Автор Тема:  Новооткрит хепатит В  (Прочетена 2214 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Остър хепатит В
Новооткрит хепатит В
« -: Декември 30, 2023, 11:51:43 »
Здравейте, нов член съм на групата! Ще започна от самото начало. Майка ми за пореден път вдигна 39 градуса температура за 3 дни, като през това време варираше между 38 и 39градуса без никаква друга симптоматика. Обикновено, като й се случи така, то пускаме хемокултура и там излиза някоя бактерия. В случая хемокултурата беше положителна за Стафилококус хоминис, доста резистентен, но чувствителен на два орални антибиотика, единият от които е Бисептол, който товари черен дроб и бъбреци и съответно преди това реших да й пусна един АЛАТ и един Креатинин. И тук започва адът, креатинин в норма, АЛАТ 1500 ....прилоша ми. Още същия ден отидохме на гастроентеролог при когото и преди сме ходили, той назначи Трансметил и ХепаМерц и пусна изследвания за хепатити, където излезна положителна за Хбс Аг и Хбц Тотал. Съответно й казаха, че е за приемане в болница. От ВМА ни върнаха, уж отделението било в ремонт, пък приемали само полковници и генерали по спешност, някакви нереални предпразнични обяснения. В инфекциозна я приеха, дори при постъпване й казали, че е точно за там. Преглеждайки списъка на болниците лекуващи хепатити, то инфекциозна въобще я няма и се притеснявам дали попаднахме на правилното място. Седмица след лечение там, което съм почти сигурна, че е само с глюкоза и Карсил, то резултатите били незначително спаднали. Спазва абсолютна диета, откакто е там. След това са я включили на Трансметил венозно, а тя даже имаше Трансметил на хапчета в нея, можеше да ги пие, ако знаеше че не са включени. И й изписаха Зефикс таблетки. Притеснявам се, че я забавиха цяла седмица, притеснявам се, че чета че се прилага противовирусна терапия, което при нея според мен въобще не се слага. Очакваме нови изследвания на 02.01.24 и ако пак не са спаднали, не знам какво да правя.
Тя има АЛАТ от септември тази година, който беше 19. Възможно ли е още тогава черният и дроб да е страдал вече от хепатита, но да не се е проявило по изследванията? Притеснява ме да не е хроничен хепатита, възможно ли е при нормален алат септември, то все пак да е хронифицирал? Гледат я на ехограф и казват, че още е в остра фаза, но този АЛАТ ме ужасява, той може ли да донесе информация за склонността на процеса да хронифицира? В същото време още отпреди да влезе в болница тя няма температура, четох че при този хепатит температурата само леко завишена, което означава че тези 39 градуса не са от него. Тя други симптоми няма- нито се уморява, нито има болки в корем, гадене, повръщане, нито е жълта.
След като я изпишат живот и здраве, продължаваме с диета, редовно проследяване, ако можете да кажете на какви кръвни показатели и колко често се прави ехограф и Фиброскан? За Фибросканът четох, че го има в Токуда и Св. Иван Рилски, може ли да споделите мнение в коя от двете болници и при кого е добре да се иде? Четох добри отзиви за д-р Балабанска от Токуда и д-р Антонов от Св. Иван Рилски, но бяха отпреди години. Биопсията задължителна ли е при хепатит В или само за хроничния такъв?
Ако тя не премине в хронична фаза, дай Боже, то все пак остава ли носител на този вирус доживот? Съответно доживот диета и следене?
Вкъщи всички се изследвахме и сме отрицателни. Аз лично съм решила да се ваксинирам за хепатит А и В. Трябва ли след месец да си пусна отново изследвания и ако са отрицателни чак тогава да се ваксинирам? За майка ми знам, че трябва да се ваксинира за хепатит А само
Другият ми въпрос е, ще има ли санкции за лекарят, който я е заразил? От РЗИ са я питали за интервенции, тя съответно им е казала, че преди 4-5мес са й вадили мъдрец и преди 4мес е лежала в болница, но не е кръвопреливана. Защото за мен това си е немърливост и ако зъболекарите могат да ни заразяват като стой та гледай, то какво остава за маникюристите. Това може би е заболяване, с което майка ми ще трябва да живее доживот. Още едно с което да живее доживот, тъй като е и онко-пациент в ремисия от 3г.
П.П- извинявам се за дългият пост и хилядите въпроси, но тук сте много наясно. Четох много из форума, оттук разбрах за Фибросканът, оттук дойде и надеждата, че хроничен хепатит не значи със сигурност цироза или рак, преди това буквално бях в дупка, защото лекарката като не й спаднали стойностите след седмица банки с глюкоза и Карсил, то казала "дано не е хроничен", което ми граничи с някакъв шаманизъм, предвид че има апаратура, която е доста точна. Питах лекарите дали са я изследвали за хепатит Д, казват не още, не знам точно какво чакат, четох че е важно и има отношение точно към хронифицирането. Не знам дали са я изследвали и за вирусен товар, това също го споменавате тук, в резултатите от цибалаб има само положителен-отрицателен. В Цибалаб също така не намерих да правят изследване за хепатит Д, то се прави някъде на специално място може би?
Благодаря ви!

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Новооткрит хепатит В
« Отговор #1 -: Декември 30, 2023, 11:59:40 »
Забравих да напиша, а не видях редакция, но да добавя нещо.
Направихме чернодробен профил деня след като получихме резултат от АЛАТ 1500, надявахме се на лабораторна греша, и там резултатите са АЛАТ 1400 (спаднал със 100 единици за една нощ само с 2табл Трансметил и 1 саше Хепамерц, което не е малко), АСАТ 745, ГГТ 263, АЛП 261, ТБил 10.3, ДБил 8.5

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Декември 30, 2023, 15:18:25 »
Здравей, Диана,

Инфекциозна е мястото за лечение само на остри хепатити, затова не си я видяла в нашия списък, нас ни интересуват хроничните. Разбирам, че си страшно притеснена, но ми се струва, че избързваш прекалено много - трябва да минат 6 м. след установен остър хепатит, да се направят изследвания и едва тогава може да се говори за хроничен.
Зефикс е антивирусен препарат;
Биопсията е задължителна;
Хепатит Д се изследва само при кандидатстване за лечение на В, не е стандартно изследване;
Диета отдавна не се спазва при хепатит, това са отживелици. Просто не се пие алкохол и не се яде кофти храна като наденици, маргарини и тн, но всеки уважаващ здравето си човек не ги консумира тези неща;
Нормални чернодробни ензими няма как да покажат увреждане на черния дроб, защото такова при ензими 19 няма;
Напълно възможно е тя да е бил инфектирана през септември, следват 40 дни прозоречен период без симптоми и сега се развиват симптомите;
Няма как да търсиш отговорност на лекар, защото не можеш да докажеш, че точно при него се е заразила;
В момента е абсолютно излишно да правите Фиброскан, чакате 6 м. и след това АКО маркерите за хепатит В са все още положително, демек има хроничен, се насочвате към Иван Рилски или Токуда;
Не е нужно да чакаш за да си сложиш ваксина, правиш изследванията, антителата, кор тотала и австр.ангитен следва да са негативни и действаш смело с ваксината;

При остър хепатит ензимите могат да спадат много бавно, със седмици или месеци, докато се нормализират, човек просто е нужно да следва препоръките на лекарите.

Това е от мен, успех,
Силвана

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 30, 2023, 15:37:25 »
Много благодаря,значи положението дори с 1500 АЛАТ не е ужасно страшно. Явно още не може да се говори за хроничен хепатит.
Има ли някаква превенция да не стане хепатитът хроничен?
Ще следваме указанията на лекарите,разбира се,ще правим и второ мнение, но вие сте хората с опит и не ми се иска да изпуснем положението.
За отговорност от лекаря. За мен лично е редно пациентите минали кръвни манипулации в този ден и този кабинет да бъдат потърсени от РЗИ,за да си пуснат тестове. Ако са отрицателни,не е там причината. Ако са положителни,то става ясно. Това е добре и за самите хора, защото ще потърсят помощ възможно най -рано. Добра профилактична практика е и за следващите пациенти,които ще идат при този лекар. След проверка и проблем от РЗИ,то може би ще обърне внимание на дезинфекцията и стерилизацията.
Просто начинът за предаване на В е полов и кръвен. Първият го изключваме,така че остава някъде да е станала грешка.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 30, 2023, 15:48:43 »
За превенция няма какво да се направи, седите и чакате 6 м.
Напълно съм съгласна за това, че подобна немарливост не трябва да остане ненаказана, но дори и да се издирят останалите (което е много малко вероятно), пак е почти недоказуемо. Не пречи да пуснеш жалба до Медицински надзор, пък каквото стане.

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 30, 2023, 17:25:54 »
За 6мес. вероятно ще се побъркам няколко пъти,но явно няма какво да се направи.
Аз мислех,че РЗИ имат подобна роля,затова са минали и са я питали и тя е дала информация за зъболекаря и болницата.
За медицински надзор хем не искам да съм "лоша" и да правя "мръсно",хем ако някой принципно е немарлив,кой знае колко хора още ще пострадат и това също не е редно. Аз не търся "отмъщение" ,отнемане на лекарски права и т.нат,просто повече контрол. Ще помисля още.
Много благодаря за бързите и точни отговори! Поуспокоихте ме

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 30, 2023, 20:55:31 »
РЗИ са длъжни да съобщават острите случаи, никой не се пита от къде е дошла инфекцията.
Няма причина да се побъркваш, случило се е вече, дори и да хронифицира, има лечение. Всички сме минали през това и сме продължили с живота си напред, не сте сами. Всяка криза е до време, въпросът е как подхождаме към нея. При вас е пресен случай, нормални са тези чувства, но и те ще се успокоят.

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 30, 2023, 21:37:07 »
Благодаря ♥️

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 09, 2024, 20:38:59 »
Здравейте, майка ми вече 3 седмици е в болница! Показателите продължават да не спадат,но днес едната лекарка е казала на майка ми, че може да е резистентна към лекарството. Другата лекарка е казала,че трябват поне 3-4 седмици прием на Зефикс,за да има ефект. Майка ми е на 2ра седмица Зефикс. Та колко седмици са нужни на Зефикс,за да започнат да спадат чернодробните показатели? И има ли как да разберем резистентна ли е към лекарството,някакво изследване? Благодаря

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 10, 2024, 08:43:11 »
И как са установили, че не работи, с изследване на вирусен товар ли, или въз основа на чернодробни ензими?
Всяко лекарство има нужда от време, няма писано правило точно след колко дни ще 'заработи'.

Неактивен Диана

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 10, 2024, 17:29:00 »
Силно ме съмнява в инфекциозна да са изследвали вирусен товар. Мисля,че е на база неспадане на чернодробните. Все има период,в който най-често пациентите реагират. За тези претърпели химия,които са имуносупресирани дори по-дълъг ☹️

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007