Форума е създаден през 2006 г. от бивш пациент с хепатит С- Радослав Русинов. Той беше двигателят всичко да се случи. Сам е започнал да превежда медицински статии и да търси информация за хепатита, защото повярвай ми, преди 13 години нямаше думичка по темата на български. Ради създаде форума, за да помага на пациентите след него. Така се запознахме група хора и след няколко години решихме да направим сдружение, защото по наше време хепатит В и С се лекуваха с ужасни медикаменти, с тежки странични ефекти като от химиотерапия, окапвахме доста бързо физически и психически. Да не говорим, че имаше лист на чакащите лечение и понякога ти се мотаха документите по година, два. Идеята беше да създадем сдружение, за да можем по-ефективно и обединено да се борим за нещата, които имаха и все още имат нужда от подобряване. Ти си нов във форума и няма как да проследиш историята ни назад, но мога да ти кажа, че сега е съвсем различно-има лечение, говори се по-свободно по темата, хората някакси се промениха, поне малко. С толкова проблеми сме се сблъскали през годините- 2014 и 2015 терапията за хепатит В липсваше от страната, защото се изнасяше зад граница да се продава и хората тук нямаха с какво да се лекуват. Колко жалби и медийни изяви и какво ли не направихме, разпращахме хапчета по куриери из цялата страна на хора, които бяха останали без лечение, стигнахме до самия производител, за да обясним какво се случва тук.... А каква драма беше с лечението за хепатит С, то не бяха протести и дела и какво ли не, и проблемите все още ги има и продължават. Може би това ни дава сили да продължим, просто ние сме пациенти (някои от сдружението вече бивши) и не можем да оставим нещата така.
А в личен план-аз знам за хепатита от 2006 г. Много път съм извървяла и вече знам, че има къде къде по-страшни неща от един глупав хепатит В. Не ме е страх от него, отдавна преодолях и страха да споделям от какво съм болна. Това от което ме е страх е държавата, защото ако има някой, който може да натвори един куп злини на пациентите с хепатит, това е тя.
Така че дай си време, година, а защо не и две и ще видиш как ще се отпуснеш по отношение на хепатита. Ще се научиш да живееш с него, с реакцията на околните (ако решиш да споделяш), ще израснеш много. Може да позагубиш някои приятели, но ще спечелиш и нови. Всички сме преминали през това. Няма страшно. Грижи се за себе си, никога, никога не си позволявай да мислиш или да оставяш някой да те дискриминира по отношение на заболяването ти, следи си изследванията и просто си живей живота, човек!