Сдружение ХепАктив > Новини и инициативи на сдружението

 Интервюта за хепатит В и С - моля, включете се!

(1/2) > >>

Силвана Лесидренска:
Здравейте,

Преди години имахме чудесна инициатива за провеждане на интервюта с гастроентеролози и други специалисти, и бих искала в скоро време да направим две такива с лекари относно хепатит В и С. Няма да издавам кои са те, но ще кажа че са топ специалисти :)

Обръщам се към вас с молба да зададете своите въпроси тук - какво ви интересува, за какво не успявате да намерите информация, или пък има информация, но тя е объркваща. Идеята е да направим интервюта, които ще ви бъдат наистина полезни (да, ще питаме какво се случва с новите лекарства за хепатит В и кога се очаква пълно излекуване), но идеята ми е да включим и по-нетрадиционни въпроси, за които може би не се сещаме всеки ден, но са важни за нас като пациенти с хронично заболяване.

Важно:
- краен срок до края на месеца;
- прегледайте въпросите, които другите пациенти са публикували и ако вашият е подобен, просто не го пишете. Без спам, моля;
- не ги изпращайте по имейл, пишете тук;
- няма да разкриваме вашите имена, всички въпроси ще бъдат зададени от наше име.

Това е. Дерзайте :)

hristo_gb:
Знаеш аз какво ще попитам, с риск да стана досаден, ми се иска да разбера следното:

Има ли вероятност след постигнат SVR-12 след лечение с директно-действащите антивирусни средства да се развие окултен хепатит Ц и правят ли се в България изследвания, с които да може да се докаже?

Прилагам 2 линка, ако случайно се заинтересуват от това, къде съм го прочел.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26221136/
https://www.thelancet.com/article/S2352-3964(19)30551-1/fulltext


Ако имам право на втори въпрос или решите да не задавате първия, добавям и следното:

Може ли някои хора да имат много по-симптоматично протичащ хроничен хепатит Ц (без да имат цироза)?
Има ли връзка с вирусното натоварване и отговорът на имунната система към инфекцията?


Благодаря за възможността! :)

П.п. Антонов и Балабанска? ;)

Силвана Лесидренска:
Записвам си и двата въпроси, но имам нужда от разяснение какво имаш предвид под:

Може ли някои хора да имат много по-симптоматично протичащ хроничен хепатит Ц (без да имат цироза)?

Тоест дали при пациентите с висок вирусен товар има повече симптоми, отколкото при тези с нисък товар?

hristo_gb:
Всъщност точно обратното - тези с по-висок товар сякаш са с по-малко симптоми дори и при по-напреднало увреждане (което всъщност е опасното на хепатит Ц-то).
В един чужд форум срещнах мнението, че който има много симптоми (май по-точното е да се каже екстрахепатални прояви), вероятно се касае за много по-силен отговор на имунната система.
Чудех се наистина дали е възможно именно постоянната работа на имунната система да дава повече увреждания в органите, защото например при мен май става дума точно за това - вирусния ми товар беше сравнително нисък - под 50х.копия, а като четях разни хора с милиони копия и без почти никакви симптоми, освен леки главоболия и мъгла ... сякаш има логика да е така, но дали и специалистите ще го потвърдят. Т.е. искам да разбера нормално ли е за хеп.ц или наистина е свързано с имунния отговор

Като гледам обаче се касае за доста обширна тема и надали има смисъл да се говори за това, защото тук вече излизаме от гастроентерологията:
https://www.frontiersin.org/files/Articles/278732/fendo-08-00159-HTML/image_m/fendo-08-00159-g001.jpg

Проблемът е че дори и при излекуваните от хеп.Ц е възможно да има доста повече увреждания освен чернодробните, но преди и след лечението се интересуват само от черния дроб на пациентите. А всички останали евентуални възникнали компликации? Не би ли следвало да има цяла система от прегледи, когато се говори за лечението на хеп.Ц - т.е да се говори за комплексно лечение или просто е нещо рядко срещано?

Но ще обобщя така:
Има ли някаква, право или обратно-пропорционална връзка между вирусното натоварване и екстрахепаталните прояви при хроничен хепатит Ц и ако има такава, свързана ли е със силата на имунния отговор.


Силвана Лесидренска:
Така формулиран, въпросът прави смисъл. Записвам!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия