Здравейте, нов член съм на групата! Ще започна от самото начало. Майка ми за пореден път вдигна 39 градуса температура за 3 дни, като през това време варираше между 38 и 39градуса без никаква друга симптоматика. Обикновено, като й се случи така, то пускаме хемокултура и там излиза някоя бактерия. В случая хемокултурата беше положителна за Стафилококус хоминис, доста резистентен, но чувствителен на два орални антибиотика, единият от които е Бисептол, който товари черен дроб и бъбреци и съответно преди това реших да й пусна един АЛАТ и един Креатинин. И тук започва адът, креатинин в норма, АЛАТ 1500 ....прилоша ми. Още същия ден отидохме на гастроентеролог при когото и преди сме ходили, той назначи Трансметил и ХепаМерц и пусна изследвания за хепатити, където излезна положителна за Хбс Аг и Хбц Тотал. Съответно й казаха, че е за приемане в болница. От ВМА ни върнаха, уж отделението било в ремонт, пък приемали само полковници и генерали по спешност, някакви нереални предпразнични обяснения. В инфекциозна я приеха, дори при постъпване й казали, че е точно за там. Преглеждайки списъка на болниците лекуващи хепатити, то инфекциозна въобще я няма и се притеснявам дали попаднахме на правилното място. Седмица след лечение там, което съм почти сигурна, че е само с глюкоза и Карсил, то резултатите били незначително спаднали. Спазва абсолютна диета, откакто е там. След това са я включили на Трансметил венозно, а тя даже имаше Трансметил на хапчета в нея, можеше да ги пие, ако знаеше че не са включени. И й изписаха Зефикс таблетки. Притеснявам се, че я забавиха цяла седмица, притеснявам се, че чета че се прилага противовирусна терапия, което при нея според мен въобще не се слага. Очакваме нови изследвания на 02.01.24 и ако пак не са спаднали, не знам какво да правя.
Тя има АЛАТ от септември тази година, който беше 19. Възможно ли е още тогава черният и дроб да е страдал вече от хепатита, но да не се е проявило по изследванията? Притеснява ме да не е хроничен хепатита, възможно ли е при нормален алат септември, то все пак да е хронифицирал? Гледат я на ехограф и казват, че още е в остра фаза, но този АЛАТ ме ужасява, той може ли да донесе информация за склонността на процеса да хронифицира? В същото време още отпреди да влезе в болница тя няма температура, четох че при този хепатит температурата само леко завишена, което означава че тези 39 градуса не са от него. Тя други симптоми няма- нито се уморява, нито има болки в корем, гадене, повръщане, нито е жълта.
След като я изпишат живот и здраве, продължаваме с диета, редовно проследяване, ако можете да кажете на какви кръвни показатели и колко често се прави ехограф и Фиброскан? За Фибросканът четох, че го има в Токуда и Св. Иван Рилски, може ли да споделите мнение в коя от двете болници и при кого е добре да се иде? Четох добри отзиви за д-р Балабанска от Токуда и д-р Антонов от Св. Иван Рилски, но бяха отпреди години. Биопсията задължителна ли е при хепатит В или само за хроничния такъв?
Ако тя не премине в хронична фаза, дай Боже, то все пак остава ли носител на този вирус доживот? Съответно доживот диета и следене?
Вкъщи всички се изследвахме и сме отрицателни. Аз лично съм решила да се ваксинирам за хепатит А и В. Трябва ли след месец да си пусна отново изследвания и ако са отрицателни чак тогава да се ваксинирам? За майка ми знам, че трябва да се ваксинира за хепатит А само
Другият ми въпрос е, ще има ли санкции за лекарят, който я е заразил? От РЗИ са я питали за интервенции, тя съответно им е казала, че преди 4-5мес са й вадили мъдрец и преди 4мес е лежала в болница, но не е кръвопреливана. Защото за мен това си е немърливост и ако зъболекарите могат да ни заразяват като стой та гледай, то какво остава за маникюристите. Това може би е заболяване, с което майка ми ще трябва да живее доживот. Още едно с което да живее доживот, тъй като е и онко-пациент в ремисия от 3г.
П.П- извинявам се за дългият пост и хилядите въпроси, но тук сте много наясно. Четох много из форума, оттук разбрах за Фибросканът, оттук дойде и надеждата, че хроничен хепатит не значи със сигурност цироза или рак, преди това буквално бях в дупка, защото лекарката като не й спаднали стойностите след седмица банки с глюкоза и Карсил, то казала "дано не е хроничен", което ми граничи с някакъв шаманизъм, предвид че има апаратура, която е доста точна. Питах лекарите дали са я изследвали за хепатит Д, казват не още, не знам точно какво чакат, четох че е важно и има отношение точно към хронифицирането. Не знам дали са я изследвали и за вирусен товар, това също го споменавате тук, в резултатите от цибалаб има само положителен-отрицателен. В Цибалаб също така не намерих да правят изследване за хепатит Д, то се прави някъде на специално място може би?
Благодаря ви!