Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Силвана Лесидренска

Страници: [1] 2 3 ... 223
1
Дата: 25 юли от 18 часа
ZOOM линк: https://zoom.us/j/99911657225
Meeting ID: 999 1165 7225, не се изисква регистрация.

(Sorry, but you are not allowed to access the gallery)

Щастливи сме да обявим, че д-р Добромир Райков, водещ гастроентеролог в болница Токуда, прие нашата покана да участва в уебинар, част от нашата информационна кампания по повод Световния хепатитен ден. Уебинарът ще бъде практически насочен към разясняване на последващите стъпки след първоначалния положителен резултат за хепатит В или С:

- Какви допълнителни изследвания са необходими?
- Как се лекуват хепатит В и С?
- Кога е нужно проследяване?
- Какви са изискванията за лечение?
- Пътят на пациента в здравната система.

След презентацията си д-р Райков ще отдели време за Въпроси и Отговори, където ще имате възможност да се включите на живо и да го попитате всичко, което ви интересува във връзка с хепатит В и С.

Записът на уебинара ще бъде качен в последствие в YouTube.

Новина на сайта: https://www.hepactive.org/news/webinar-25-July

2

Световният хепатитен ден се отбелязва всяка година на 28 юли, рождения ден на д-р Барух Блумберг, който открива вируса на хепатит В  и първата ваксина срещу него. За тези изключителни постижения през 1976 г. д-р Блумберг получава Нобеловата награда за физиология и медицина.

Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли,  за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души по света. Сдружение ХепАктив се присъединява към международната кампания на Световния Хепатитен Алианц, която през 2024 алармира, че „Няма повече време за губене“.

Въпреки наличните диагностични методи, 9 от 10 инфектирани все още не са наясно със своя статус. Независимо от глобалните препоръки на Световната здравна организация за намаляване на вредите от вирусния хепатит до 2030 г., повечето държави сред които и България изостават от тези цели.

Бяха необходими 4 години, за да бъде приета у нас първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025, която към настоящия момент осигурява безплатни изследвания за:

   - хепатит В и С на всички здравноосигурени граждани на възраст между 40 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар
  -  АСАТ и АЛАТ на всички здравноосигурени граждани на възраст между 20 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар

В пакета изследвания, полагащи се на всяка бременна жена към изследването за хепатит В вече е добавено и това за хепатит С.


Ако желаете да се изследвате, но не попадате във възрастовата рамка 40-60 г., може да посетите всяка една от 28-те регионални здравни инспекции в страната, които предлагат безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и хепатит С. Средствата се осигуряват чрез Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.

 

Обща информация за хепатит В и хепатит С:

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирусна инфекция. Има пет основни вируса на хепатит, наричани типове A, B, C, D и E. Тези пет вида предизвикват най-голяма загриженост поради тежестта на заболяването и опасността от хронифициране.

    Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
    При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.
    Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-12 седмици.
    За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

Кой е с повишен риск от инфектиране с хепатит В и С?


    хората над 40-годишна възраст;
    получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
    хората на хемодиализа или с чести медицински интервенции
    имащите татуировка, пиърсинг;
    медицинските специалисти;
    употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
    хората, които са били в местата за лишаване от свобода;
    мъжете, които правят секс с мъже.

https://www.hepactive.org/news/WHD2024

3
Общи теми / Re: Малко инфо
« -: Юли 08, 2024, 15:59:02 »
явно са го сменили, пробвайте на регистратура и да ви кажат кой е актуалния

4
Привет,

Можеш да получиш второ мнение при проф. Красимир Антонов от Иван Рилски или доц. Радин Цонев в Токуда, контактите им ги има на сайта ни. Стискам палци!

5
Моята история / Re: Хроничен хепатит Б
« -: Май 30, 2024, 15:51:05 »
д-р Идриз е много добър лекар, така че бих се доверила на преценката й.

6
Моята история / Re: Хроничен хепатит Б
« -: Май 29, 2024, 22:37:42 »
В коя болница и при кой лекар си? Това казва много...
Хепатит В за съжаление причинява сравнително често сериозни проблеми (рак, цироза) и при определена група пациенти се налага лечение, защото то сваля вирусния товар и може да повлияе върху стойността на австралийския антиген, който при теб се колебае между 15 и 19 хил. Няма кой обаче да ти каже дали трябва да се лекуваш или не и каква би ти била прогнозата без лечение, и самите лекари няма как да знаят, затова избират да действат застраховащо те.

7
Тези симптоми не са типични са след лечение на хепатит С, не смятам, че е защото не си се излекувала (процентът на неотговорили на лечението е много нисък, между 1 и 2%), по-скоро е било вероятно заради АБ. След като не ти понася парацетамол, не го пий, замести с друго. Парацетамолът е известен със своите токсични свойства, не знам защо не се забранява на пациентите с чернодробни заболявания...
Само ехограф и ПСР ще покажат каквото те интересува, колкото и да си говорим тук, смисъл няма, защото ти имаш нужда от лекар и конкретика. Можеш ли да минеш през д-р Балабанска скоро, за да ти направи Фиброскан и ПСР? Може да не чакаш точно трите месеца, може и след втория, след като имаш притеснения.

8
не, за една доза няма проблем.

9
Здравей,

след като имаш влошаване след лечението, следва да се обърнеш към лекуващия ГЕ, ние тук как бихме могли да помогнем??? Трябват изследвания и ехограф, за да се види причината за гаденето и отслабването

За хепатит В - има достатъчно информация навсякъде в сайта ни, за да знаеш, че хепатит В не се предава с прегръдки, целувки и общи прибори. Така зададен въпроса и то от бивш пациент с хепатит С, на мен ми звучи стигматизиращо. Това е лично мое мнение.

10
Всички актуални новини, които имаме възможност да преведем, може да четете на сайта ни https://www.hepactive.org/.

Ако сред вас има човек, който желае да бъде доброволец и да помага с превод на тектстове, би било чудесно и моля да се свърже с мен.

11
Всички актуални новини, които имаме възможност да преведем, може да четете на сайта ни https://www.hepactive.org/.

Ако сред вас има човек, който желае да бъде доброволец и да помага с превод на тектстове, би било чудесно и моля да се свърже с мен.

12
Здравей,

Наскоро преведох тази статия, не знам дали ще ти бъде от помощ: https://www.hepactive.org/news/nakratko-za-avtoimunniya-khepatit

Проблемът с автоимунния хепатит е, че там не се променят много нещата, както има пробиви в лечението на хепатит С например, и основната част от запитванията и нуждата от информация винаги е вила хепатит В/С, което ни е фокусирало върху превода на такава информация, така че съжалявам, че не сме били от кой знае каква помощ.

Мисля, че можеш да прочетеш книгата Глюкозната революция, аз лично съм изумена от информацията в нея и това как високите и резки пикове на захар в кръвта е отговорна за много състояния и заболявания. Не казвам, че АХ се лекува по този начин, но може да ти помогне много, ако пробваш да следваш съветите им за хранене. В нея бяха описани случаи на хора, които са премахнали диабета си само благодарение на промяна на храненето, да не говорим колко благотворно се отразява на кожни и ставни проблеми. В общи линии се фокусира върху поредността на прием на храни, а не изключването на определени хранителни групи.


13
Общи теми / Re: Въпрос за трансметил
« -: Април 08, 2024, 07:48:28 »
Привет,

за съжаление не знам отговора на този въпрос, може би ще се вкл. пациенти с опит с трансметила, които могат да споделят кога са го приемали. А лекуващия лекар дали не може да каже?

14
Общи теми / Re: Малко инфо
« -: Март 25, 2024, 08:33:23 »
ВМА и ИСУЛ не бих препоръчала, вариант е Александровска (3 дни се лежи по клинична пътека, такса 5,80 на ден), Токуда се лежи 1 ден, такса 200 лв. И на двете места правят ПСР, ФИброскан и изследвания. Записване на място или по телефон, вижте сайтовете им.

15
Общи теми / Re: Малко инфо
« -: Март 22, 2024, 08:03:58 »
С ВМА е доста сложно, насочи се по - добре към друга клиника. В Токуда можеш да се прегледаш при д-р Райков с направление, Фиброскан не знам да е включен, но ехограф със сигурност, а той е чудесен лекар.

Страници: [1] 2 3 ... 223

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007