Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК

(1/19) > >>

danihaleva:
Искате ле да подредим стъпка по стъпка пенсионирането :laugh: :laugh: по болест.Само да споделя,че за едно УП-2 може да се наложи чакане от 5м и понеже няма откъде да знаем точния регламент ме изкараха тъпанарка за това че незнам техният (НОИ) правилник.Това се случи вчера.И тъй като има такива ,на които тепърва им предстои ще е добре да са информирани предварително.

tetibulka:
Аз искам.
Ние сме много в началото (има дата за ТЕЛК) и изобщо не ми е ясно какво и как оттук нататък...

Дани

migle:
Как става това с ТЕЛК?
Извинете за тъпия въпрос, но въобще не съм наясно кой и как трябва да ми подготви документите.
И изобщо хората с хроничен хепатит имат ли право да са трудоустроят? :ashamed2:
Отдавна си си задвам тези въпроси обаче лечението ми беше по- важно и нямах нито време нито сили за бирокрация.

Радослав Русинов:
Тошко от Хепасист ми сподели преди 2 седмици, че подготвя един документ в това отношение, тъй като има практически опит по отношение на хепатит Б. Сега се опитва да разбере каква е процедурата за хепатит C и каза, че ще сподели с всички цялата информация, която има, стъпка по стъпка.  :smile:

Поздрави,
Радо

danihaleva:
Ще споделя нашият опит.
Дори да ви предстои минаване на ТЕЛК нищо не ви пречи да съберете необходимите документи предварително.Това са УП формите,които се попълват от Личен състав в местоработата до датата на инвалидизация,тоест ТЕЛК, и от предишни местоработи   или ако предприятието вече не съществува от архивохранилище.Не забравяйте,че за всичко има срокове.Ние чакахме 5 месеца за такова УП-15 от с.Невестино.Ако до 6м.от ТЕЛК не сте подали заявление(УП-1) ще загубите обещетението 6м назад.На въпрос към служителка дали имат срок който да ги задължава да издават документите ми каза че незнае за такъв и аз естествено трябваше да се разровя и да видя че имат Инструкция №5 която ако съм разбрала правилно им налага срокове.
http://www.noi.bg/(Архивно стопанство)
Така,че за да не ви оприличат на бавноразвиващи се в НОИ след като си вземете решението от ТЕЛК(ксерокопие) веднага  подайте заявление(УП-1) за трудоустрояването като документи могат и да се допълват,защото понякога издаването на някой образец може да се позабави ако не сте нахални и да пропуснете срока.Трябва да имате и УП-3 ,ако след ТЕЛК продължавате да работите.За мъжете е необходима и военна книжка ,ако са били в казарма.В УП-1 се вписва банкова сметка естествено с документ от банката,в която искате да получавате обезщетението или по местоживеене.АЗ съм си свалила всички УП-та биха ви спестили време,защото към тях има и указания,но там където работите Личен състав са най-запознати.

1.УП-1-Заявление

2.УП-2 или УП-15-Документи за брутно трудово възнаграждение 3 последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997г. по избор на пенсионера.
-Документи за брутното трудово възнаграждение или доход от 1 януари 1997г. до дататана инвалидизиране илидата на прекратяване на трудовия договор

3.УП-3 до датата на инвалидизиране-при пенсия за инвалидност,ако лицето продължава да работи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия