Здравейте,
лятото поприключи, за съжаление, но реших да споделя това, което аз знам за излагането на UV- лъчи по време на лечението.
Причината за препоръката на проф. Чернев и на други специалисти в областа, да не се излагаме на слънце е, че много ниските или високи температури, големите дози ултравиолетови лъчи и йонизиращата реакция потискат имунната активност, което затормозява организма при борбата му с вируса.
Прочетох в друга подобна тема - за излагане на слънце с цял бански. Това не е решение, защото няма нищо общо с локалното облъчване на кожата, в случаят черният дроб.
Аз страдам от псориазис и периодично се подлагах на лечение с UV-лъчи.
След започване на лечението ми за хепатит, проф. Чернев ми забрани категорично да се подлагам на процедурите.
Лекуващият ме дерматолог д-р Росица Денчева беше на същото мнение, след като разбра, че съм започнала лечение. Именно тя ми обясни, че излагането на UV-лъчи потиска имунната система и е противопоказно при лечението на хепатити, както и няма значение коя част от тялото се облъчва, така че избягвайте плаж/солариум или излагане, под каквато и да е форма на UV-лъчи.
Поздрави