Автор Тема:  Ето, и аз съм за тук  (Прочетена 90130 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Ето, и аз съм за тук
« -: Октомври 29, 2008, 21:18:04 »
Здравейте, аз съм преводачка, а съпругът ми - психолог. Заедно сме от 20 години (почти). Живеехме ОК допреди известно време.
След два месеца лутане между пиянде ли е съпругът ми (едва ли) или има нещо друго, се оказа, че е друго. Хепатит С. Дали нямаше да е по-добре да си бяхме останали на опция "пиянде"?
Толкова ми е объркано - изчетох какво ли не за три дни - почти не съм спала, нали трябва да опозная врага.
Ето докъде сме сега, имаме плануван прием в св. Иван Рилски за 27.11. Очаквам да направят необходимите неща, за да го включим в програмата с интерферона. Ама и това ми се струва много обременено. Моля за съвети.
А, да, моите Асат и Алат са си супер в норма, но аз се чудя дали да не отида все пак да се проверя за антитела на Хеп С ( нали има и такива, които си дават показатели в норма, а са си заразени, или нещо не съм разбрала)? И как да го направя, без да се занимавам с джипката си и да се налага да ми пояснява колко съм луда/тъпа.
Дойде ми изневиделица, моля, помогнете ми с каквото ноу-хау смятате, че е ценно.
Hang in there.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Ето, и аз съм за тук
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2008, 21:29:53 »
Здравей и добре дошла във форума!
Виждам, че вече сте успели да се насочите и сте избрали една от болниците с добри специалисти в тази област. Мисля, че лекарите там ще могат да назначат всички нужни изследвания и лесно ще се установи какво е сегашното състояние на съпруга ти.
А по отношение на теб, моят съвет е да отидеш и да си пуснеш изследване не само за хепатит C /anti-HCV/, а и за хепатит B /HBsAg/. Тези изследвания се правят в повечето лаборатории и струват около 20 лева едното. Няма нужда да ти ги назначава твоя личен лекар, просто отиваш в лабораторията и казваш, че искаш да ти направят тези две изследвания: anti-HCV и HBsAg.
Това са две от много добрите лаборатории в София, можеш да отидеш в някоя от тях:
- Лаборатория "Кандиларов"
- ЦИБАЛАБ
Успех!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен galq

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2008, 21:31:36 »
Добре дошла ,tetibulka!
Тук наистина ще откриеш доста приятели и полезни съвети.Аз лично си направих изследвания за хепатитни маркери в частна лаборатория .Така,че спокойно можеш и ти да си направиш.

Неактивен pollux

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 26
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2008, 22:21:50 »
Здравей tetibulka!
Това което си написала ми звучи меко казано до болка познато.  Мен на 07.10.2008 ме приеха в болница с кръвна захар 18.5,(от тогава съм диабетик),а на 22.10.2008 се оказа, че имам хепатит С. 2-3 дни преди това се опитвах да убедя лекуващите ми лекари и тези с които се консултирах, че не съм чак-такова пиянде каквото се опитваха да ме изкарат, но сега и аз бих желал да бяха се оказали прави. И на мен и жена ми ни дойде изневиделица. Тъкмо започнахме да се примиряваме с диабета, а дни по-късно и хапатит С! Аз не изпаднах в паника или дълбока депресия. Започнах да мисля адекватно и експидитивно -  как трдва да се процедира за напред. Вярвам, че всичко ще бъде наред!
Тук(във форума) сте на най-подходящото място. Аз съм много пресен все още и не мога да давам кой-знае какви съвети и комнтари, но видях че има много компетентни и мили хора, които са готови винаги да окажат съдействие.
Желая ви много,много късмет и успех.
Поздрави,
Ники

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2008, 22:23:11 »
Здравей и от мен!

Добре дошла във форума! :flowers2:
Всички сме преминали през етапа на първото вцепеняване ат новината за хепатита!
Притесненията не помагат, а само могат да навредят. Аз също се лекувам в Иван Рилски. Само добри думи мога да кажа за тази клиника - така, че - на правилното място сте!!! :girl_dance:
А и форумът е второто правилно място, където ще намерите винаги подкрепа, информация и нови приятели! :party:
Успех на теб и на съпруга ти в изследванията!

Поздрави,
Мери

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
« Отговор #5 -: Октомври 29, 2008, 22:30:17 »
Здравей и от мен,

Добре дошла сред нас.  :flowers:
Няма смисъл да се притесняваш. Важното е, че сте започнали вече битката - имате плануван прием в болница. :good:
Честно казано мисля, че тук във форума ще намериш отговор на повечето въпроси, които те тормозят.  :chat:
Просто се въоръжи с търпение и се гответе за сериозна битка, която от все сърце ви желая да завърши с успех!  :good: :good:

Поздрави,  :flowers2:
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2008, 07:01:14 »
Здравей,булка!

Колежке по съдба,би било по-точно!Разликата е ,че моят мъж е с В,и кр.захар беше причината ,да разберем за хепатита,а иначе и ние сме си заедно от 19 години!
Тръгнали сте по правилния път,ние пък сега, ще чакаме да пишеш какво става с Вас нататък,щото включването в програмата,си е 6-ца от тотото!Но,рано или късно става!А и за С ,не е спряна!

Спомням си как от работата на баща ми,преди 10 години се обадиха да кажат ,че е паднал пред вратата и не знаят ,да го вдигат ли ,или не,а майка ми побесня,че сигурно пак се е почерпил,но се оказа такъв масивен инсулт,че и до днес е неподвижен!Де да беше се напил ,за пореден път :ashamed: ?

Поздрави,Теди

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #7 -: Октомври 30, 2008, 07:54:59 »
Благодаря за посрещането.
По-спокойно ми е след като казвате, че болницата е добра. Но не е ли много далече 27.11., т.е. колко важен фактор е времето?
Така или иначе сега той си пие карзила и до приема в болницата ми остава да мисля за диетата му и някакви хранителни добавки. Видях, че темата за диетата е доста обширна, отивам да я проучвам. :book_read:
А как реагираха близките ви (сестри, братя, родители, деца)? Ние казахме само на детето (на 15.5 г.) в понеделник и тя просто си поплака. Явно този разговор не може да се избегне - мога да си представя паниката в очите на майка ми и всъщност не искам да я виждам. :-\
Hang in there.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #8 -: Октомври 30, 2008, 09:17:15 »
Добре дошла във форума!
Не се притеснявай за датата- не е толкова далече. Хепатита прави поражения в много дълъг период от време15-20 години. Затова го наричат тихия убиец. През това време нямаш никакви оплаквания , а той бавно ти уврежда черния дроб. Важното е , че сте го хванали. Резултатите от биопсията ще покажат от колко време е заразен и какви са уврежданията на черния дроб. Тук е момента да кажа да се въоръжите с огромно търпение. Резултатите излизат бавно, чакането за лечение е дълго и накрая самото лечение е близо година.
По отношение на реакцията на близките - моя съвет е да кажете само на най-близките. Обществото като цяло не гледа с добро око на болните от хепатит /поради незнание/. Мислят си, че едва ли не сме прокажени. Аз само ще кажа, че си загубих работата затова, че споделих с шефа, че съм болна от хепатит. Избора си е ваш.
Търпение и успех ви пожелавам

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 83
    • Профил
« Отговор #9 -: Октомври 30, 2008, 15:17:43 »
        Добре дошла във форума Tetibulka и ти Pollux.Тук намарете почти всички отговори на вашите въпроси,само без паника.Процесът на влошаване е бавен.Във форума има много компетентни хора,като започнем от модераторите.
         Поздрави-Ина

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #10 -: Октомври 30, 2008, 22:06:42 »
Споделих с най-добрата си приятелка.
Сега имаме 30 буркана компот от къпини, 20 буркана от малини и още 30 други буркана с червени плодове (май има и много конфитюри).
Чела била, че червените плодове са полезни много за черния дроб.
Разплака ме.
Hang in there.

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
« Отговор #11 -: Октомври 31, 2008, 21:57:33 »
И на мен ми стана мило  :smile:
Ами нали за това са приятелите, когато ти стане тъжно да те прегърнат, да те изслушат, да те подкрепят.
Радвай се, че имаш такива приятели! Това си е цяло богатство!  :gift:

Поздрави,  :flowers:
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #12 -: Ноември 03, 2008, 07:58:07 »
Хайде, моля ви кажете ми правилно ли съм разбрала или напълно съм се объркала.
Стойностите Асат и Алат дават яснота доколко е увреден черният дроб, нали?Моите са в норма, което може да означава, че дори и да съм с хеп С, дробът ми си е ОК. Четох тук за хора със стойности 10 и повече пъти над пределно допустимите и ми се струва, че мъжът ми с неговите 3 пъти през септември и 2 пъти през октомври също не е с трагично увреден черен дроб. Права ли съм? И добър знак ли е че второто изследване имаше по-добри резултати? От друга страна има ли вариант да им се сторят поносомо лоши тези резултати и да не го включат в лечение с интерферон?
Hang in there.

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #13 -: Ноември 03, 2008, 08:28:18 »
Здравей!
За включване в програмата за лечение на хепатит В и С ,се иска поне два пъти за 6-месечен период повишение на АЛАТ,два пъти над референтните стойности-т.е. около 100!
Не съм убедена ,че по стоиностите на АСАТ и АЛАТ може да се съди за състоянието на дроба!Има пациенти ,които дълго време са с нормални стойности ,а иначе вируса се множи ,на воля?Както и броя на копията на вируса ,не са категоричен признак за увреда на дроба!

Неактивен cvetna

• Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
« Отговор #14 -: Ноември 03, 2008, 08:44:02 »
здравей тетибулка (всеки път се усмихвам на този ник  :girl_wink: )

Доколкото знам, стойностите на Асат и Алат показват, че в дроба бушува някакъв процес, но нямат отношение към степента на увреждане! Единственият сигурен метод за определяне на степента на увреждане е биопсията!

А относно лечението - във форума има много примери за хора с ензими с нормални стойности, които са включени в програмата за лечение - зависи и от резултатите от ПСР-а (вирусното натоварване), и от биопсията. По-късно ще изровя цитати из форума  :wink2:

Напревете всички изследвания, пък тогава ще се притеснявате за лечение :) А не разбрах всъщност ти правила ли си си изследване за хепатит Ц?

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007