Автор Тема:  За очите по време на лечение  (Прочетена 10915 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
За очите по време на лечение
« -: Март 15, 2007, 15:57:05 »
Това изглежда е нещо ново, но ми препорачаха преди лечение да си прегледам очите. Потарсих малко инфо в нета и ето какво намерих, сигурно има и други неща. като цяло това е рядкост, но е вазможно. доколкото го разбирам се казва че ако имаш автоимунно заболяване на очите то от лечението с интерферон може да се влоши много барзо. ето го и цитата:

Цитат
Main Category: Eye Health / Optometry News
Article Date: 06 Jan 2007 - 9:00 PDT

Persons with chronic hepatitis C being treated with Interferon (IFN) are at risk of developing retinopathy as early as two weeks into treatment according to the results of a new study published in the January 2007 issue of Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS).

Researchers from the Departments of Ophthalmology and Hepatology at Asahikawa Medical College in Japan measured the changes in vessel diameter and blood velocity and calculated retinal blood flow (RBF) and wall shear rate (WSR) using a laser Doppler velocimetry in 36 patients with chronic hepatitis C who were treated with high-dose IFN. Sixty-one percent of these patients developed asymptomatic retinopathy, including retinal hemorrhage and cotton-wool spots, during treatment. Retinopathy was first diagnosed two to 16 weeks after the start of treatment and resolved at the end of treatment in all but nine patients.

Of these patients, all experienced an increase in blood velocity, RBF, and WSR. The increased RBF was associated with anemia induced by IFN treatment. The increase in WSR in patients with retinopathy especially indicates that endothelial dysfunction may play an important role in IFN-induced retinopathy as shear stress should be constant under physiologic conditions.

###

Read this article online at http://www.iovs.org/cgi/content/full/48/1/368.

Ето и инфо за това какво е Retinopathy:

Цитат
Retinopathy is a general term that refers to some form of non-inflammatory damage to the retina of the eye. Most commonly it is a problem with the blood supply that is the cause for this condition. Frequently, retinopathy is an ocular manifestation of systemic disease.

Main causes of retinopathy are :

* diabetes - diabetic retinopathy
    * arterial hypertension - hypertensive retinopathy
    * prematurity of the newborn - retinopathy of prematurity (ROP)
    * sickle cell anemia
    * direct sunlight exposure - solar retinopathy
    * medicinal products - drug-related retinopathy
    * retinal vein or artery occlusion

Many types of retinopathy are progressive and may result in blindness or severe vision loss or impairment, particularly if the macula becomes affected.

Retinopathy is diagnosed by an optometrist or an ophthalmologist during ophthalmoscopy. Treatment depends on the cause of the disease.

T.e. с две думи при лечение на интерферон зрението може да се влоши много бързо в една част от хората които имат преди това заболявания на очната ябълка.
поне това е моята интерпретация на тези два текста. на мен лекаря ми каза просто да се прегледам очите преди да се почва лечение с интерферон и ако има нещо да внимавам докато се лекувам за да не се влоши. 

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: За очите по време на лечение
« Отговор #1 -: Март 15, 2007, 16:23:40 »
Мерси, Стефане :)
Много интересна и нова информация за мен!
Мисля, че ще е много полезна за всеки, който започва лечение.
Явно всеки занапред трябва да внимава и да следи състоянието на очите си преди и по време на лечението.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #2 -: Април 25, 2007, 11:36:21 »
Dokolkoto razbiram na o4ite vredi ne bolestta, a le4enieto. Az sam s hepatit B i zna4i za men ne bi trqbvalo da ima problem. Pravilno li razbiram? Za6toto az sam s 9 dioptara i ako mi se uveli4at o6te ima opastnost ot uslojneniq

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #3 -: Април 26, 2007, 00:39:32 »
ne bolestta a lechenieto e opasno. t.e. interferona i rivabirina. te sa opasni i za drugi avtoimunni zaboliavania. v povecheto slu4ai niama problem. niama za kakvo da se pritesniavash. tova sum go postnal po skoro kato info za tezi koito zapochvat lechenie za hep c, zashtoto e po novo kato informacia.

stefan

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #4 -: Април 26, 2007, 14:22:18 »
Dokolkoto razbiram na o4ite vredi ne bolestta, a le4enieto. Az sam s hepatit B i zna4i za men ne bi trqbvalo da ima problem. Pravilno li razbiram? Za6toto az sam s 9 dioptara i ako mi se uveli4at o6te ima opastnost ot uslojneniq

Да, Таня, не се притеснявай, това е само за хората които започват интерфероново лечение и то само ако имат специфични проблеми с очите. Така, че наистина нямаш основание да се притесняваш за тези странични ефекти.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен chuhoveca

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
« Отговор #5 -: Ноември 26, 2008, 17:19:50 »
Моя опит е че преди да започна лечение тази година февруари месец сложих цайси 0.75 за далегогледство, поради, това че учих здраво математика, за да вляза в СУ ,или ТУ. Април започнах лечението и оттам натакък за 6 месеца, тоест последните 2 месеца ходих 5 пъти да ми сменят стъкла. И сега ми ги нацелиха диоптрите най-накрая, обаче пак не се чувствам добре дори и с очилата ме боли главата и очите. Не ми е висок диоптера 1.25, само че пробваха да ми сложат на едното стъкло за астегматизъм. Но ви препоръчвам докато сте на лечение не ходете на очен лекър, защото не е сигурно от къде идва проблема.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007