Автор Тема:  Моля ви - споделете как се живее с хипатит б  (Прочетена 20480 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Накратко и моята история
От миналата неделя в кръвопреливания център разбрах че съм хипактивен б от 10 години когато за последно съм дал кръв - чувствам се виновен че не съм дал по рано просто така.От начало ми казаха че може и да е грешка ,Сигорни съм бил хремав като съм дал кръв или просто съм имал контакт с виросоносител.Не обърнах внимание по скоро бях ядосан че няма да мога да помогна на близък.Но във понеделник като видях + са австралийски антиген все едно ме одари товарния влак.Имам две невръстни деца които още немогат да си избършат носовете. Пълен шок ,не съм спал прочетох може би доста литература та малко си взех въздух.Намирам пълна подкрепа от приятелите си и може би няма няма да съм сам,но знаеш ли - притеснен съм за жена ми която не е заразена ,знам ваксина и така- но чувствата са друго нещо.
Сега черния дроб ми е наред Алати и Асати и всичко е в норма не ме били нищо здрав съм като бик,нито си мисля най -лошото ,чакам виросното натоварване ,но съм оптимист и живея с максимата промени мисленето си и ще промениш света.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Re: Моля ви - споделете как се живее с хипатит б
« Отговор #1 -: Януари 28, 2019, 22:44:40 »
Може ли човек да върши по тежка физическа работа, има ли кризи, добре ли се чувства човек на лечение??

Неактивен kalan75

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #2 -: Януари 29, 2019, 15:49:44 »
Здраси Наката,не се шашкай.Живее се нормално с малко лишения бих казал.И  аз имам хроничен б от 2017 вече 5-ти месец съм на лечение.Първо си намери читав гастро,да ти направи необходими те изследвания.И Дай малко повече информация.Тук има хора който са много напред в нещата и ще ти кажат много неща.Аз научих доста за хепатита от този сайт за което благодаря за хората който са го създа ли.Не се филмирай много и аз в началото бях така като всеки друг.Но с времето се свиква няма на къде,важното е в началото да не се натоварваш физически и психически.Иследванията ще покажат на какво дередже е черният ти дроб.

Неактивен Наско18

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 30, 2019, 11:22:37 »
Здравей,лично аз бях много стресиран след като разбрах,че съм носител на австралийския вирус.На лечение съм от три месеца, за който успях да сваля вирусния товар от милиарди на един милион.През тези три месеца единствено спрях твърдия алкохол,всичко друго е на макс.Съдбата отдавна е начертана,кога ще се мре и колко ще се живее,така че ти си преценяш как да си изживееш живота.Лично мойте притеснения се свързват,с това да не заразявам други хора.

Неактивен kalan75

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 30, 2019, 11:30:01 »
Ако имаш жена и деца,направетв им ваксини и няма страшно.Всички в нас си направиха.Щом си почнал лечение и сваляш товара това е добре.Моят беше по нисък.Но свалих 15 кг.От 75 станах на 60.Сега започнах да хапвам.И стомаха ми се разби нещо.Важното е да имаш енергия,защото аз бях скапан,повръщане,болки по цялото тяло а ве гадна работа,не можех да вдигна 10кг тежест.Гледай да не пиеш алкохол.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 30, 2019, 13:46:11 »
Благодаря за отговорите на всички- когато не си сам някак ти олеква.За сега моя дроб е в форма не ме боли нищо алат и Асати не са завишени и чакам днк иследвания.От Пловдив съм и сам си намерил гастроентеролог в Пълмед ,този малък гад го нося може би от 20 и повече години със сигурност от 10-чудя се как за толкова време не ме е атакувал.Работя много и имам сили не усещам нищо.Интересно ми че жина ми е добре няма и нищо децата са Ваксинирани,само дето стреса е голям.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2019, 00:02:15 »
Здравей, Нака.

Молбата ми е като имаш въпроси, да ги задаваш само в тази тема, която си е лично твоя, и да не стартираш при всеки въпрос нова такава, защото това е против правилата на форума.

Разбирам, че си диагностициран наскоро и вероятно много неща са ти неясни. За целта, трябва да прочетеш някои основополагащи теми за хепатита; тогава ще ти се изяснят много неща.

При хепатит В основното е да се разбере дали хепатитът има нужда от лечение или не. Има пациенти с хроничен хепатит В, които не се нуждаят от лечение, защото може да нямат високо вирусно натоварване, може да нямат чернодробно увреждане, което прави лечението към този момент излишно. Те трябва да се следят периодично, като пускат определени кръвни изследвания.
Ако пък пациентът има нужда от лечение, то е високоефективно, безплатно по Здравна каса, като има определена процедура за получаването му.

При всички положения трябва да се посети гастроентеролог, който чак след като направи всички изследвания, ще може да определи дали имаш нужда от лечение или не. Очевидно ти си посетил такъв, защото пишеш че чакаш вирусен товар, което е чудесно, задействал си се бързо.

Желая ти успех,
Силвана

прочети:
https://www.hepactive.org/article/pette-fazi-na-proticane-na-hronicnia-hepatit-v
https://www.hepactive.org/article/lechenieto-na-khepatit-b-stpka-po-stpka
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2019, 10:29:38 »
Здравейте ,съжалявам ако съм нарошил правилата на форума. Прочетох доста за хипатита,но не и правилата на форума.Горе доло наредих пъзела и знам какви стъпки да направя,само където с някой въпроси относно  взаимоотношенията ми с заболекар,заобикалящи ме хора ме вълнуват
Как да кажа на моя стоматолог че съм болен като той дори не иска да ме лекува когато има грипна епидемия?
Или по скоро като си отложих чесът под предлог че има грипно заболяване в къщи.
Благодаря на всички съсдали форума- човек може да научи много неща .Надявам се някога  да бъда полезен на някого и аз.
Нека бъдем здрави всички

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2019, 11:08:56 »
Не си длъжен да му казваш. Медицинският персонал е длъжен да спазва еднакви правила за безопасност и стерилизация на инструментите с всеки един пациент, без значение дали той има грип, хепатит или ХИВ.
Обърни внимание следващият път като ходиш при него, дали те работи с чисто нови инструменти (т.е.такива, които са били стерилизирани), дали слага ръкавици, маска и т.н. Можеш да го попиташ как обработва инструментите-в автоклав ли, дали всеки пациент е с нови инструменти, въобще въобще общи въпроси, от които да добиеш представа дали този зъболекар работи съвестно. Не е рядкост хората да се заразяват с хепатит точно от зъболекарски манипулации, така че го имай предвид.
И не се притеснявай за правилата, нали вече уточнихме всичко :)
Успех и пиши като стане готов вирусния товар.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2019, 11:22:21 »
Благодаря за отговора- петък ще е готов и ще пиша!!!!

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #10 -: Февруари 08, 2019, 13:09:07 »
Днес разговарях с гастроентеролога си и тя ми сподели че пср- изследванията ми са много ниски някакви 980 еденици и че за сега няма нужда да се лекувам.Нямало нужда от биопсия и че след една година ще си направя контролно изследване,като през това време ще наблюдаваме Асат и Алат.Незнам да вярвам или не- каза ми още че до една година може и да го
 изчистя сам, само трябвало да вземам карзил и там някой други неща.
Възможно ли е това?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2019, 14:22:17 »
Само ще си даваш парите на вятъра за този Карзил.
Ехографски как е ти е дроба? Това, че вирусният товар е нисък е добре.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #12 -: Февруари 08, 2019, 15:26:24 »
Имам леко омазняване но го отдават на не здравословен живот.Да не ме разберете погрешно,но от три четири години по малки количества почти всяка вечер пиивах твърд алкохол,като доста често и завършвах с някой друга бира.Асат и Алат са в норма холистерол  и всичко друго е в границите.Искам да кажа на всички който четът това че без алкохол се чувствам много по свеж и бодър- стреса от ежедневието се пречупва с повече спорт любов към хората около нас.
Така като си мисля и всичко което чета тук ,едва ли вироса може да се изчисти еи така от самосебе си!

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2019, 07:30:02 »
Здравейте .
Във интерес на истината си поех дълбоко въздух и се отпуснах леко. Замислех се за всички в форума,как повечето от нас прижевяват някакъв катарзис.
И всички или почти всички някак си ставаме по добри и съпричастни .
Признателност към създателите на форума.
Някак си за месец,малко или много получих подкрепа и съчувствие.
И веднага ми изплуват няколко  въпроса към Силвана най- вече:
Как намираш сили да отговориш на всички нас?
 (Всеки се е задълбал в своята неволя и чака одоговора)
Каде намираш ти сили и подкрепа?
Изварвяла си доста по пътя-От какво се нуждае човек стигнал твоето стъпало на болеста?
Незнам как да намеря точните думи ,но ние сме скрити ,зад някакви прякори и завеси - можем да кажем всичко.Ти си силен човек извадила си личната карта и не се страхуваш от стигмата......
Надявам се всички ние да можем по някакъв начин да помогнем ,да сме съпричастни и към вас съсдателите на форума.....

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #14 -: Февруари 09, 2019, 10:54:58 »
Форума е създаден през 2006 г. от бивш пациент с хепатит С- Радослав Русинов. Той беше двигателят всичко да се случи. Сам е започнал да превежда медицински статии и да търси информация за хепатита, защото повярвай ми, преди 13 години нямаше думичка по темата на български. Ради създаде форума, за да помага на пациентите след него. Така се запознахме група хора и след няколко години решихме да направим сдружение, защото по наше време хепатит В и С се лекуваха с ужасни медикаменти, с тежки странични ефекти като от химиотерапия, окапвахме доста бързо физически и психически. Да не говорим, че имаше лист на чакащите лечение и понякога ти се мотаха документите по година, два. Идеята беше да създадем сдружение, за да можем по-ефективно и обединено да се борим за нещата, които имаха и все още имат нужда от подобряване. Ти си нов във форума и няма как да проследиш историята ни назад, но мога да ти кажа, че сега е съвсем различно-има лечение, говори се по-свободно по темата, хората някакси се промениха, поне малко. С толкова проблеми сме се сблъскали през годините- 2014 и 2015 терапията за хепатит В липсваше от страната, защото се изнасяше зад граница да се продава и хората тук нямаха с какво да се лекуват. Колко жалби и медийни изяви и какво ли не направихме, разпращахме хапчета по куриери из цялата страна на хора, които бяха останали без лечение, стигнахме до самия производител, за да обясним какво се случва тук.... А каква драма беше с лечението за хепатит С, то не бяха протести и дела и какво ли не, и проблемите все още ги има и продължават.  Може би това ни дава сили да продължим, просто ние сме пациенти (някои от сдружението вече бивши) и не можем да оставим нещата така.
А в личен план-аз знам за хепатита от 2006 г. Много път съм извървяла и вече знам, че има къде къде по-страшни неща от един глупав хепатит В. Не ме е страх от него, отдавна преодолях и страха да споделям от какво съм болна. Това от което ме е страх е държавата, защото ако има някой, който може да натвори един куп злини на пациентите с хепатит, това е тя.
Така че дай си време, година, а защо не и две и ще видиш как ще се отпуснеш по отношение на хепатита. Ще се научиш да живееш с него, с реакцията на околните (ако решиш да споделяш), ще израснеш много. Може да позагубиш някои приятели, но ще спечелиш и нови. Всички сме преминали през това. Няма страшно. Грижи се за себе си, никога, никога не си позволявай да  мислиш или да оставяш някой да те дискриминира по отношение на заболяването ти, следи си изследванията и просто си живей живота, човек!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007