Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Диагностика => Темата е започната от: stefani в Април 11, 2011, 21:36:39

Титла: Може ли да се пие кафе преди взимане на кръв за HBV ДНК тест?
Публикувано от: stefani в Април 11, 2011, 21:36:39
За да не откривам нова тема реших да пиша тук.Реших утре да си пусна количествен ДНК тест за вируса на хепатит Б.Но знае ли някой до колко часа взимат кръв в лабораторията на писанец и дава ли отражение кафето на резултатите.Моля ако има активен потребител,който е запознат да ми отговори ще му бъда благодарна
Титла: Re: Може ли да се пие кафе преди взимане на кръв за HBV ДНК тест?
Публикувано от: Радослав Русинов в Май 23, 2011, 09:54:14
Здравей,
Въпреки, че ти най-вероятно вече сама си разбрала отговора на този въпрос, ще ти отговоря, за да може и други хора, които търсят отговор на този въпрос в Интернет, да го прочетат.
Не би трябвало да има ограничение по отношение на взимането на кръв за ПСР тест (независимо дали е HCV-РНК и HBV-ДНК), тъй като резултата не е обвързан и не зависи от това в какъв период на деня е взета кръвта.
Логиката за кафето е същата, можеш да си закусвала, да си пила кафе, да си пила вода, и т.н., и пак да дадеш кръв за ПСР, без да влияеш на резултата.
Изследването търси какви са възможностите за размножаване на вируса, а това е по-скоро обвързано с някакви по-дълги периоди от време, отколкото с различни периоди от деня.

Същата тази логика не важи за прием на алкохол, защото той може да повлияе на репликацията на вируса.


Поздрави,
Радо