Автор Тема:  Международна Конференция за лечение на хепатит Б в Торонто- 09.11.2016г.  (Прочетена 10558 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен preslav1980

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 265
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит C
Френдс. Малко инфо за прогреса в намирането на лечение на хепатит Б.

Информацията е от проведената Международна Конференция За Лечение на Хепатит Б ( International Hepatitis B Cure Workshop 2016), проведена на 09.11.2016г. в Торонто, Канада.

Покана: http://www.virology-education.com/wp-content/uploads/2015/05/Flyer-3rd-Int-HBVCure.pdfСветовни изследователи напрягат мозъчните гънки в търсене на лечение за Хепатит Б.

Хепатолози, вирусолози и имунолози от целия свят се срещнаха на третата международна работна група за лечение на хепатит Б в Торонто да споделят техният напредък, решения и предизвикателства, който срещат в търсене на лек за 240 милиона болни от чернодробната инфекция  на хепатит Б в световен мащаб.

Изкореняването на вируса на хепатит Б (HBV) не е лесна задача. Вирусът е много по сложен и устойчив от вируса на хепатит С. Учените смятат, че намирането на лек изисква внимателна организация на лекарства и имуностимулатори който:

1. Елиминират HBV антигените- особено повърхностният антиген (HBsAg). Този вирусен протеин изглежда е способен
да "приспи" или да деактивира Т- клетките (клетките убийци) на имунната система, така че те да не могат ефективно да се борят с инфекцията.

2. Намерят уязвимост в репликациония цикъл на HBV, която да бъде използвана за да се предотврати навлизането на вируса  в клетките на черния дроб и вмъкването на генетичния материал (cccDNA) на вируса необходим за неговата репликация.

3. Увеличаване или "събуждане" на заспалите Т клетки, след намаляване или елинимиране на повърхностният антиген HBsAg така, че имунната система успешно да изкорени инфекцията на хепатит Б.

С научаването все повече защо вирусът HBV  е толкова успешен в заобикаляне на имунната система и завладяване на чернодробните клетки за вирусна репликация, изследователите също осъзнават, колко много не знаят какъв точно инструмент им липсва за да идентифицират дали са открили успешна лечебна стратегия за борба с вируса. Ето някой от предизвикателствата, който изследователите представиха по време на работната група:

Как би изглеждало лекарството?

Може ли да се очаква учените да изкоренят HBV инфекцията от черния дроб? Дори когато здрави възрастни  са способни да изчистят острата инфекция на HBV, малки количества запас от вируса остават- подобно на варицелата, която причинява херпес на по късен етап, когато имунната система няма възможност да държи вируса на варицелата под контрол. Дали учените трябва да се съсредоточат в намирането на лек или да се опитат на направят това, което прави майката природа след острата инфекция с вируса- значително намаляване на вирусния товар и намаляване на риска за бързо увреждане на черния дроб.

Имат ли изследователите в момента правилния инструмент за да разберат дали определено лечение работи?
Почти всички лабораторни тестове за хепатит Б използвани днес  са развити от тестови кръвни банки разработени да определят дали дарена кръв е заразена с HBV. В резултат лабораторните тестове дават "позитивно"  или "негативно" измерване за присъствието на антигени и антитела, но нищо по специфично. Лабораториите измерват количеството на вирусното натоварване HBV DNA при пациента, но рядко измерват HBsAg въпреки, че при пациенти с неоткриваем вирусен товар е възможно да има големи количества повърхностен антиген HBsAg циркулиращ в кръвта.

Но откриването на лечение възможно да намали HBsAg или други антигени може да е критично за откриването на лек за вируса на хепатит Б. Няколко изследователски инициативи работят в посока намаляване на HBsAg, които се произвежда в големи количества. Вярва се, че именно HBsAg е отговорен за заобикаляне на имунната система опитваща се да атакува инфекцията. В момента повечето лабораторни тестове в САЩ не измерват количеството на HBsAg в кръвния поток на пациента.

"Нямаме добри лабораторни анализи за измерване на отговорът на лечение на текущите нови лекарства" - казва участникът в работната група Jordan Feld- клиничен учен и изследовател към болницата в Торонто.

"Може би нямаме правилните отправни точки за измерване на това, колко ефективно едно лечение е" - казва Марион Петерс- началник по хепатологични изследвания към  Калифорнийският Университет в Сан Франциско. " Едно лечение може да има ефект, но ние не знаем какво да измерим и как да разберем дали е ефективно"

Една загубена възможност с TAF клинични проучвания?

На 10 ноември Американската Администрация за Храни и Лекарства (FDA) одобрява TAF - нова формула на занижена доза на tenofovir, която прокарва лекарството по ефективно  в инфектираните чернодробни клетки и намалява нежелания ефект върху увреждане на функцията на бъбреците и намаляването на костната маса. Тъй като клиничните изпитвания TAF се фокусират предимно върху сравняване на въздействието на преформулираното лекарство върху вирусния товар, ALT (здравето на черния дроб) и страничните ефекти, изследователите не извършват чернодробни биопсии на участниците в TAF клиничните проучвания.

Открито е , че новото лекарство TAF  работи добре върху забавяне на вирусната репликация, както и tenofovir. Но TAF  прави и нещо, което изследователите не са очаквали. По време на клинично проучване, 50 % от пациентите третирани с TAF постигат нормални нива на ALT индикиращо за липса на чернодробно увреждане. При tenofovir  са само 32 процента. Защо TAF е толкова ефективен за чернодробните клетки? Възможно ли е да намалява cccDNA  или да предотвратява репликацията на вируса в чернодробните клетки по начин по който tenofovir не може?
"Изглежда има корелация, но тъй като нямат в предвид възможна крайна точка за достигане , те не мислят да изпълняват чернодробни биопсии, който биха отговорили на някой от въпросите"- казва Др. Питърс.

"Трябва да отидем отвъд достъпните лабораторни тестове, за да разберем с по голяма сигурност дали  TAF или друг медикамент биха били по ефективни и какъв е ефекта върху черния дроб"- казва Fabien Zoulim.

Как да елиминираме заразените с вируса на хепатит Б чернодробни клетки без да увреждаме дробът: при хроничен хепатит Б голям процент от чернодробните клетки са заразени. Някой лекарства в процес на разработка, като тези използващи РНК технология се целят в намаляване на количеството на  антигените на вируса като HBsAg. Използването на комбинирано лечение за намаляване на вирусния товар и RNAii  технологията за изкореняване на HBsAg е предпоставка за стартиране на имунната система и атакуване на инфектираните чернодробни клетки. Но как да зададеш темпото на "атаката"  така, че дробът да не бъде сериозно увреден от имунната система и да се застраши животът на пациента?

Ако само малък % от инфектираните чернодробни клетки се убият по време на лечението, другите ще оцелеят и ще продължат да бълват вируса. Убиването на малко чернодробни клетки означава продължително повтарящо се лечение.
Убийството на прекалено много пък може да доведе до чернодробна недостатъчност и смърт на пациента.

Кризите са неизбежни, когато имунната система атакува заразените чернодробни клетки, както при остра инфекция с вируса на хепатит Б- но може ли този процес да се контролира без да се застрашава пациента?

Ден преди работната среща на 09.11.2016г. FDA заповядва на  Arrowhead Pharmaceuticals да спрат с фаза 2- клинични проучвания върху хора на нейното лекарство ARC 520, което използва RNAii за да изкорени HBsAg. Заповедта е дадена след доклади за смърт на животни инфектирани с високи дози от лекарството. Дозите са били много по големи от предписваните на хора в фаза 2 на клиничните проучвания, който са показали намаляване на HBsAg след интравенозно поставяне на ARC-520 в комбинация с entecavir или tenofovir. Участници в конференцията отбелязват, че това лекарство все още е обещаващо но дозата за лечение трябва да бъде изследвана и внимателно проследена в процеса на лечение.

За домашно:

Презентациите в семинара подчертаха постиженията и неуспехите, който учените правят в търсенето на лекарство. Но оптимизмът остава.  Никога  толкова много изследователи не са работили от толкова много посоки, за да открият най-синергичното решение, с което един ден ще се намали повърностният антиген HBsAg, ще спре вируса на  HBV от възпроизвеждане и ще стимулира Т-клетките да атакуват инфектираните чернодробни хепатоцити.

Един от участниците предположи, че в следващите 5 години учените може да намерят решения за намаляване на вирусното натоварване, заедно с повишаване на отговорът на Т - клетките на имунната система за изкореняване на инфекцията на хепатит Б. Около 240 милиона души в световен мащаб чакат с трепет.

Източник: http://www.hepb.org/blog/tag/international-workshop-on-a-hepatitis-b-cure/

Снимки: http://www.virology-education.com/event/previous/international-hepatitis-cure-elimination-meeting-2016/

Относно TAF (tenofovir alafenamide)- пускам линк към статия на английски, където се съобщава за одобрението от FDA на новото лекарство на Gilead наречено Vemlidy®. То е заместник на Viread®, като е по ефективно и по малко токсично към костната маса и бъбреците:

http://www.gilead.com/news/press-releases/2016/11/us-food-and-drug-administration-approves-gileads-vemlidy-tenofovir-alafenamide-for-the-treatment-of-chronic-hepatitis-b-virus-infection

http://gileadhbvmedia.com/Та те така. Аз вярвам, че скоро ще открият слабото място и на тази гад.

В интерес на истината вече има обещаващи клинични изпитвания. Едно напреднало такова в фаза 2 е на компанията http://replicor.com/. Края на изследването, което се провежда в момента в Молдова  се очаква през март 2019.

Replicor разработва така наречените (NAPs- nucleic acid polymers) - Полимери на Нуклеотиновата Киселина REP 2139 и REP 2165 , който намаляват повърхностния антиген (HBsAg), а при комбинацията им с tenofovir (Viread®) и пегилиран интерферон и до пълното му изчистване. Реално погледнато тези протеини на нуклеотиновата киселина представляват HBsAg инхибитори- подтискат и спират възпроизвеждането на повърхностният антиген. При положителни изследвания може да се очаква към 2022-2025г да има лечение на хепатит Б.

Ако проявявате интерес мога да преведа нещо и за тези полимери. Иначе:

1. Презентация за изследването: http://www.infohep.org/Nucleic-acid-polymers-reduce-HBsAg-levels-and-improve-control-of-hepatitis-B-virus/page/3100967/

2. Инфо за ID на изследването: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02565719?term=2139&rank=1

3. Инфо за полимерите и клинично изпитване REP 401  представено пред Американската Асоциация за Изследване на Чернодробните Болести(AASLD) на годишната конференция състояла се в Бостън в периода November 11-15, 2016 :

http://replicor.com/wp-content/uploads/2016/11/Replicor-REP-401-AASLD-2016-LB-7.pdf

 
 :smile: :smile: :smile:
« Последна редакция: Януари 18, 2017, 04:29:04 от preslav1980 »Неактивен болен-здрав

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 102
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
  Аз също искам да ти благодаря Преславе!
Честита Новата 2017 година, дано да е успешна!

Неактивен Dessita

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 85
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Стравно интересно, Преславе, благодаря за положените усилия да преведеш и резюмираш тази информация! Хем се радвам, че се опитват да измислят нови лекарства, хем ми се струва, че са толкова далече, та чак се отчайвам.

Неактивен болен-здрав

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 102
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
И какво е то, къде да го търсим? :sad3:

Неактивен Dessita

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 85
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Решение за излекуване ли имаш предвид?
Дай повече информация, че да почваме да го търсим  :smile:.

Неактивен daneva

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 25
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хепатит В + хепатит С
Благодаря Силвана, ти си невероятен човек!

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007