Повече за вирусния хепатит > Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии

 Не лекарите, а НЗОК ще определя с какви медикаменти да се лекуват пациентите

<< < (2/8) > >>

болен-здрав:
  Здравейте, за Много Години на всички!
За Здравната Каса, какво да кажа те и преди си правеха каквото си искат. Аз бях с протокол за Вериад, но такъв така и не ми беше одобрен. Причината, че  добре съм  се повлиял от Зефикс. Лекарите два пъти връщаха протокола и настояваха, но така и не се получи.
 Това е! Сега вече официално!

Feya:
http://www.nhif.bg/web/guest/news_home?p_p_id=newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_action=view_single_announcement&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_entryId=388523&_newsdisplay_WAR_newsportlet_INSTANCE_F8aH_redirect=http%3A%2F%2Fwww.nhif.bg%2Fweb%2Fguest

Това е материал от срещата, състояла се на 11.01.2017 г. между представители на НЗОК и националните консултанти по гастроентерология.

А тук още един материал по темата:

http://www.zdrave.net/news/novini-210/novite-kriterii-lechenie-hepatit-razdeliha-60003

Не ми стана достатъчно ясно само, ще продължават ли да налагат своя така наречен Първи избор за лечение на хепатит С или ще се съобразят с избора на медикамент, предписан от лекарите? И другия важен въпрос - ще продължава ли НЗОК да изпраща писма на пациентите (чакащи вече одобрение от доста време) за презаверка на протоколите и съответно вписването на наложения от тях икономически съобразен медикамент?

Какво е вашето мнение за взетите решения на това заседание?

preslav1980:
Довчера никой не бил се консултирал с лекарите, днеска професори национални консултанти благодарят на касата и казват, че всичко е ОК.

Надали е ОК хора да чакат по 5 месеца без отговор от касата дали са одобрени за лечение.

Сега вече след тази паметна среща всичко е мед и масло. Лекарите можело да избират, което лекарство си искат. Нямало проблем. То касата само направила една табличка - само така да покажела кое лекарство е най - икономическо изгодно.
Не спирам да се учудвам.    :smile: :smile: :smile:

Feya:
Не знам как да тълкувам и факта, че на 10.01.2017 г. НЗОК е уверила медиите, че до 7 дни около 150 пациента ще получат писма с окончателно решение. До колкото знам аз, уведомяването за получаване на протокола става от РЗОК по телефона, какви са тези писма и какво точно е написано в тях? Защо не казват нещата точно, ясно и недвусмислено, а ни карат да гадаем, да се притесняваме и да треперим, все едно чакаме присъдата си?

Силвана Лесидренска:
Във връзка с новосъздадените ОТ НЗОК изисквания за лечение на хепатит С, влизащи в сила от 16-ти януари, днес нашият адвокат Елмира Исмаил входира жалба (входящ номер 644/13.01.17) във Върховен административен съд, гр. София с искане за обявяване на изискванията за нищожни или отмяната им като незаконосъобразни, както и спиране действието на тези изисквания, до произнасянето на Съда по съществото на спора.

Считаме, че не са спазени ключови процедури при тяхното създаване и обнародване; изискванията пряко нарушават правото на пациента да бъде лекуван  с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност.

По неведоми съображения НЗОК налага по административен път "първи", "втори" и "трети" избор на терапия.

Информация в медиите за случващото се през последните дни: http://www.hepactive.org/blog/media_coverage_new_criteria_HCV_2017

Защо се стигна до тук: http://www.hepactive.org/blog/NZOK_new_criteria_HCV_2017

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия