Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Как да живеем с хепатита => Темата е започната от: veli в Септември 14, 2009, 16:06:04

Титла: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: veli в Септември 14, 2009, 16:06:04
Здравейте Приятели,
объращам се така към вас защото така ви чувствам  :love5:
от доста време съм пред дилема и искам да чуя и вашето мнение всички мои близки ме съветват ,че нямало нищо да загубя ако се явя на ТЕЛК комисия но предвид на това ,че моите увреждания на дроба са минимални дай-боже дълго време да е така но за сметка на това чер. ми ензими са винаги трицифрени и лечението ми е доста драстично предстои ми отново да започна и имуносупресор  незнам дали да предприема тази крачка защото се тревожа и за работата си незнам как ще реагират моите работодатели когато се запознаят с здравословното ми пожение нали знаете че в България не сме дорасли за много неща и едно от тях е да бъдем толерантни към хората с увреждания
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: danihaleva в Септември 14, 2009, 16:23:35
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1908.0

Тук има разни мнения по темата.Според мен има смисъл,даже работодателя си спестява част разходите по осигуровки.Само че не съм наясно дали автоимунният хепатит е заболяване което може да мине на ТЕЛК, тъй като ти самата казваш,че нямаш сериозни увреждания.Не е лошо да попиташ лекуващия те специалист.
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: veli в Септември 14, 2009, 16:36:28
Благодаря за препратката аз съм я изчела даже няколко пъти и в нета се рових да автоимунния хепатит също подлежи на освидетелстване пред ТЕЛК ще ми се да пробвам защото за сега за моето заболяване не ми се полагат никакви облекчения от здравната каса цялото лечение си го плащам сама като включим и часните прегледи всеки месец и много други работя само за да се лекувам
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: veli в Май 07, 2010, 13:06:21
Само информативно март се реших и подадох документи за ТЕЛК и останах много приятно изненадана.Цялата процедура мина за по-малко от
месец и на 16,04 ми излезе решението.Моят съвет е да се възползвате то си имало не малко облаги и аз разбрах в последствие за някои от тях.
Даже вече съм подала документите в НОИ и чакам за размера на пенсията .И без това здравословните проблеми си ги имаме и са реални
(не като някои ,които си измислят такива само и само да се възползват от превилегиите) все пак е някаква финансова помощ.
Поздрави Вели
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: Vancheto в Май 18, 2010, 11:46:46
http://tax.bg/bg/news/view/5704
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: anita в Май 18, 2010, 18:03:58
Цитат
Раздел ХV

Болести на черния дроб

1. Хроничен хепатит (вирусен, алкохолен, автоимунен) - след чернодробна биопсия, според хистологичната находка в стадий F3-F4: 10 - 40 %:

1.1. лека степен на активност: 10 %

1.2. умерена степен на активност: 20 - 30 %

1.3. висока степен на активност, преход към цироза: 40 %

2. Чернодробна цироза:

2.1. I стадий по Чайлд: 50 %

2.2. II стадий по Чайлд: 80 %

2.3. III стадий по Чайлд: 95 %

3. Първична билиарна цироза, хемохроматоза, болест на Уилсън:

3.1. без оформяне на чернодробна цироза и без промяна на общото състояние: по аналогия с т. 1

3.2. с чернодробна цироза: по аналогия с т. 2

4. Състояние след трансплантация на черния дроб:

4.1. до 2 години след трансплантацията: 80 - 95 %
4.2. след втората година в зависимост от състоянието на пациента: 20 - 70 %Това е цитат от новата наредба излязла в ДВ 36/14.05.2010 г.

Яко са орязли процентите за хепатити, т. е да нямаш право на пенсия по болест.
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: dimizano в Юни 20, 2010, 17:09:48
Здравейте чета всичко което е написано и искам да попитам какви са ми шансовете за минаване на ТЕЛК .Имам хроничен хепатит Б резултатите от биопсията са ми А1 Ф1 .Благодаря ви предварително. :flowers:
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: Радослав Русинов в Юни 21, 2010, 10:00:11
Здравей,
Според новите изисквания, които са цитирани в горния пост, няма голям смисъл да кандидатстваш. Като гледам, с твоите резултати от биопсията, в най-добрия случай ще ти дадат инвалидност от 10%.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: anita в Юни 21, 2010, 10:23:47
Ради, има смисъл единствено ако има и други заболявания и тогава процента на инвалидност се натрупва. Аз също си мислех да подавам документи, но с тия максимум 40 % няма смисъл. За щастие нямам други заболявания.
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: tetibulka в Юни 21, 2010, 17:19:31
Натрупва се процентът, ама по много интересен начин се изчислява. Не че го запомних в подробности, но се тръгва от заболяването, даващо най-висок процент, а после се прибавят само част от процентите за другите заболявания.

Ние още чакаме решението на НЕЛК след обжалването. При нас бяха дали един процент по-малко от минимума за втора степен....

Сега ни казаха, че са ни пратили писмо, да си го търсим в пощата. Понеже постоянният ни адрес в един пощенски клон, а адресът за кореспонденция - в друг (а междувременно ние се преместихме на трети адрес)  и логични никой не знае на кой от двата адреса са го изпратили, си е мега забава (щото инак скучен би ни бил животът).

Дани
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 21, 2010, 17:42:01
На мен ми дадоха 60% на 30 март, а от следващият ден влизаше в сила новата разпоредба като ме предупредиха, че след две години когато кандидатствам за подновяване ще ми отпуснат максимум 20-30% тъй като съм изглеждала подозрително здрава  :wacko: Не че сварих оттогава насам да си подам документите за пенсия ( защото се оказа, че по документи в НОИ не отговарям на изискванията), така че май усилията и средствата профукани покрай кандидатстването не си заслужават.
За мен е загуба на време, АКО нямаш поне едно съпътстващо заболяване което да ти вдигне малко %-тите.
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: anita в Юни 21, 2010, 18:44:14
Цитат
:wacko: Не че сварих оттогава насам да си подам документите за пенсия ( защото се оказа, че по документи в НОИ не отговарям на изискванията), така че май усилията и средствата профукани покрай кандидатстването не си заслужават.


Силванка, какви са изискванията на НОИ? Знам, че се изисква някакъв минимум трудов стаж. Има ли и нещо друго?
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 21, 2010, 20:18:13
Към тогавашна дата не ми стигаха 4-5 м. ( мдам, има период в който съм работила в сивата икономика  :mocking:, и не съм се водила на договор),  а докато станат законните 5г. ще ми изтече срока в който мога да подам ТЕЛК-а в НОИ.
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: tetibulka в Юни 21, 2010, 22:04:08
Всъщност пенсията може да има смисъл, когато имаш доста стаж и са те осигурявали на добри суми. Защото това са фактори при формирането й. Например за Краси има смисъл, защото всичките години в които е работил е осигуряван на суми поне два пъти над средноосигурителната (не че сега няма да се радваме дори само на картата за градски транспорт - ама така е, животът е палачинка).

Дани
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: dimizano в Юни 21, 2010, 23:28:32
Благодаря ви за отговорите значи въобще да не си правя труда да подавам документи.Държавата лесно пари не дава. :flowers:
Титла: Re: Струва ли си да подавам документи за ТЕЛК
Публикувано от: Vancheto в Юни 21, 2010, 23:56:11
Днес се явявах на ТЕЛК.
Дадоха ми 30% .
Името на тези институции трябва да се смени.Тази, пред която се явявах не е нито експертна, нито комисия.
Първо докторката, която ми зададе един единствен въпрос"Как се чувстваш?", не беше чувала за изследване на вирусното натоварване и нито някой ме прегледа, нито попита нещо , нито пък пожела да ме изслуша.
За Хашимото и анемията ми няма и думичка спомената в решението, съответно не са взети в предвид.
На тази държава не и трябват болни хора и няма смисъл да им помагат, да си умират по-бързо, да остават здравите, че да ги доят с данъци и осигуровки.