Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - preslav1980

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 19
31
Довчера никой не бил се консултирал с лекарите, днеска професори национални консултанти благодарят на касата и казват, че всичко е ОК.

Надали е ОК хора да чакат по 5 месеца без отговор от касата дали са одобрени за лечение.

Сега вече след тази паметна среща всичко е мед и масло. Лекарите можело да избират, което лекарство си искат. Нямало проблем. То касата само направила една табличка - само така да покажела кое лекарство е най - икономическо изгодно.
Не спирам да се учудвам.    :smile: :smile: :smile:

32
Тая ЗК си развява коня както си иска. Вече не докторите в зависимост от конкретния случай на пациента, а ЗК определя кое е най- доброто за лечение. А Здравната каса тук е пределно ясна- най- доброто за лечение е това което е най- евтино!!!

Статията може да прочетете на:

https://clinica.bg/1347-%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%A5%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D0%A1-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0

От 16 януари 2017 лекарите са задължени при лечение на пациентите на хепатит С да се съобразяват с новите изисквания поставени ултимативно от ЗК без диалог с лекарите:

https://docs.google.com/document/d/1FzbMajE6B3GEJun7EzNYBFWeR7vqgsGnjhPrtGk2gPw/edit

Направих си труда да направя една табличка за по лесен ориентир. Какво се забелязва: Забележка: При пациенти с генотип 3 е възможна и комбинация с интерферон PEG-INF alfa.


1. Харвони става утопия, мечта, световен рекорд, осмо чудо и каквото там се сетите за хора с генотип 1. За пациенти с генотип 3 то ще се предписва само при доказана компенсирана цироза. За пръв път разбирам, че sofosbuvir/ledipasvir или Харвони може да лекува и генотип 3. Или има объркване в записа в критериите . Генотип 5 и 6 ще се лекува само с Харвонито.

2. Ако доктор иска да назначи HARVONI на пациент с генотип 1, то той трябва да направи обоснован медицински рапорт ли какво към ЗК с обяснение, защо другите два лекарствени препарата са противопоказни за пациента. Едва тогава ЗК може и да си помисли да одобри HARVONI  за лечение на генотип 1.

3. Всички който са в заварено положение- пуснали са протоколи към ЗК и чакат одобрението им ще трябва да се съобразят с новите изисквания:

- например ако сте генотип 1 без цироза и сте пуснал протокол за HARVONI няма да Ви се случат нещата. Вашият доктор трябва да направи нови протоколи и да ги пуснете пак към ЗК съобразени с новите изисквания.

3. Относно ZEPATIER, което се явява първи задължителен избор за докторите при лечение на генотип 1- на сайта им пише, че лекарството е неподходящо при други заболявания на черния дроб. Може да имате хепатит С но ако има и друго заболяване на черния дроб това лекарство е неподходящо. Сега вече доктора трябва да пише обосновани медицински заключения защо трябва за този пациент друг медикамент.

Аз лично такава рестриктивна политика на фона на генериците и падането на цените не мога да разбера. Дори новото чудо Еpclusa, което лекува всички генотипове въобще и не се споменава.

Мисля, че това решение ще навреди на доста хора, който очакват всеки момент ЗК да им одобри протоколите за лечение на генотип 1. Ако чакате ХАРВОНИ- има още доста май да си почакате.

И ся какво ние 200 - 300 човека какви сме- блажени, избрани, миропомазани  :oops:. Ние се добрахме до ХАРВОНИ, а другите ще получат не това което докторът е преценил съгласно индивидуалния случай ами това, което реши ЗК- тоест най - евтиното.

Най- важното разбира се е крайният резултат. Така, че се надявам този Зепатиер наистина да е също толкова ефективен както и  ХАРВОНИ.

Друг интересен факт е, че никой не знае как точно  ЗК е определила  Зепатиер като най- евтин за лечение. С колко е по евтин? Например Аbbvie и Gilead знаят ли с колко техните лекарства са по скъпи от Зепатиер? Ако знаят предполагам може да се борят с нови оферти и така да спечелят първото място в критериите  на ЗК. Така се получава здравословна конкуренция и цените падат допълнително.

Ако не знаят защо ЗК крие цената на Зепатиер предоставена от Мerck за България? Как другите две компании да предоставят отстъпки на своите лекарства, ако незнаят  Мerck каква цена е предложил! А първият избор е Зепатиер. С него ще се лекуват над 90% от болните с генотип 1. Това са огромни печалби за Зепатиер и Мerck.

И ако ЗК се крие зад някакви си членове от закона (Корпоративна тайна и нам ко) за да не съобщава цените и отстъпките който получава - това си е чиста проба нелоялна политика спрямо другите 2 фирми. Друга причина за мълчание може да бъде корупция по високите етажи- някой от членовете на ЗК + министри и т.н. да са получили тлъсти хонорари за да тикнат Зепатиер като първи избор. Мене вече нищо не може да ме учуди. Няма да се учудя и дори Зепатиер да е по скъп от Viekira Pak на Абви особено след като се чу как миналата година Абви са намалили цената наполовина и ЗК пак не е приела.

И ако не се отговори на тези въпроси, то тогава всичко е в ужърб на всички нас- болните.

А колко е лесно всичко- просто кажете лекарсво 1 струва 1 лев, лекарство 2 струва 2 лева. С първото за 100 лева ще лекуваме 100 човека а с второто 50. Избрахме първото.Потрудил се да го напише: ИВО34
Моята история / Re: И аз имам хепатит Ц
« -: Януари 04, 2017, 18:29:46 »
Здравей.

Горе главата. Няма само да се предаваш. Не си сама. Има още 150 000 000 млн. в света.

Просто трябва да си силна, защото едно от нещата който тази болест прави е да изгради характера. Колкото и странно и нереално да звучи тази болест ни прави по силни, добри, съчувствени т.н.

Не е вярно, че никой тук не отговаря и не споделя. Има доста истории от който може да научиш много за всички проблеми през който минават хората свързани с болестта.

Така, че горе главата.

 :smile:

35
Диагностика / Re: Sofosvel мнения !!
« -: Януари 04, 2017, 15:30:35 »
В България няма кой да ти даде мнение мисля. То тепърва се произвежда. Надали някой в БГ се е лекувал с него.

Ако питаш доктори и официални власти за мнение ще ти кажат следното:

Това лекарство е нелегално за внос в БГ. Никой уважаващ себе си доктор няма да се съгласи да те лекува с него.

И не защото е толкова опасно,  а защото не е одобрено. Иначе е одобрено от FDA на САЩ. Това мисля говори достатъчно за лекарството. Ако мислиш да се лекуваш с него трябва сам да се грижиш за лечението си или някой познат доктор да ти проследява резултатите на приятелски начала.

 :smile: :smile: :smile: 

36
Колко килопаскала  кPa е резултата?


Може да видиш как е увреждането и да го разбереш са себе си съгласно графиката на:

http://fixhepc.com/forum/fibrosis-and-cirrhosis/122-fibrosis-cirrhosis-kpa-and-f-score-and-hepa-score.html

 :smile: :smile: :smile:

37
Ето само малко идеи, къде може да е проблема:

http://www.blitz.bg/article/19121

 Важното е, че не е от ХЕП С.

 :smile:

38
Мравче горе главата. Ще я утрепеш тази гадина, но не трябва да сваляш гарда. Дано да те одобрят скоро от ЗК. Няма да им даваш мира - писма, запитвания каквото трябва.

Иначе за генотип 3- лекарството го има. Произведено е от познай кой- GILEAD.

Казва се Epclusa и е одобрено от FDA на САЩ на 28 юни 2016. Струва скромните $74,760. Интересното е, че наистина е революционно, защото лекува всички генотипове от 1 до 6 с до 95% успеваемост. Лечението е 12 седмици. Няма интерферони, няма рибавирини- няма опадване на коса, ниски левкоцити,тромбоцити и хемоглобин. Няма епична битка с себе по време на лечението. Ако не си се лекувала с интерферон- знай, че е доста забавно.  :smile:. Минал съм го 2 пъти.

Относно Генерика- ами реално вече се произвежда от някаква си фарма компания Beacon Pharma в Бангладеш. Интересното е, че  нейния генерик, който е пълно копие на Epclusa струва само $840. Казва се Sofosvel. Дори вече е одобрен от FDA на САЩ.
Очаква се  от декември 2016 да е на пазара. Дори вече може и да се поръча. Но нека това бъде последна мярка. Запознай се с всички + и - и си прецени сама. Направи консултация с лекуващите те лекари. Не съм се зачитал тази тройна терапия която ти предлагат от ЗК колко % успеваемост има.  Дано ЗК да те одобрят и всичко да е ОК.

Може Силвана или ти да пуснеш запитване към  ЗК дали има намерение скоро да пусне Epclusa в позитивния списък за лечение на генотип 3.

Най - интересното е, че вече дори не е необходимо изследване за генотип струващо 300- 400лв.

Ако те диагностицират с Хепатит С директно ти предписват Epclusa, защото то лекува всички генотипове. Така се спестяват на ЗК едни 400лв за това изследване.


Повече инфо на:

http://esofosbuvir.com/generic-epclusa-sofosvel-indias-generics/

https://www.beaconpharma.com.bd/product/sofosvel/

https://www.medicineforworld.com/sofosvel-first-generic-hepatitis-c-cure-of-epclusa/


https://www.facebook.com/sofosvel/

 Весели Празници  :smile: :smile: :smile:

39
На лечение съм / Re: Лечение с Harvoni
« -: Декември 28, 2016, 20:04:49 »
Честито. Ето някой емоции:


1- позитивна- се едно си спечелил от тотото.
2- отбранителна- като го вземах от аптеката се оглеждах да не ме следи някой.
3- енергийна- след седмица започваш да чувстваш енергия и желание за работа
4- съдбоносна- започваш да  мислиш за бъдещето с други очи

Сигурно мога да стигна до 100 ама надали ще ти се чете.

 :smile: :smile: :smile:

40
Поразрових се малко затова колко време трябва да се лекувам.

В листовката от официалния сайт на лекарството http://www.gilead.com/~/media/Files/pdfs/medicines/liver-disease/harvoni/harvoni_pi.pdfпише, че за лекувани преди това  пациенти с компенсирана цироза Чайлд А,  Харвони се пие 24 седмици.


От друга страна в клиничните изпитвания на лекарството публикувани на:  http://www.harvoni.com/discover-harvoni/clinical-study-results

се казва, че за  лекувани преди пациенти с цироза,  Харвони се пие за 24 седмици, НО в забележка е споменато:

"||HARVONI plus ribavirin for 12 weeks can be considered in previously treated genotype 1 patients with cirrhosis who are eligible for ribavirin"  или казано на БГ:

"Харвони + рибавирин за 12 седмици може да се приложи на пациенти, който са допустими да приемат рибавирин".


Предполагам аз съм по тази схема. Това го има и в официалната листовка на стр.2 и 3, като дори препращат към клиничните изпитвания в точка 14.2. Самото изпитване  SIRIUS (Study 0121) е на стр.35 от листовката и може би най- важното от него е:

"The SVR12 was 96% (74/77) and 97% (75/77) in subjects treated with HARVONI +
ribavirin for 12 weeks and HARVONI for 24 weeks without ribavirin, respectively"

или на БГ:  траен вирусологичен отговор са постигнали 96% (74/77) от хората на HARVONI +
ribavirin за 12 седмици  и 97% (75/77) от хората на HARVONI за 24 седмици.


Та те така. Явно се лекувам по забележката и звездичките, в случая на листовката е едно кръстче до числото 24.

Надявам се това кръстче да помогне.

41
Силвана изрично ми казаха, че лечението ще е за 3 месеца заради високата цена. Именно затова е рибавирина като помощ.

В интерес на истината подхващаш интересна тема и като бъда в Иван Рилски през януари 2017 ще питам дали наистина ще се лекувам само 3 месеца.

Ако ДА, то следва въпроса защо има правило за 6м. лечение, а заради високата цена се намалява на 3 м., като се добавя рибавирин.

Силно се надявам тези решения на докторите  да не объркат  лечението ми.

42
Здравейте.

Благодаря на всички за пожеланията.

Вече 14 дена се лекувам с Harvoni и COPEGUS. Тъй като съм с цироза би трябвало да пия харвонито за 6м. Но както знаем "No Money", затова ще го пия за 84 дена в комбинация с рибавирина.

Сега малко суха статистика:


                      Преди 1 Хапче        24ч. след 1 хапче            след 14 дни

АСАТ                    96                              85                                 46
АЛАТ                    94                              86                                 56
ГГТ                     133                             116                                99
Хемоглобин         156                                                                136
Тромбоцити         104                                                                158

Забелязваме спад на смъртността на чернодробните клетки. Незнам дали скоростта на спадане е нормална но това е. Определено се чувствам и по добре. Аз вече искам да видя АСАТ- 15 и АЛАТ- 15. Това не съм го виждал никога при мой изследвания. Най - ниските ми резултати са тези от днес -АСАТ- 46 и АЛАТ- 56.

От друга страна тромбоцитите са се качили, което е добре. Хемоглобина пада, което пак е нормално заради рибавирина.

Бе с 2 думи сам си разчитам сичко :smile: :smile: :smile:

43
Нещата наистина са комплексни. Но съм сигурен, че ако имаме хора в властта, който са навътре в проблема, запознати са с генерици, лечението, бъдещи спестявания от трансплантации, превенция и т.н. той може да се реши бързо и сравнително лесно.

Защо трябва за първо хапче да лежа 3 дена в болница. На първи месец пак. На трети също. Събират се едни 9 дена хоспитализации. Само лежането е 9 х 5,80= 52,20лв. Хайде аз имам ТЕЛК но някой пак плаща сметката в случая ЗК. Вместо да лежа и да бия кучето там може някой който наистина има проблем да му се помогне. На мен ако ми стане лошо или има проблем по време на лечението винаги може да се реагира адекватно. Или да я направят 2 дена хоспитализацията. И ако за първо хапче да кажем ОК е  3 дена- ся сичко става за 1 и за 3 месец ми е неясно за едни кръвни изследвания защо лежа 6 дена. Защо както коментирахме преди време не се правят задължителни  скрининги за хепатит Б и С всяка година при посещение на личния лекар. И дори не държавата а ние да си ги плащаме. Всяка година давам камара пари за, винетки, карнетки, данъци, ремонти по коли и какво ли не. Надали някой ще откаже веднъж в интерес за неговото здраве да даде 30лв. за преглед. А като знаем болните, като имаме статистиката, като кажем Иване, Кременке имаш хепатит и трябва да внимаваш да не заразиш роднини и близки- мисля, че тогава нещата ще се подобрят относно изкореняването на тази болест. Но колкото и да си чешем езиците истината е, че трябва желание от властимащите за промяна. А всяка промяна  на статуквото е трудна и кръвоприйна.

 :smile: :smile: :smile:

В финал една история от Phillip Smith за Gilead, Индия, генерици и лечение на хепатит С.

Как се сдобих с лекарство за хепатит С струващо $84,000 в САЩ за $1500 от Индия.

ДАТА: May 5, 2016

Когато отидох за годишния медицински преглед през 2011г., разбрах, че нещо не е наред когато асистент доктора, които обикновено ме преглеждаше реши да прехвърли прегледа на доктора. Това се случи, защото имах сериозен проблем които докторът по късно ми обясни. Моите кръвни резултати показваха, че съм заразен с вирусът на Хепатит С. Това е сериозно заболяване застрашаващо живота, като атакува черния дроб и причинява неговото омазняване и цироза. 1 от 5 човека заразени с вируса умират до 20г. Много хора са заразени в САЩ- между 3 и 7 милиона.

Когато бях диагностициран през 2011г. нямаше ефективно лечение. Интерферон базираното лечение беше успешно само при половината пациенти, а страничните ефекти сериозни. Но надежда се показваше на хоризонта. Фармацевтичните компании работят трескаво да създадът нови лекарства, които са по ефективни и с по малко неприятни странични ефекти. Gilead Science е първата компания  излизаща на пазара през 2014 с новите лекарства  за хепатит с  Harvoni и  Sovaldi. И те работят прекрасно: над 90 % от пациентите взимащи новите лекарства са излекувани от вируса след 3 месеца.

Но има един проблем: Gilead иска $1,000 за 1 хапче Harvoni при 12 седмичен курс на лечение или $84,000. В САЩ нищо не може да спре фармацевтичните компании да искат такава цена каквато те си искат и пазара би понесъл. Gilead печели тлъсто генерирайки милиарди продажби всяко тримесечие достигайки до 26 млрд. $ в края на 2015г. на  гърба на страдащите от хепатит С, застрахователните компании и щатските медицински пакети Medicaid.

За мен като един от милионите болни, купуването на хапчета беше невъзможно. Моята медицинска застраховка би покрила определена част от лечението, но само ако моя черен дроб е силно увреден. С други думи трябваше да оставя болестта да уврежда дроба ми до животозастрашаващо състояние за да може застраховката ми да плати за лечението. (През миналия месец под натиска на щатското правителство,  7 застрахователни компании в щата New York се съгласиха да покриват лечението на всички пациенти с хепатит С, а не само на тези с сериозно увреждане)

Обаче имаше още 1 проблем: поради ниско премиалната ми медицинска застраховка аз трябваше да доплатя $6,000 за евентуално лечение. Разбира се това беше теоретичен проблем, защото застрахователната ми компания искаше аз да имам сериозно увреждане на черния дроб преди да ми плати и цент. И ето ме мен, заразен с потенциално животозастрашаващ вирус, но неспособен да си позволя лечението, което да ме излекува. Бях в неизгодна позиция но и решителен да намеря решение. То дойде от Индия.

През 2015г. Gilead сключва споразумение с Индия което позволява на индийските фармацевтични компании да произвеждат генерици на лекарствата  Harvoni и Sovaldi и да ги продават в 101 ниско развити страни на значително намалени цени. Лекарствата са спешно необходими в тези страни, където 103 million страдат от хепатит С. Направих интернет проучване и открих, че Harvoni се произвежда под името Hepcinat LP от индииската компания Natco. Скоро открих и десетки  интернет сайта готови и нетърпеливи да ми продадат лекарството. Направих свойте запитвания и получих съответните си оферти, който бяха в интервала от $500 до $2,500. В крайна сметка реших да се пробвам с компанията  Care Exim, която ми предложи лекарствата за $1,500. ( Цената в момента е още по ниска. В момента на писането на статията получих оферти от 500$ за пълен курс на лечението. Care Exim ми предложиха цена от $1,050 за Hepcinat).

Въпреки всичко се чувствах несигурен. Имах си работа с неизвестен online доставчик на лекарства от другата страна на планетата. Те не приемаха кредитни карти- плащането става с банков трансфер и не изискваха рецепта. Те бяха повече от щастливи да изпратят лекарствата до САЩ  въпреки,че нарушаваха митническите регулации. Нещо повече- бяха много убедителни, че всичко ще мине без проблем.
Дали този сайт беше измама? Дали купувах фалшиви лекарства? Това бяха въпросите с който трябваше да претегля от едната страна, балансирайки с възможността  да се излекувам на цена която бих могъл да си позволя.

Платих парите и рискувах. Пакетът пристигна за 9 дни недокоснат от митницата. Вътре имаше наистина 3 шишенца с лекарства обозначени като Hepcinat LP  произведени от Natco. Дори имаше печати и информативна брошура с информация за лекарството. Вземах лекарството за 83 дни ( запазвайки 1 хапче за евентуални тестове ако нещо се обърка). Изчаках няколко седмици и отидох при доктора ми за кръвна проба. На следващата седмица той ми каза, че вирусното натоварване на вируса на Хепатит С е нула. Бях излекуван.

Бях много щастлив от това, но цялото преживяване остави в мен доста неприятно усещане за Здравната Система в САЩ и ролята на частните фармацевтични  компании в нея. Имах медицинска застраховка но тя се оказа безполезна. По дяволите дори бих летял до Индия, бих останал 3 месеца за да вземам лекарствата.  Дори тогава щях да платя по малко отколкото ако бях взел Harvoni през моята застрахователна компания, ако въобще тя плати цялото лечение и ако бях чакал разбира се първо черният ми дроб да е увреден достатъчно.

И ето ги тук  и сега Gilead. Те дори не са открили Harvoni. Те просто направиха бизнес решение да платят $11млрд.  На компанията която го откри. Бяха първи на пазара и сега наградата е $26 млрд.  Има нещо неприлично в това. 1 милиард $ печалба  би била доста приемлива като възвръщаемост на инвестицията, но Gilead взема повече, много повече, а всички ние плащаме за това по един или друг начин било през по високи застрахователни планове или високи разноски за Medicaid. А хора като мен без пари просто виждат как акционерите на Gilead удвояват дивидентите си.
Ако купите Hepcinat от Индия Gilead пак печели като част от нейното лицензионно споразумение, но тези печалби не са като нечестиво големите правещи се в САЩ с разрешението на правителството.
И вие спестявате хиляди долари и сте излекуван от Хепатит С.

ИЗТОЧНИК: http://www.alternet.org/personal-health/84000-hep-c-drug-only-1500

 :smile: :smile: :smile:

44
Още едно доказателство, че цените ще падат под натиска на конкурентите.

Статията е от The Wall Street Jurnal от 01.11.2016 и гласи:

Продажбите на Gilead на лекарствата  за хепатит С Harvoni и Sovaldi спадат под натиска на конкурентите.

Общата печалба на компанията пада до 3,33 млрд. $ през третото тримесечие на 2016 спрямо 4,60 млрд. $ за същия период на 2015г.

Gilead Sciences Inc. съобщава, че продажбите на Harvoni и Sovaldi не са постигнали очакванията и са спаднали през третото тримесечие на 2016 под натиска на конкурентни лекарства и ценовата политика на Gilead.

За последното тримесечие, Gilead отчита спад в продажбите на Harvoni с 44% до 1,86 млрд. $, докато продажбите на  Sovaldi спадат до $825 million. Анализатори са очаквали продажби от  2,32 млрд. $ за Harvoni  и $1.06 млрд. $ за Sovaldi. Спадовете бяха частично компенсирани от продажбите на лекарството Epclusa, което е с по ниска цена от Harvoni и Sovaldi и регистрира продажби от $640 million през последното тримесечие. За сравнение лекарството Epclusa през второто тримесечие на 2016 е само $64 million.

Gilead доминира на пазара за лекарства на хепатит С, а цените на скъпите медикаменти спадат заради конкуренцията на AbbVie Inc., който е производител на Viekira Pak и другият конкурент Merck & Co с нейният медикамент Zepatier.

Като цяло, Gilead докладва печалба от 3,33 млрд. $ през третото тримесечие на 2016. Цените на акциите обаче спадат като  от 3,06 $ през 2015 (3 тримесечие) спадат до $2.49 през 2016 (3 тримесечие).

ИЗТОЧНИК:  http://www.wsj.com/articles/gilead-sales-of-hepatitis-c-drugs-harvoni-and-sovaldi-slump-under-competitive-pressure-1478033265

 :smile: :smile: :smile:

45
И аз смятам, че цената ще пада. Конкуренцията е голяма, генериците натискат от Изток и големите играчи трябва да се съобразят с това. А и това е правилната политика която трябва да се следва. Пожелавам десетичната запетая на снимката по долу да се премести с 2 места наляво до година- две.В момента лечението за по бедните държави е финансово непосилно. Затова и само по 300 човека на година. Големите фирми разбират, че няма да могат да поддържат тези цени още дълго време.

 :smile: :smile: :smile:

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 19

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007