Автор Тема:  Препоръчайте зъболекар  (Прочетена 8632 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3181
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Препоръчайте зъболекар
« -: Ноември 17, 2007, 21:26:00 »
Здрасти на всички.

Искам да попитам хората от Сф дали знаят и могат да ми препоръчат някой добър специалист зъболекар, който да работи и с хепатитни,тъй като наскоро ми отказаха  :D а принципно въпроса не търпи кой знае какво отлагане. А,да, и да продължа с високите изисквания  ;), да не е ужасно скъп, понеже последния при който бях ми взе трицифрена сума за една простичка пломба.
Мерсаж предварително.

Силвана
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Препоръчайте зъболекар
« Отговор #1 -: Декември 15, 2007, 17:46:39 »
Аз имам телефоните на един зъболекар и на един зъбен хирург, които са ме лекували, след като съм им казал, че имам хепатит C.
Но тъй като не съм искал тяхното разрешение, не ми е удобно да публикувам техните контакти тук.
Ако някой все пак има сериозна нужда от зъболекар, нека да ми пише лично съобщение, аз ще му пратя контактите им.
Бих помолил, ако някой ходи на зъболекар и е решил да го информира, че има хепатит C, и самия зъболекар е съгласен да го лекува, да помоли зъболекаря за разрешението му да публикуваме контактите му тук във форума.
Всички ще сме му задължени!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен penka_p

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 19
    • Профил
    • hIVbg.info
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #2 -: Декември 24, 2007, 09:14:40 »
може ли и аз да се намеся?
При ХИВ инфекцията има същия проблем: Да се информира ли или да не се информира зъболекар за ХИВ статуса на евентуалния му пациент.
Хората са разделени на 2 групи
едната е Твърдо За другата е Твърдо НЕ
Тази която е твърдо ЗА изтъква и повода, че ако един зъболекар бъде информиран относно ХИВ статуса на даден пациент може да предприеме мерки да не "му натресе и нещо друго" т.е.
Тази която е за Твърдо не пък изтъква точно обратния довод: Зъболекаря ще гледа да се предпази той самия максимално и няма да се съобрази че евентуална Ко-инфекция към пациент с ХИВ ще е много по-фатална.
Имало е случай например когато лекари остават пациените за накрая и въпреки че не им отказват лечение правят нещата като изпръсти т.е. те се опаковат все едно ще влизат в среда в която се предават инфекции по бвтздушно капков път а за самите пациенти не се сещат че дори една Туберкулоза е фатална защото живите ваксини например тази срещу туберкулоза БЦЖ не могат да се изпозлват при Пациенти с ХИВ.
Не знам как е за хепатитите, но след като те се предават по кръвен път, зъболекаря по принцип трябва да се пази от всеки пациент: да слага ръкавици, маска и очила - за да не му попадне кръв в окото(очилата) и ръкавиците ако случайно има ранички по ръцете.
От тука следва и моя извод:
Защо трябва аз да го информирам как да се пази?
Той нали за това е и учил?
И освен това ако все пак при него попадне лице което не знае за здравния си статус??? Не всички са ходили на изследвания за хепатит А, Б или С и ХИВ, но може да са носители нали?
 така че, може спокойно да се отиде (на този етап когато нямаме все още електронни здравни книжки дето е описан всякакъв статус) при който и да е зъболекар. Дупките в здравната система не би трябвало да са само за сметка на пациентите.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Декември 26, 2007, 22:31:39 »
Моето мнение е, че що се касае до това дали трябва да информираме зъболекаря, че сме с хепатит - би трябвало да го информираме. Това трябва да се прави с цел да се предпазят от заразяване следващите пациенти, а пък и самия зъболекар. Длъжни ли сме да го правим - не, но в същото време, ако искаме да сме чисти пред съвестта си, че не сме помогнали за разпространението на хепатита, то трябва винаги да предупреждаваме, когато има някаква дори и малка опасност. Това включва взимането на кръв за изследвания, посещението на зъболекар, или пък използването на обща четка за зъби или самобръсначка.
От друга страна, има ли право зъболекарят да отказва лечение - ясно е, че не, но това се случва и то доста често.
Зъболекарите са длъжни винаги да взимат предпазни мерки по време на работата си, защото в крайна сметка и самия посетител може да не знае, че е носител на вируса, и по този начин да стане неволен разпространител на вируса.
Самият факт, че зъболекарят или медицинското лице взимат допълнителни предпазни мерки, след като пациента им каже, че има хепатит, е показателен за това, че преди това те не са го правили и мерките са били доста занижени.
Т.е. ако някой зъболекар вземе допълнителни предпазни мерки след като го предупредите, това значи че е напълно възможно той по някакъв начин да е пренесъл заразата между отделни негови пациенти вследствие на занижен контрол.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007