Автор Тема:  Кръв от пръст  (Прочетена 23091 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tedi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Кръв от пръст
« -: Януари 30, 2010, 10:16:51 »
Здравейте,
Аз съм с хроничен хепатит С,в момента съм към края на лечението си,за сега е успешно.
Имам дете на 11м.,което родих месец преди да започна лечението си.
Следващият месец малкият прави година,тогава се правят профилактични кръвни изследвания,кръвтта се взема от пръста.Чудя се дали да не прибавя и хепатитен маркер към изследванията,има ли смисъл.
И въпросът ми е-До колко може да е достоверна кръвтта от пръст?

Поздрави,
Теди

Неактивен Janet

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 72
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Кръв от пръст
« Отговор #1 -: Април 26, 2010, 23:47:48 »
   Хайде и аз да повдигна въпроса?Дъщеря ми е на 2г. и 2 месеца,аз съм с хепатит С,в момента съм на лечение.Родих секцио и веднага след раждането детето имаше антитела,след месец и половина те бяха спаднали с близо 30 единици,като кръвта и двата пъти беше от вената.След това през няколко месеца правихме с кръв от пръста,на първия тест имаше антитела,а следващите 2 бяха отрицателни,като по-време на последния тест детето беше на 1,6г.Мога ли да приема,че изследванията са достоверни,щом са направени с кръв от пръста или трябва да ги повторим с кръв от вена?

Неактивен bibi123

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
« Отговор #2 -: Май 21, 2010, 22:39:21 »
Здравейте! 
Абе момичета,каква е разликата според вас в кръвта в човешкото тяло,,една и съща е!!!!
Не може два вида да бъде,,разликата е ,че от вената се иска количество(за това е по добрият вариант),но от пръстчето на бебешок :baby3:,пак показва и е напълно достоверен!!!
Моето бебче,имаше антитела до 8 месец(от пръстчето),на годинка бяха отрицателни резултатите(пак от пръстчето)!!!
После пак пуснах,да бъда сигурна,,и пак беше отрицателен :congrats:,пак от пръстче,,то няма от къде другаде на бебче...
 И все не бях сигурна,и казвах като вас ,,ама не трябва ли вена,,,та в крайна сметка,пуснахме ПСР,с мъжът ми,да сме сигурни,
и е отрицателен,,да 150лв.платихме,,но няма значение,,спокойни сме,това е най важното..та моята мисъл беше че кръвта от пръст,,пак е от тялото ни,,и ако има някакав вирус,,няма как да не покаже..... :congrats:

Поздрави Биби! :love5:

Неактивен bibi123

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Май 21, 2010, 22:48:09 »
пропуснах само да кажа че ПСР,,го пуснахме детето беше на 2годинки вече :congrats:и той вече беше венозно,,,но съвпадаха с предишните(пръстовите) :bravo2:

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #4 -: Май 24, 2010, 20:29:36 »
Цитат
Абе момичета,каква е разликата според вас в кръвта в човешкото тяло,,една и съща е!!!!

Проблема идва от количеството кръв необходимо за дадено изследвание. От пръста няма как да се вземе цяла епруветка.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibi123

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 25, 2010, 22:27:30 »
Това казах и аз,венозно е за количество,,но от пръст пак показва ако имаш Хепатит,,няма как да не покаве,,
 на бебе няма вена ,толкова лесно,,взема им се от пръстчето,,още в родилното,,,и си показва отрицателен или положителен .. :flowers:

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Май 26, 2010, 00:57:43 »
Прекалено окупирахме темата и предлагам да спрем, защото все пак сме в раздела на доц. Антонов. Ако искате, може да се стартира отделна тема в някой от другите раздели.
А иначе има два отделни термина "венозна кръв" и "периферна кръв" в зависимост от това къде циркулира, кръвта от пръст е периферна кръв. За съжаление, не успях да открия достатъчно ясно и конкретно обяснение за основните разлики (но не се рових достатъчно), но предполагам една от тях е, че периферната кръв трябва да е по-голямо количество, за да гарантира точност на изследването, което може да се постигне с доста по-малко количество венозна кръв.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен pavlinaboneva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 225
  • генотип 3
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 02, 2010, 23:22:33 »
Една моя позната лаборантк ми обясни,че  разликата между  кръв от вена и пръст е в количеството

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Ноември 03, 2010, 00:08:42 »
Една моя позната лаборантк ми обясни,че  разликата между  кръв от вена и пръст е в количеството
При интервюто с д-р Иванова и зададох подобен въпрос, ето и отговора:
Цитат
Интервю с д-р Анета Иванова - Лабораторна диагностика на хронични вирусни хепатити и възможностите на лабораторията по молекулярна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”
...
Венозна и периферна кръв

Р. Русинов: Каква е разликата между венозна и периферна кръв и защо в някои случаи на взета кръв от пръст от бебета или малки деца, някои лаборатории не успяват да направят успешно серологичното изследване, поради недостатъчното количество взета кръв?
Д-р Иванова: Периферната, това е капилярната кръв, взета от пръста, а венозната е взета от вената. Венозната и капилярната кръв имат някои разлики в състава си и не е възможно да се направи всяко изледване с кръв от пръста. Понякога при по-малките деца се взима кръв от пръст, когато не може да се  вземе кръв от вената, защото е по-трудно. В тези случаи взетата кръв се използва за да се направи пълна кръвна картина или няколко други изследвания. Но ако трябва да се направят повече изследвания, биохимични, серологични, тогава задължително трябва да се вземе венозна кръв.
...

Поздрави,
радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен ivka81

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2010, 19:22:59 »
Какво значи това не мога нещо да разбера.Означава ли че за ПКК могат да ми взимат от пръста? Защото са го правили в един и същи ден, в една и съща лаборатория, и разликите бяха значителни. В смисъл , от пръста излязоха по-високи и то не с 0,01 а доста повече.

Ивето
« Последна редакция: Ноември 03, 2010, 22:16:19 от ivka27 »

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

Неактивен Аника

• Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
« Отговор #10 -: Ноември 03, 2010, 21:51:36 »
Иве, и на мен са ми взимали кръв за ПКК от пръста и то не един път.
То различните лаборатории винаги изкарват различни резултати  :crying2:

Например при глюкозата има различни реф. стойности за капилярна и за венозна кръв. Мисля, че е нормално да има разминаване и при стойностите на ПКК от вена и от пръст.

Поздрави
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #11 -: Ноември 03, 2010, 22:35:16 »
Включвам се и аз. Искам да припомня, че и в Русе , и в Александровска при ПКК не можеха да ми вземат кръв от вената. И на двете места ми даваха според мен глупави обяснения, а именно че кръвта ми била се смръзнала от страх, че ми било изключително ниско кръвното в момента на вземане, или като друга причина посочваха рязкото вдигане на тромбоцитите. Нито едно от тези предположения, разбира се не бяха верни, въпреки че ги чух от лаборанти в две различни лаборатории. В крайна сметка лаборантката от Александровска се изтарикати и ми взе кръв на следващия път от пръста. Попитах я дали това е редно и отговора и беше, че не е проблем. Казах на проф. Петрова и когато изследванията бяха готови тя обясни, че резултатите са по- добри от първият път, но трябва да се има впредвит факта,че пробата е от периферна кръв т.е. резултата не е достатъчно достоверен. Поздрав Руми

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007