Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Да кажа или не на работодателите си че имам хепатит б

(1/3) > >>

морещица:
Здравейте,
не знаех куде да слойа точно темата..дано да е на правилното място.
Ето какво.Работя във фабрика за кафе и много се притеснявам от болеста си.Въпреки че нямам пряк контакт с продукта,реших,че е редно да уведомя работодателя си за хипатита,пък рой да реши какво да прави.И ето днес набрах смелост,когато случайно чух един от началник смените ни да "разяснява" начините по които може човек да се зарази с хепатит б.Цитирам
"Ако болен от хепатит се хване за дръжката на вратата и после аз се хвана,ще се заразя"
Останах с отворена уста.Как е възможно да е толкова неинформиран пък и да го "проповядва"на всичкото отгоре.Ужасно.
Това някак ме накара да се замисля дали да кажа.Ми ако се отнесат по същия неук начин,ще си загубя работата а от там и осигуровките и лекарствата.Незнам какво да правя.
Ако някой има желание,нека разкаже при него как са се развили нещата и как е постъпил.Има ли някакъв "закон" който да ни разрешава "нормален живот".Моля ви и да ме посъветвате какво да правя.
Благодаря ви.

 :flowers2: АЛОРА

Силвана Лесидренска:
Здравей,

Ако бяхме нормална държава, нямаше да имаш подобен род притеснение, но не сме. Една съфорумка преди време си загуби работата, защото реши да сподели с шефа си за хепатита. Явно честността не е особено ценено качество. От друга страна, аз срещнах разбиране и никога нямам проблеми когато трябва да излизам в болнични, или да отсъствам заради изследвания и тн. Всичко опира до отношенията ти с шефа и доколко си близка с него. Ако той е тръгнал да обяснява, как ще се зарази при допир от хепатит, не се занимавай. Ако не сега, сигурно в близко време би могъл да си намери причина да те освободи и това няма да е в твоя полза. В крайна сметка ти работиш с кафе и дори имайки пряк контакт с него, не виждам как може да го заразиш. Просто ако имаш кожички по ноктите, или малки ранички им слагай лепенка, нищо повече.
Хората все още не са дорасли да гледат на нас като на нормално болни както всички останали които имат диабет например , а като на някаква странна комбинация от ХИВ/чума/малария която може да ги зарази само с кихане.
Това си е само мое мнение де :)

Силвана

kitaeca1970:
Здравей и от мен!Съветът ми е да не споделяш за болеста си.Мисля ,че нашето общество не е достатъчно добре информирано ,относно тази болест и от там идва и негативното отношение към болните,общо взето като към ходещи зарази.Моят съпруг няма никакви проблеми нито  в работата си нито пък се е променило отношението на приятелите ни към него,но това за съжаление е по-редкия вариант.Няма как да заразиш някого в работата си ,така че по-добре премълчи.

cvetna:
Здравей алора,
след подобно (ще ме прощаваш за израза, ама много тъпо) изказване на шефа ти, мисля, че трябва да не му казваш. няма как да заразиш никого, освен ако не се развилнееш с ножа сред колегите  :mocking: , пък едва ли ще го направиш  :tease:

ето няколко теми, в които сме обсъждали нещата, които те притесняват:

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=726.0

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=647.0

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1086.0

аз лично не съм казала в работата, като започна (дай боже) лечение, ще помисля пак по въпроса, но за момента не смятам, че е необходимо да споделям  :wink2:

tetibulka:
Здравей,
Хепатит Б или Ц са си просто болести като всички останали що се отнася до колегите и работодателите ни.
Не съм обяснявала на работодателите си, че имам камъни в бъбрека, хроничен бронхит, цистит и пристъпи на паника. Веднъж имах и извънматочна бременност, пак не намерих за необходимо да влизам в подробности. Така че не бих им споделила и за хепатита.
Виж, ако се наложи да ми правят манипулации, включващи и кървене, тогава....
Дани

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия