Автор Тема:  Излагането на UV-лъчи е противопоказно при лечение на хепатити  (Прочетена 10985 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ralka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 366
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,

лятото поприключи, за съжаление, но реших да споделя това, което аз знам за излагането на UV- лъчи по време на лечението.
Причината за препоръката на проф. Чернев и на други специалисти в областа, да не се излагаме на слънце е, че много ниските или високи температури, големите дози ултравиолетови лъчи и йонизиращата реакция потискат имунната активност, което затормозява организма при борбата му с вируса.
Прочетох в друга подобна тема - за излагане на слънце с цял бански. Това не е решение, защото няма нищо общо с локалното облъчване на кожата, в случаят черният дроб.
Аз страдам от псориазис и периодично се подлагах на лечение с UV-лъчи.
След започване на лечението ми за хепатит, проф. Чернев ми забрани категорично да се подлагам на процедурите.
Лекуващият ме дерматолог д-р Росица Денчева беше на същото мнение, след като разбра, че съм започнала лечение. Именно тя ми обясни, че излагането на UV-лъчи потиска имунната система и е противопоказно при лечението на хепатити, както и няма значение коя част от тялото се облъчва, така че  избягвайте плаж/солариум или излагане, под каквато  и да е форма на UV-лъчи.

Поздрави

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Здравей,
Благодаря ти за споделената информация, мисля, че ще е полезна на всички, които са на лечение, или им предстои лечение!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен d`essie

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 76
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение

да разбирам ли, че трябва тотално да забравя за море по време на лечението???

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Да, препоръчително е. Въпреки, че няма директни доказателства в подкрепа на тази тема, с хроничните хепатити винаги е по-правилно човек да е по-предпазлив, особено когато си на лечение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ralka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 366
    • Профил

да разбирам ли, че трябва тотално да забравя за море по време на лечението???

Препоръчително е да не се излагаш на слънце или УВ лъчи, защото подтискат имунитета.
Преди да започна интерфероновата терапия  се подлагалах периодично на фототерапия, но след старта му ми забраниха. За мое съжаление след обостряне на псориазиса от интерферона, като единствена алтернатива остана фототерапията, на която в момента се подлагам, но искам да подчертая- под стриктен контрол на дерматолог и хепатолог. Също имах леко повишаване на чернодробните ензими след първият цикъл от 40 дни фототерпия, което наложи прекратяването й за две седмици. И да добавя, че тези процедури ми ги назначиха, като крайна мярка за справяне с псориазиса.
Моят съвет е ако не е наложително, както в моят случай- да не рискуваш.

Ралка

Неактивен pamche

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 980
    • Профил
Моя скромен опит от няколко месечно лечение и слънцето или зимата е:
Сухата кожа от лечението се дразни супер много от силното слънце както и здравите студове. Очите също много се дразнят от яркото слънце.
Известен с това , че не е известен !

Неактивен sunshine

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
Moята кожа също започна да реагира много остро на студа.
А като за капак, съм по средата на серия от химически пилинги, които не е хубаво да прекъсвам.
Дерматоложката ми изписа епителизиращ крем, който да си мажа на муцуната до края на лечението.

Относно очите и слънцето - направо съм като вампир.. и на мъгла шофирах с очила днес до Пловдив...

Неактивен d`essie

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 76
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение

като заговорихме за  UV лъчите, бих искала да ви споделя нещо...след серия химически пилинг-и преди 3 години получих кафеви петна- хлоазвма
когато отидох при дерматолог и и обясних подробно, тя ме попита къде и какво работя. моята работа е свързана с почти целодневно кибичене пред компа. на луминисцентно осветление.

та, въпросното луминисцентно осветление, освен доста вредно за очите се оказва и UV съдържащо. сега това ме подсеща да напомня ако някой на терапия работи нон-стоп или често на таков осветление, да ползва защитен фактор поне 30 и нагоре. според мен е някаква, все пак, защита...

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007