Автор Тема:  Различно мнение на Антонов и Чернев за лечение на хроничен хепатит Б  (Прочетена 12607 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен alice_in_wonderland

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Така.... моята история е следната - както обикновено става, случайно ми откриха хепатит Б, за съжаление хроничен. Бях на консултации последователно при доц. Антонов и проф. Чернев.

За мое объркване обаче, мненията им за последващите стъпки са различни. Доц. Антонов е на мнение, че трябва да ме наблюдава около една година , за да види има ли движение в стойностите на АСАТ и АЛАТ, след което евентуално да направи биопсия. Каза, че не бърза с лечението, защото съм млада (28) и нямам деца. С моите показатели той изрази особено мнение за нуклеозидни аналози, които в моя случай трябва да се пият доживот.

На противоположно мнение е проф. Чернев, който при посещение в частния му кабинет ми каза, че съм класически случай за лечение с интерферон и веднага трябва да ми направи биопсията и да започна лечението. Спомена, че ако съм била на 35 г. примерно, ведната щял да ме сложи на нуклеозидни аналози. На последвалия ми въпрос както правим след 5 години обаче, когато ЗК спре финансирането им, той ми отговори, че ще му мисля, след 5 години.

Пускам резултатите и чакам съвет, какво да направя в случая. Наясно съм, че никой тук не е медицинско лице, но също така знам, че има достатъчно хора, които са наясно с дебрите на обърканата ни здравна система. Основното към което лично аз се стремя за себе си е, не да имам правото на информирано съгласие, а на информиран избор за лечението си.

Резултати:
 HbSAg +
Anti- HbSAg-

HBeAG-

Anti-HBEaG+

HBV DNA 150 000 cop или HBV DNA 28 800 iu

ASAT   22.5    до 40(U/L)

ALAT  18.0      до 40(U/L)

GGT   18           до 10-35 U/L

Хематология: СУЕ ПКК ДКК, Общ и директен Билирубин, Фиброген, С-реактивен протеин – всичко е в нормалните граници

Ехография: Не се откриват ехографски данни за заболяване на коремните органи.

« Последна редакция: Януари 05, 2012, 13:08:01 от Радослав Русинов »

Неактивен Хепи Би

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 203
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравей,

Моите показатели бяха сходни с твоите. Само че аз избрах Чернев от раз и не съм търсила второ мнение. При мен също се обсъдиха аналозите, но тъй като не съм раждала, минах направо на интерферон. Биопсията и всички изследвания направихме веднага. После здравна каса, лечение и така девет месеца. До края ми остават още 3 месеца. След като сложа и последната инжекция и направя изследванията, ще изтласкам мисълта за хепатит в ъгъла на съзнанието си, независимо какви са резултатите. На практика шансът за излекуване на хепатит Б с интерферон е 4-11%. В този форум май има 2 успешни случая. При останалите не работи. Към момента аз съм направила всичко разумно, което е известно на медицината в БГ. В един момент се молех да ми откажат от ЗК, за да не се лекувам (тъпо, но не исках да се лекувам, а само да се следя). Сега съм доволна от направения избор.

Все по-често излизат статии за нови лекарства срещу хепатит Б. След края на лечението (ако съм извън 4-11% успеваемост) просто ще чакам да намерят такова лекарство, което работи.   

На теб ти предстои продължително четене и информиране. Не очаквай твърде много инфо от лекуващите. Горещо препоръчвам да се придържаш към информацията, публикувана в този форум, защото е надеждна и проверена. Не се подхлъзвай да четеш каквото ти попадне из нет-а.

Не знам дали ти помогнах особено. Изборът си остава твой, последствията от него – също.

Но тук винаги ще намираш информацията и подкрепата, от които се нуждаеш. Това е доказано в годините.

Успех!

Хепи
 :cupid:

Неактивен ivka81

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Със този сравнително нисък вирусен товар,не бих се подложила на интерферон.Вярвай ми!

Но избора си е твой.Доц Антонов е изключителен специалист,и можеш да му имаш доверие!

Късмет и дано решението което вземеш е правилното.

Поздрави,
Ивето

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Благодаря ви за бързите отговори, момичета! :girl_angel:

Надявам се и други да се включат с мнение, защото нямам много време за размишление - проф. Чернев настоява за хоспитализация след 3 дни.

Съображенията, които имам, за да не започвам веднага лечение са - относително ниският вирусен товар, нормалните стойности на АСАТ и АЛАТ (в момента не страда черният дроб), добрата ехография  и изчетената информация, че лечението се повлиява по-добре, ако върусът е по-активен. Имам въпрос за биопсията -  доц. Антонов каза, че трябва да има мърдане на стойностите на чернодробните ензими, за да ми направи биопсия, защото тя не е стандартно изследване , което се прави ей така. За съжаление обаче само тя дава ясна представа за увреждането на черния дроб, тъй като не се знае през годините дали върусът не е нанесъл поражения. Ами ако дробът е увреден, а аз не предприемам нищо?

При HBeAG -, трябва да се подхожда внимателно с лечението ,за да не се окаже накрая, че то е навредило, вместо да помогне. Наясно съм, че в 90% от случаите интерферона ще свали вирусното ДНК до неоткриваеми или ниски стойности, но след това в 80 от тези 90% след края на лечението той се връща. След това само алтернативата е нуклеозидни аналози. В крайна сметка колко души могат да са сигурни в България, че могат да отделят 800-1000 лева месечно до края на живота си?

Още веднъж ви благодаря за подкрепата и съдействието  :girl_in_love:

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Довери се на мнението на Антонов, нека те наблюдава година и пак ще решавате, но с тези показатели в момента не ти трябва никакво лечение.
Ако ти мръднат ензимите след някой празник  :girl_wink:  възползвай се за да направиш биопсия.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей,
Хроничният хепатит Б трябва да се наблюдава поне 6-12 месеца, преди да се правят изводи в коя фаза се намира - дали е активен, или е в неактивна фаза. Много е важно да бъдеш наблюдавана, преди да се взима решение за лечението ти.
Сегашното ти състояние показва ниски ензими и нисък вирусен товар (който обаче е над границата за неактивен HBeAg-отрицателен хепатит B). Трябва да се види как ще изглеждат изследванията ти в течение на поне 6 месеца и тогава да се правят заключения.

Относно другите въпроси:
Съображенията, които имам, за да не започвам веднага лечение са - относително ниският вирусен товар, нормалните стойности на АСАТ и АЛАТ (в момента не страда черният дроб), добрата ехография  и изчетената информация, че лечението се повлиява по-добре, ако върусът е по-активен.
Ехографията не е много сериозен критерий за състоянието ти. Хубаво е че имаш ниски ензими и нисък вирусен товар. Относно информацията, че лечението с интерферон е с по-добър изход, ако вирусът е активен. Да, трябва да имаш активен хроничен хепатит B, за да можеш да разчиташ, че ще имаш добър отговор на лечение с интерферон. Затова е много важно при това лечение да се избере подходящия момент за започването му. Това е още една причина да се наблюдаваш известен период от време, за да си сигурна в коя фаза се намира хепатита ти. И дори и да разбереш това, пак трябва да уцелиш подходящия момент за започване на лечението с интерферон, за да имаш по-големи шансове за успех.
Има и друг проблем с лечението с интерферон на HBeAg-отрицателен хроничен хепатит B (какъвто е твоя), и това е че това лечение по-рядко дава добър резултат при хора с HBeAg-отрицателен хепатит Б. Отделно пък във форума имаме едно малко субективно наблюдение, че при немалко хора от форума с HBeAg-отрицателен хепатит Б, лекували се с интерферон, има скок във вирусния товар и активизиране на хепатита след спирането на лечението. Т.е. лечението не просто не помага, а активизира хепатита. Така, че при хепатит Б лечението не трябва да се прави на всяка цена, а трябва да е много добре премерен и обмислен ход. И точно затова е нужен информирания избор, едно от нещата, които се опитваме да осигурим чрез форума и сдружението. Радвам се, че подхождаш точно по този начин и се опитваш да научиш максимално много, преди да направиш избора си.

Имам въпрос за биопсията -  доц. Антонов каза, че трябва да има мърдане на стойностите на чернодробните ензими, за да ми направи биопсия, защото тя не е стандартно изследване , което се прави ей така. За съжаление обаче само тя дава ясна представа за увреждането на черния дроб, тъй като не се знае през годините дали върусът не е нанесъл поражения. Ами ако дробът е увреден, а аз не предприемам нищо?
Да, биопсията обикновено се прави преди започване на лечение. Но не знам какво точно е имал предвид доц. Антонов с това, че не може да ти я направи в момента. По принцип това е изследване, което все пак е инвазивно и не може да се прави много често. Може би след като те наблюдава за един 6-12 месечен период, ще ти направи и биопсия. Информацията, която дава биопсията, наистина е важна, но изчакване от няколко месеца не е фатално. Освен това, има и неинвазивни изследвания за измерване на фиброзата на черния дроб. За съжаление, такива изследвания все още не се правят в България, но има надежда, че тази година ще се появи и такава възможност.

При HBeAG -, трябва да се подхожда внимателно с лечението ,за да не се окаже накрая, че то е навредило, вместо да помогне. Наясно съм, че в 90% от случаите интерферона ще свали вирусното ДНК до неоткриваеми или ниски стойности, но след това в 80 от тези 90% след края на лечението той се връща.
Да, HBeAg-отрицателен хепатит Б е доста специфичен, а същевременно големия брой хора с хепатит B в България са с точно такъв хепатит. Малко по-горе вече ти споменах кои са някои от най-важните неща, които трябва да имаш предвид при евентуално обмисляне на лечение с интерферон. Това наистина е безопасен вариант с оглед на възникване на резистентност а и заради това, че лечението е с точно установен срок. Но пък то също си има подводни камъни, които не трябва да се пренебрегват.

След това само алтернативата е нуклеозидни аналози. В крайна сметка колко души могат да са сигурни в България, че могат да отделят 800-1000 лева месечно до края на живота си?
Не е задължително веднага след лечение с интерферон да започнеш нуклеозидни аналози. Нещо трябва да го наложи. Освен това, казуса с плащането не стои за момента, защото Здравната каса няма намерение да прекъсва лечението с нуклеозидни аналози на вече започналите това лечение. Предстои увеличение на срока, в който лечението се заплаща от НЗОК, като за момента няма човек започнал лечение, който да го е прекъснал, поради това, че е изтекъл 3-годишния период на заплащане. Така, че този казус наистина стои пред всеки, който обмисля започването на такова лечение, но същевременно няма никакви индикации от НЗОК, че ще бъде спряно лечението на някой, който вече го е започнал.
Не забравяй, че ако дори и сега започнеш лечение, то след години, ако ти се наложи да си го плащаш, цената няма да е същата като днешната, а ще е по-ниска. Но лечението с нуклеозидни аналози изобщо не е казус, който стои пред теб в момента.

С две думи - съветът ми е да не бързаш, да си направиш стандартния мониторинг, да си видиш в коя фаза ти е хепатита, и тогава да прецениш какво да правиш. Бързането в твоя случай е безмислено.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Радвам се, че споделяте моята настройка да бързам бавно. Както казват китайците „най-важно във войната е да атакуваш стратегията на врага” (в този случай на вируса  :laugh:). Хроничният хепатит се оказва приказка с лошо начало и неизвестен край  :book_read:

Но, за да се спази природният баланс, във всяко лошо нещо трябва да търсим и добро. Което означава, че независимо дали майте предричат края на света, 2012 г. за мен започва с хубаво начало - ще се науча за бъда приятел със собствения си черен дроб, ще спортуваме заедно, ще се смеем повече, ще се храним здравословно, белият дроб ще ме посъветва да спра цигарите. За първи път черният ми дроб ще се събуди всяка сутрин, без да му се драйфа, защото притежателката е обърнала няколко чашки повече, правила се е на парен локомотив с кутия цигари или е прибавила някой сантиметър върху подкожната изолация за зимата   :laugh:

Неактивен koalka

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
Здравей,
Отдавна не съм влизала във форума и може би не е случайно, че попаднах на твоята тема, търсейки инфо за периода на заплатенто от НЗОК лечение с НУК аналози . Моят случай е много подобен на твоя с разликата, че когато аз си открих хепатита репликацията ми беше по-висока (около 1 300 000 копия). Аз съм се консултирала само с доц. Антонов, но съм безкрайно доволна от този си избор, защото му имам пълно доверие. Да не кажа, че не съм срещала лекар, който да ме кара да се чувствам толкова спокойна.
Предполагам, че си изчакала с лечението, но исках само да ти кажа, че при мен от 2 години нещата само се следят. Аз съм с нормални чернодробни ензими, открих си вируса края на 2009г, и по преценка на доц. Антонов си проследявам състоянието през 3 месеца и веднъж годишно ПСР. Чак сега - преди един месец ми направиха биопсия, която показа фиброза 1 степен. И на мен през цялото време ми минаваха мисли как аз хубаво си чакам, но може черния ми дроб да е сериозно увреден и да имам нужда от незабавно лечение, но това което ми е казвал доц.Антонов е, че в случаи като моя и твоя имунната система не разпознава вируса и за това лечение с Интерферон най-вероятно ще е безсмислено. А пък решението за млада, нераждала  жена да почне лечение с НУК аналог си е сериозна работа, която много добре трябва да се обмисли, не само по финансови причини.
Исках само да те успокоя да не те притеснява чакането, следи си състоянието и го обсъждай с хепатолога си. Мога да споделя, че моя близка се лекува в Холандия, и при състояние с доста висок вирусен товар и силно завишение ензими още не са пристъпили към лечение с Интерферон. Да не говорим, че там дори хепатопротектори не изписват, за да не компроментират реланото състояние на дроба. Така че на различните места има различна политика на лечение.
Само да отбележа, че много ме зарадва информацията, че при лечение с НУК аналог, НЗОК продължава да го поема и след изтичане на 3те или 5те години, това доста ме пристесняваше.
Поздрави и успех  :congrats:
От какво се прави ливада? Нима не знаеш?
Трева - и една пчела - и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007