Здравейте! Видях тази тема и реших да напиша и аз нещо, защото ми предстои след 3 месеца да се явявам на ТЕЛК за втори път.Първият път бях пенсионирана за максималния срок от 3 години с 75% неработоспособност, което отговаря на ІІ група. Диагнозата ми е: автоимунен хроничен активен хепатит в комбинация с първична билиарна цироза. Имах само епикриза от болницата и няколко изследвиния преди да постъпя, защото болестта ми беше току-що открита. С УП2 и решението на ТЕЛК отидох в пенсионното и ми определиха пенсия според стажа и заплатата, но плюс това ми дадоха и 25% от социалната пенсия за страната, която тогава беше 113 лв. Джипито ми обясни, че дават такава добавка при сериозни заболявания, не било прецедент за мен. Социалните ми дадоха интеграционни добавки в размер на...20лв

- 10лв за транспорт и 10лв заради хранителната диета. Другите "благини" - плащам 1/2, а не целия данък за апартамента, безплатна годишна винетка за колата, не плащам такси за абсолютно никакви медицински процедури( с изключение на двата лева при взимане на кръв), не плащам такса при лечение в болница. Студентите не плащат такси за обучението си във ВУЗ, безплатни са и всякакви курсове за квалификация. Пътува се безплатно с влак веднъж годишно.
Предстои ми да се явявам пак. Още преди 3 години всички лекари ме предупредиха, че ще се опитат да ми вземат от това, което първия път са дали и затова да пазя всяка документация около болестта ми, както и да не пропусна да добавя други заболявания, които може да се появят във времето. През тези три години успях да се разболея от анемия и спастичен колит в резултат на болния черен дроб, а автоимунното чернодробно заболяване отключи и второ автоимунно, този път ревматично/болест на Бехтерев/.Събрах цялата документация и ще я нося на второто явяване. Ще пиша какво се е случило. Успех на всички, които ще имат среща с бюрокрацията на ТЕЛК-овете.