Повече за вирусния хепатит > Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии

 Не лекарите, а НЗОК ще определя с какви медикаменти да се лекуват пациентите

(1/8) > >>

Силвана Лесидренска:
Едно решение на Надзорния съвет към НЗОК с дата 1 декември 2016 г:

http://medicalnews.bg/blog/2016/12/19/%d0%9d%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0-%d0%9d%d0%97%d0%9e%d0%9a-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8/

Buba:
Това, че чиновници, а не лекари ще определят вида на терапиите на база икономическа целесъобразност е потресаващо! На път сме да ударим дъното по отношение качество на грижата за здравето на българския гражданин.
От друга страна разбирам, че като няма достатъчно средства и не могат да плащат на аптеките в края на годината от някъде ще трябва да се реже, и няма как да е от терапиите на пациенти с непосредствено застрашаващи живота заболявания. 
Грешката е някъде извън конкретния казус - в планирането на бюджета на касата водещ до недостиг на средства, в приоритетите на държавата и излишните и раздути харчове от бюджета за по-маловажни нужди, за които ние не знаем и не се интересуваме, и в начина, по който  се взимат решенията. Какво пречи в тези решения да се взимат с участието на лекари,  да се координират с болничните заведения и изобщо да има някаква мисъл и отговорност в това, което правят? 

preslav1980:
Тая ЗК си развява коня както си иска. Вече не докторите в зависимост от конкретния случай на пациента, а ЗК определя кое е най- доброто за лечение. А Здравната каса тук е пределно ясна- най- доброто за лечение е това което е най- евтино!!!

Статията може да прочетете на:

https://clinica.bg/1347-%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%A5%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D0%A1-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0

От 16 януари 2017 лекарите са задължени при лечение на пациентите на хепатит С да се съобразяват с новите изисквания поставени ултимативно от ЗК без диалог с лекарите:

https://docs.google.com/document/d/1FzbMajE6B3GEJun7EzNYBFWeR7vqgsGnjhPrtGk2gPw/edit

Направих си труда да направя една табличка за по лесен ориентир. Какво се забелязва: Забележка: При пациенти с генотип 3 е възможна и комбинация с интерферон PEG-INF alfa.


1. Харвони става утопия, мечта, световен рекорд, осмо чудо и каквото там се сетите за хора с генотип 1. За пациенти с генотип 3 то ще се предписва само при доказана компенсирана цироза. За пръв път разбирам, че sofosbuvir/ledipasvir или Харвони може да лекува и генотип 3. Или има объркване в записа в критериите . Генотип 5 и 6 ще се лекува само с Харвонито.

2. Ако доктор иска да назначи HARVONI на пациент с генотип 1, то той трябва да направи обоснован медицински рапорт ли какво към ЗК с обяснение, защо другите два лекарствени препарата са противопоказни за пациента. Едва тогава ЗК може и да си помисли да одобри HARVONI  за лечение на генотип 1.

3. Всички който са в заварено положение- пуснали са протоколи към ЗК и чакат одобрението им ще трябва да се съобразят с новите изисквания:

- например ако сте генотип 1 без цироза и сте пуснал протокол за HARVONI няма да Ви се случат нещата. Вашият доктор трябва да направи нови протоколи и да ги пуснете пак към ЗК съобразени с новите изисквания.

3. Относно ZEPATIER, което се явява първи задължителен избор за докторите при лечение на генотип 1- на сайта им пише, че лекарството е неподходящо при други заболявания на черния дроб. Може да имате хепатит С но ако има и друго заболяване на черния дроб това лекарство е неподходящо. Сега вече доктора трябва да пише обосновани медицински заключения защо трябва за този пациент друг медикамент.

Аз лично такава рестриктивна политика на фона на генериците и падането на цените не мога да разбера. Дори новото чудо Еpclusa, което лекува всички генотипове въобще и не се споменава.

Мисля, че това решение ще навреди на доста хора, който очакват всеки момент ЗК да им одобри протоколите за лечение на генотип 1. Ако чакате ХАРВОНИ- има още доста май да си почакате.

И ся какво ние 200 - 300 човека какви сме- блажени, избрани, миропомазани  :oops:. Ние се добрахме до ХАРВОНИ, а другите ще получат не това което докторът е преценил съгласно индивидуалния случай ами това, което реши ЗК- тоест най - евтиното.

Най- важното разбира се е крайният резултат. Така, че се надявам този Зепатиер наистина да е също толкова ефективен както и  ХАРВОНИ.

Друг интересен факт е, че никой не знае как точно  ЗК е определила  Зепатиер като най- евтин за лечение. С колко е по евтин? Например Аbbvie и Gilead знаят ли с колко техните лекарства са по скъпи от Зепатиер? Ако знаят предполагам може да се борят с нови оферти и така да спечелят първото място в критериите  на ЗК. Така се получава здравословна конкуренция и цените падат допълнително.

Ако не знаят защо ЗК крие цената на Зепатиер предоставена от Мerck за България? Как другите две компании да предоставят отстъпки на своите лекарства, ако незнаят  Мerck каква цена е предложил! А първият избор е Зепатиер. С него ще се лекуват над 90% от болните с генотип 1. Това са огромни печалби за Зепатиер и Мerck.

И ако ЗК се крие зад някакви си членове от закона (Корпоративна тайна и нам ко) за да не съобщава цените и отстъпките който получава - това си е чиста проба нелоялна политика спрямо другите 2 фирми. Друга причина за мълчание може да бъде корупция по високите етажи- някой от членовете на ЗК + министри и т.н. да са получили тлъсти хонорари за да тикнат Зепатиер като първи избор. Мене вече нищо не може да ме учуди. Няма да се учудя и дори Зепатиер да е по скъп от Viekira Pak на Абви особено след като се чу как миналата година Абви са намалили цената наполовина и ЗК пак не е приела.

И ако не се отговори на тези въпроси, то тогава всичко е в ужърб на всички нас- болните.

А колко е лесно всичко- просто кажете лекарсво 1 струва 1 лев, лекарство 2 струва 2 лева. С първото за 100 лева ще лекуваме 100 човека а с второто 50. Избрахме първото.Потрудил се да го напише: ИВО


Buba:
Благодаря за изчерпателната информация, макар, че не съдържа обнадеждаващи новини или нещо което не очаквах - а именно Харвонито да си остане мираж за много от нас още дълго време. Предполагам новите критерии за допускане за лечение още не са готови? Не знам какъв е този Зепатиер и защо е най-евтин, дали защото е по-малко ефективен или по-малко безопасен, и какво значи "други заболявания на черния дроб", примерно аз имам сериозна стеатоза, това означава ли че за мен не е подходящ. Все пак ако това ще е заплашителния избор,  който да принуди другите две фирми драстично да си свалят цените, може да има и някакъв положителен ефект в бъдеще. А вие "блажените, и избраните" просто се радвайте,  че поне на вас най-накрая ви е излязъл късмета :), аз поне се радвам, в тази държава всеки следващ ден е непредвидим и всякакво планиране е невъзможно.

Силвана Лесидренска:
http://www.hepactive.org/blog/NZOK_new_criteria_HCV_2017

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия