Здравей,
Хроничният хепатит Б трябва да се наблюдава поне 6-12 месеца, преди да се правят изводи в коя фаза се намира - дали е активен, или е в неактивна фаза. Много е важно да бъдеш наблюдавана, преди да се взима решение за лечението ти.
Сегашното ти състояние показва ниски ензими и нисък вирусен товар (който обаче е над границата за неактивен HBeAg-отрицателен хепатит B). Трябва да се види как ще изглеждат изследванията ти в течение на поне 6 месеца и тогава да се правят заключения.
Относно другите въпроси:
Съображенията, които имам, за да не започвам веднага лечение са - относително ниският вирусен товар, нормалните стойности на АСАТ и АЛАТ (в момента не страда черният дроб), добрата ехография и изчетената информация, че лечението се повлиява по-добре, ако върусът е по-активен.
Ехографията не е много сериозен критерий за състоянието ти. Хубаво е че имаш ниски ензими и нисък вирусен товар. Относно информацията, че лечението с интерферон е с по-добър изход, ако вирусът е активен. Да, трябва да имаш активен хроничен хепатит B, за да можеш да разчиташ, че ще имаш добър отговор на лечение с интерферон. Затова е много важно при това лечение да се избере подходящия момент за започването му. Това е още една причина да се наблюдаваш известен период от време, за да си сигурна в коя фаза се намира хепатита ти. И дори и да разбереш това, пак трябва да уцелиш подходящия момент за започване на лечението с интерферон, за да имаш по-големи шансове за успех.
Има и друг проблем с лечението с интерферон на HBeAg-отрицателен хроничен хепатит B (какъвто е твоя), и това е че това лечение по-рядко дава добър резултат при хора с HBeAg-отрицателен хепатит Б. Отделно пък във форума имаме едно малко субективно наблюдение, че при немалко хора от форума с HBeAg-отрицателен хепатит Б, лекували се с интерферон, има скок във вирусния товар и активизиране на хепатита след спирането на лечението. Т.е. лечението не просто не помага, а активизира хепатита. Така, че при хепатит Б лечението не трябва да се прави на всяка цена, а трябва да е много добре премерен и обмислен ход. И точно затова е нужен информирания избор, едно от нещата, които се опитваме да осигурим чрез форума и сдружението. Радвам се, че подхождаш точно по този начин и се опитваш да научиш максимално много, преди да направиш избора си.
Имам въпрос за биопсията - доц. Антонов каза, че трябва да има мърдане на стойностите на чернодробните ензими, за да ми направи биопсия, защото тя не е стандартно изследване , което се прави ей така. За съжаление обаче само тя дава ясна представа за увреждането на черния дроб, тъй като не се знае през годините дали върусът не е нанесъл поражения. Ами ако дробът е увреден, а аз не предприемам нищо?
Да, биопсията обикновено се прави преди започване на лечение. Но не знам какво точно е имал предвид доц. Антонов с това, че не може да ти я направи в момента. По принцип това е изследване, което все пак е инвазивно и не може да се прави много често. Може би след като те наблюдава за един 6-12 месечен период, ще ти направи и биопсия. Информацията, която дава биопсията, наистина е важна, но изчакване от няколко месеца не е фатално. Освен това, има и неинвазивни изследвания за измерване на фиброзата на черния дроб. За съжаление, такива изследвания все още не се правят в България, но има надежда, че тази година ще се появи и такава възможност.
При HBeAG -, трябва да се подхожда внимателно с лечението ,за да не се окаже накрая, че то е навредило, вместо да помогне. Наясно съм, че в 90% от случаите интерферона ще свали вирусното ДНК до неоткриваеми или ниски стойности, но след това в 80 от тези 90% след края на лечението той се връща.
Да, HBeAg-отрицателен хепатит Б е доста специфичен, а същевременно големия брой хора с хепатит B в България са с точно такъв хепатит. Малко по-горе вече ти споменах кои са някои от най-важните неща, които трябва да имаш предвид при евентуално обмисляне на лечение с интерферон. Това наистина е безопасен вариант с оглед на възникване на резистентност а и заради това, че лечението е с точно установен срок. Но пък то също си има подводни камъни, които не трябва да се пренебрегват.
След това само алтернативата е нуклеозидни аналози. В крайна сметка колко души могат да са сигурни в България, че могат да отделят 800-1000 лева месечно до края на живота си?
Не е задължително веднага след лечение с интерферон да започнеш нуклеозидни аналози. Нещо трябва да го наложи. Освен това, казуса с плащането не стои за момента, защото Здравната каса няма намерение да прекъсва лечението с нуклеозидни аналози на вече започналите това лечение. Предстои увеличение на срока, в който лечението се заплаща от НЗОК, като за момента няма човек започнал лечение, който да го е прекъснал, поради това, че е изтекъл 3-годишния период на заплащане. Така, че този казус наистина стои пред всеки, който обмисля започването на такова лечение, но същевременно няма никакви индикации от НЗОК, че ще бъде спряно лечението на някой, който вече го е започнал.
Не забравяй, че ако дори и сега започнеш лечение, то след години, ако ти се наложи да си го плащаш, цената няма да е същата като днешната, а ще е по-ниска. Но лечението с нуклеозидни аналози изобщо не е казус, който стои пред теб в момента.
С две думи - съветът ми е да не бързаш, да си направиш стандартния мониторинг, да си видиш в коя фаза ти е хепатита, и тогава да прецениш какво да правиш. Бързането в твоя случай е безмислено.
Поздрави,
Радо