Автор Тема:  Хроничен хепатит Б - мога ли да работя в хранително предприятие?  (Прочетена 16203 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bumbi68

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
  • Парите не правят човека по-щастлив,а по-зает!
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хора с носителство на хепатит Б, без да са болни, могат ли да работят в хран.предприятие, хран.стоки, и други такива и има ли специални изисквания за техните работни места?

Неактивен Ahil75

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 38
  • всичко което не ме убива ме прави по-силе
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Успешнo
здравей ...не че съм особенно  компетентен по въпроса обаче предполагам имаш представа как се предава хепатит б.като изключим че някои от колегите ти (които не са наясно със заболяването)ще те гледат накриво маи други проблеми няма.при постъпване на работа в областа на храненето ти искат медицинско и задължително здравна книжка ..наясно си с това,ако си само носител не виждам какъв е проблема.живота несвършва с твоя хепатит ...така да знаеш!! ....спи спокойно....незабравяи че това е мое мнение.....нека другите да пишат
« Последна редакция: Април 29, 2008, 15:14:21 от Ahil75 »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит C
Хората с хронични хепатити не са прокажени, точно това се опитваме да убедим останалите, и с този форум също!
Не може да стане заразяване при нормален контакт с предмети и/или храни и т.н.
Единствения начин, е кръв на човека с хепатит B или C, да премине в кръвния поток на друг човек. При хепатит B, заразяването може да стане и по полов път. Няма как факта, че човек с хроничен хепатит, пипа, докосва и употребява разни вещи, без те да го нараняват, да е причина или начин за заразяване на останалите, които работят с него.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
Не знам какъв е закона в Бг,би ми било интересно да узная какъв е той.

Аз съм работила известно време на място,където имах пряк контакт с хранителни стоки.Това ,за което следях бе при нараняване веднага да се дезинфекцира мястото и да сложа лейкопласт след това.Но това е условие за всеки от хигиенична гледна точка,не само за мен.
Когато почнах работа(беше преди 4-5 години,но не беше в Бг) ми искаха здравно свидетелство про форма,че съм здрава,но в него не ставаше дума за хепатит В,а за остри заразни заболявания като тиф и дизентерия например.Хепатит В не се води за такова.А и не би трябвало да се води за проблем от работодателя именно от такава гледна точка(ти не си прокажен все пак).Затова ми е интересно как стоят нещата от законна гледна точка.Според мен това не е причина да ти откажат работното място. 8)
« Последна редакция: Април 29, 2008, 12:33:00 от Силвана Лесидренска »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 298
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  Аз бях оперирана преди година и нещо от хирург, който има Хепатит Б, а ти се чудиш дали можеш да работиш в хранително предприятие?!
  Хора с Хепатит Б има навсякъде и те са напълно равнопоставени и нормални хора като всички останали. Не би трябвало да има законови ограничения точно за хранителни предприятия, като се има предвид колко по-рискови области има.

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Всичко зависи от условията на работа, нали се сещате.
Ако няма нормални условия, безопасни условия за работа, естествено е и да не е чак за предпочитане вирусоносител да работи на близо.
Поздрави!
 :bored: :bored: :bored:
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен kmk

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 32
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Привет отново!Интересува ме в кои страни има забрана да се работи в сферата на ресторантьорството,след като си носител на хепатит Б,по специално ме интресува за Германия ,Англия и Норвегия.
                                                                                                                             благодаря ви :congrats:

• Профил
    • My Home Page
Привет отново!Интересува ме в кои страни има забрана да се работи в сферата на ресторантьорството,след като си носител на хепатит Б,по специално ме интресува за Германия ,Англия и Норвегия.
                                                                                                                             благодаря ви :congrats:
Тука ме хвърли в джаза  :fun:
Бих могъл да тръгна да се ровя в google в кои страни има забрани и да търся някакви техни нормативни уредби, но все пак. Въпросът ти е супер специфичен и ако засягаше България можеше, както и да е.
Във всеки случай въпросът ти ще влезе в моята лична класация на супер специфични въпроси, задавани някога във форума.  :doubleup:

Поздрави,
Радо

Неактивен kmk

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравей Радо!
Благодаря ти,че въпросът ми те е заинтересувал.Разговарял съм с доста мои познати които работят в тази сфера в чужбина,но никой не ми е дал конкретен отговор.Само знам че в Англия може да се работи,защото там признават медицинското ни свидетелство за работа в чужбина и не ти правят на място изследвания,докато в Германия и Австрия са задалжителни мед.прегледи при тяхни специалисти и не знам какви са им нормативните уредби свързани с храненето.Разговарях с 2 фирми които предлагат работа в чужбина и те обещаха да ме информират но всичко беше до тук :bored:

Успех на всички участващи и посещаващи този сайт :bye2:
кмк :love5:

• Профил
    • My Home Page
Специално за Англия, мисля че има шанс да научиш. Но не ползвай за информация агенциите за работа, защото те надали ще могат да ти дадат такава информация. Дори не съм сигурен, че работодателя ще знае такова нещо.
По-скоро се обърни към специализирани неправителствени организации за борба с хепатита, работещи в дадената държава.
За Англия такава организация е:
http://www.hepb.org.uk/
Можеш да пробваш и тази: www.britishlivertrust.org.uk
Със сигурност има и други организации - там поне по отношение на хепатита са много напреднали.
Можеш да пробваш да си зададеш въпроса и в този форум: http://www.hepcukforum.org
Той е за хепатит C, но пък там има хора, които имат много сериозни познания за хепатита като цяло и биха могли най-малкото да те насочат към правилното място.
За Германия, мисля че тази може да ти свърши работа: http://www.leberhilfe.org/
Но тук би могла да помогне и Мария от форума, тъй като живее и учи в Германия. Тя би могла да ти открие организация, която да ти даде тази информация, ако я помолиш в лично съобщение.
За конкретните държави можеш да се ориентираш и по страницата на Европейската Асоциация на Пациентите с Чернодробни Заболявания /European Liver Patients Association/, или ELPA. Това е страницата с пациентските организации, които са членове на ELPA: http://www.elpa-info.org/main.php?templ=about_members
Там няма Норвегия. За Норвегия може да ти помогне тази университетска организация: The health, safety and environmental (HSE) work at NTNU. Съкращението NTNU идва от Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.
Страницата, която можеш да прегледаш е: http://www.ntnu.no/hse/goals/#organization
Тук имат някакви неща за хепатита: http://www.ntnu.no/hse/definitions
Пробвай и Норвежката организация за приют на бежанци - The Norwegian Organization for Asylum Seekers: http://www.noas.org/
Единствения вариант да разбереш нещата, които те интересуват, е да зададеш конкретни въпроси на такива специализирани организации - или по телефона, или по email.

Поздрави,
Радо

Неактивен kmk

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Благодаря ти Радо! :flowers2:
Получа ли от някъде точен отговор,ще го публикувам.
Успех на всички :congrats:

Неактивен kmk

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Привет на всички! :wink3:

Успях да събера малко информация за желаещите да работят в Германия и Англия в сектор ресторантьорство.
За Англия няма проблем да се работи в ....защо   там не се правят мед.изследвания и можете спокойно да започнете. : :flowers:

В Германия се правят изследвания и като разберат за състоянието ви,предупреждават работодателя  :angry2: и той от своя страна решава да ви вземе или не!  :cowboy:   

За това ако има мераклии за Англия могат да си опитат късмета! :bravo2:
Успехи на всички :congrats:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007