стадии се водя в момента:
болен, излекуван, носител (с възможно бъдещо разболяване) ?

Извинявам се за много въпроси, но наистина такива ме заливат в момента и даже се опитвам да ги редуцирам... :(

Благодаря отново !

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
« Отговор #5 -: Ноември 14, 2016, 08:46:19 »
 :smile: привет

Ако инфекцията стане хронична, значи, че не е излекувана и си я носиш. Доколкото знам, хубавото на хеп В е, че в повечето случаи минава, докато при хеп С в повечето случаи хронифицира.

Не искам да се правя на много разбираща, затова по-добре да оставя другите колеги да обясняват. Аз съм в отбора на другата буква  :girl_wink:, а нещата са различни.
Поздрави и успех  :congrats:
мравчето
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3115
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #6 -: Ноември 14, 2016, 09:17:12 »

Благодаря Мравче !

Какво означава "без да хронифицира" - без да се е развил/задълбочил ?
Възможно ли е наистина да съм боледувал без да знам. И ако да - кога може да е било - в смисъл както казах последните 7-8 години проверих, че тези индикатори АЛАТ/АСАТ са били в норма (включително преди 6 месеца)... възможно ли е в рамките на тези последни 6 месеца да съм хванал вируса.... но чак толкова бързо да е преминал ?

И най-вече, в какъв стадии се водя в момента:
болен, излекуван, носител (с възможно бъдещо разболяване) ?

Извинявам се за много въпроси, но наистина такива ме заливат в момента и даже се опитвам да ги редуцирам... :(

Благодаря отново !

Хепатит В се предава по кръвен и полов път. Около 30% от хората, които са заразени, нямат симптоми, и не знаят реално че са с вирус в себе си. Хубавото е, че имунната система бори вируса и около 90% от заразените хора, го изчистват в рамките на 6 м.
Ти вероятно си заразен някъде назад във времето по един от двата начина. Прекарал си го и си го изчистил (за това свидетелства отрицателния австралийски антиген.) За да видиш дали имунната ти система е създала антитела, които да те пазят за в бъдеще, си пусни това изследване, което Аника ти е казала.
В момента се водиш здрав, поне от оскъдните изследвания, които имаш.

Надявам се, че отговорих на всичките ти въпроси. :)

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 14, 2016, 13:51:34 »
:smile: привет

Ако инфекцията стане хронична, значи, че не е излекувана и си я носиш. Доколкото знам, хубавото на хеп В е, че в повечето случаи минава, докато при хеп С в повечето случаи хронифицира.

Не искам да се правя на много разбираща, затова по-добре да оставя другите колеги да обясняват. Аз съм в отбора на другата буква  :girl_wink:, а нещата са различни.
Поздрави и успех  :congrats:
мравчето

Благодаря отново Мравче !

Извинявам се за вероятно глупавия въпрос, но какво точно се има предвид под "хронична" ?
Имам предвид, принципно съм наясно какво е хроничност при заболяванията, но при тези Хепатите малко се обърквам (визирам основно факта, че от това което чета в много от постовете тук, явно при много сблъскали се със заболяването, след време то пак се появява дори след първоначлно добри резултати....). След като изследванията ми показват (дай боже) вече преминал хепатит B, дали означава че съм хроничен, т.е. че може пак да се прояви ?

Хепатит В се предава по кръвен и полов път. Около 30% от хората, които са заразени, нямат симптоми, и не знаят реално че са с вирус в себе си. Хубавото е, че имунната система бори вируса и около 90% от заразените хора, го изчистват в рамките на 6 м.
Ти вероятно си заразен някъде назад във времето по един от двата начина. Прекарал си го и си го изчистил (за това свидетелства отрицателния австралийски антиген.) За да видиш дали имунната ти система е създала антитела, които да те пазят за в бъдеще, си пусни това изследване, което Аника ти е казала.
В момента се водиш здрав, поне от оскъдните изследвания, които имаш.

Надявам се, че отговорих на всичките ти въпроси. :)

Благодаря много Силвана !

Естествено ще си направя посоченото от Аника изследване !

Ще се опитам да не досаждам с твърде много въпроси преди да са излезли и останалите изследвания (+това, което явно ще трябва да си пусна допълнително) за да не злоупотребявам с любезността Ви тук, но ако може само още няколко питания:

1.) Как мога да проверя дали това изчистване е трайно ? В смисъл, че не са останали проблемни вируси, които да се активизират отново ?
Мисълта ми е, като дам кръв да си поръчам "anti HbsAg" теста, мога ли да си пусна и някакви други изследвания/ тестове, за допълнителна проверка и за по-голяма сигурност.
И ако правилно разбирам, май съм се изследвал до момента само за хепатити "B" и "C"... дали не трябва да се изследвам и за другите ?

2.) предвид факта, че АЛАТ/АСАТ са били в норма предните години и преди половин година, имайки предид това, което казваш че "някои хора го изчистват в рамките на 6 М.", възможно ли е да съм го хванал и изчистил настина през тези последни 6 месеца ?

Още веднъж благодаря на всички за отговорите !

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 14, 2016, 20:55:16 »
1.) Как мога да проверя дали това изчистване е трайно ? В смисъл, че не са останали проблемни вируси, които да се активизират отново ? Като си пуснеш ПСР изследване, струва 150 лв, не се покрива от ЗК и го правят на няколко места в София. То търси вируси в кръвта и е най-точно
Мисълта ми е, като дам кръв да си поръчам "anti HbsAg" теста, мога ли да си пусна и някакви други изследвания/ тестове, за допълнителна проверка и за по-голяма сигурност.
И ако правилно разбирам, май съм се изследвал до момента само за хепатити "B" и "C"... дали не трябва да се изследвам и за другите ? Кои други? :) Няма за какво друго да се тестваш. За "А" няма смисъл, ти ще пожълтееш, ако се разболееш, "Д" се хваща, само ако имаш "В".

2.) предвид факта, че АЛАТ/АСАТ са били в норма предните години и преди половин година, имайки предид това, което казваш че "някои хора го изчистват в рамките на 6 М.", възможно ли е да съм го хванал и изчистил настина през тези последни 6 месеца ?  Да

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #9 -: Ноември 18, 2016, 21:25:45 »

Здравейте отново,

Първо - Силвана, благодаря за отговорите ! (а иначе наистина нямам идея за останалите хепатити, понеже съм притеснен, поне логично ми изглежда че човек трябва да провери всички опасности....)

А сега - излязоха ми и останалите изследвания (които се правеха по-дълго време). Ще помоля отново и за тяхното разчитане (тъй като дори нямам идея дали "negative" е добре....) и какво изобщо съм изследвал....

1.) anti RNP:                                             7      (-)negative;
2.) anti SS-B (LA):                                    0.35  (-)negative    
3.) anti SS-A (RO):                                      0.26  (-)negative
4.) Aнтимитохондриални антитела:      6.5    (-)negative
5.) anti Scl - 70:                                       7.0    (-)negative
6.) anti ds (нативна) ДНК:                      (0.4-)negative
7.) anti Sm -протеин:                              11(-) negative
8.) Антихистонови антитела:                 25    (-)negative   

Благодаря отново на всички !

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #10 -: Ноември 19, 2016, 12:37:45 »
И представа си нямам какви са тези изследвания...

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #11 -: Ноември 19, 2016, 13:21:21 »
И представа си нямам какви са тези изследвания...

Би следвало да са ANA и АМА, доколкото при даване на кръвната проба, ми казаха, че те ще станат за около седмица.
Поне по отношение на ANA, следва да се води по-подробния "ANA-профил" (вместо по-простия и по-евтин "ANA-скрийнинг").

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 106
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #12 -: Ноември 19, 2016, 17:08:09 »
http://ruse.cibalab.com/?page_id=761

Така като гледам това са изследвания за откриване на автоимунни болести.. и всичко ти е наред мисля :)

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #13 -: Ноември 19, 2016, 21:47:21 »
http://ruse.cibalab.com/?page_id=761

Така като гледам това са изследвания за откриване на автоимунни болести.. и всичко ти е наред мисля :)

Благодаря за линка !

Казано честно бях решил, че посочените изследвания (на "ANA" и "AMA") са пряко свързани с допултенилно изследване на черния дроб, но вероятно са за изследване на други възможни причинители на значителния ръст на АЛАТ/АСАТ.... въпреки, че от това, което прочетох в линка, вероятно все пак може да имат връзка с допълнителни хепатитни изследвания:

Цитат
Изследването за АНА е високо чувствително за диагнозата на системен лупус еритематозус и лекарствено индуциран лупус – над 95 % от болните със заболяването са положителни, но АНА се срещат и при други автоимунни болести като автоимунен хепатит, васкулити, подостър бактериален ендокардит, HIV – инфекция, карциноми, болни със силиконови имплантати, възрастни хора и дори при здрави лица.

Не че имам идея какво е "автоимунен" хепатит (доколкото четох, добих представа за буквените изначения - "А" до "E", но не срещнах това понятие)...

Неактивен Stunned

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #14 -: Ноември 22, 2016, 21:41:25 »
Здравейте отново,

Благодаря на всички, които ми отговориха до момента.

В следващите дни трябва да мина отново при лекаря с изследванията до момента. В тази връзка, ще съм благодарен, ако може да ме ориентирате за някои принципни положения (в голяма степен на база съветите и информацията, които споделихте с мен по-горе), за да съм по-подготвен и да знам какво да дискутирам с лекаря.

1.) Защо във възложените ми изследвания има само за единия хепатит "B" (HBsAg), а няма за "C" (HCV) ?
     * т.е. след като се назначава проверка на антигените общо за всички хепатити, защо се прави директен тест само за единия ?
     * в тази връзка, дали не трябва да тествам и директно за наличие на "C" както съм тествал за "B", а не да се разчита само на база информацията за антителата ?

2.) По отношение на антителата, правилно ли са ми съчетали "anti-HBc-total" и "anti-HCV" ?
     * в смисъл, след като изследвам за антигени за "C" ("anti-HCV"), не е ли било по-добре да изследвам директно и за "anti HbsAg", което ме насочихте, че трябва да направя сега ? (вместо да тествам "total"-а, а след това да трябва да прецизирам с ново изследване ?

3.) Силвана ми препоръча, че за да съм сигурен в по-голяма степен, е добре да си направя "ПСР".
    * Въпроса ми е, "длъжен" ли е лекаря да ми го предпише (предвид позитивния "anti-HBc-total" и значителните отклонения в АСАТ и АЛАТ), за да се покрие от Здравната каса ?
       Или може да реши да го спести (знам ли - ако имат разни лимити за направления или други причини) ?
       Имам ли право да му поискам да ми го назначи, ако сам не се сети да го направи ?

4.) Четох, че освен тези кръвни изследвания за хепатитите, трябва да се направи и "визуален" оглед на състоянието на черния дроб (май беше с ехограф ? ).... в тази връзка, отново вариация на горния въпрос - "длъжен" ли е лекаря да ми направи такъв преглед (предвид резултатите от кръвните изследвания до момента) или е според зависи....

5.) Някакви други насоки, които може да ми дадете да коментирам с доктора (някакви други изследвания или нещо друго) ?

Благодаря отново предварително на всички !
« Последна редакция: Ноември 22, 2016, 21:51:31 от Stunned »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007