Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване

 Бременност и хепатит Б

(1/1)

AlienA:
Здравейте на всички !

Моля, за съвет ако някой е минал по моя път или има информация по темата.

Бременна съм в началото на 5-ти месец и съм носител на вируса на Хепатит Б от около 5 години, когато случайно ми го откриха при рутинно изследване за СПИН и Хепатит. Веднага си направих изследване за ДНК репликация в болница Св. Иван Рилски и се оказа, че съм със слабо вирусно натоварване (около 40 000). Ходих на преглед при Д-р Антонов и той ми каза да не се притеснявам и само да си следя чернодробните ензими на 6 месеца. Преди 5 месеца реших да стартирам ин-витро процедура, като информирах докторите, че съм носител на вируса. Назначиха ми повторно изследване за репликация - резултатът излезе двойно по-нисък (около 20 000), а ензимите бяха в норма. Забременях с близнаци и на първия скрийнинг на плода докторът ми препоръча да отида на преглед отново при специалист, за да ми назначи ако е е необходимо трети път изследване за репликация, защото вирусът понякога се активирал при бременност. Тъй като от опит знам, че малко се неглижира опасността от Хепатита и превенцията му, моля да ме посъветвате дали е необходимо да взема по-специални мерки през бременността и дали е необходимо непрекъснато да пускам тестове за ДНК репликация при положение, че ензимите ми са в норма (последното ми изследване на АСАТ, АЛАТ и ГГТ е отпреди 2 дни). Доста прочетох по темата и оставам с впечатление, че трябва само да се внимава при раждането веднага да се постави ваксина на бебетата и че няма проблем с кърменето. Извинявам се, ако малко хаотично звучи историята ми, но се опитах максимално да я резюмирам, за да не ставам досадна.

Благодаря предварително за съдействието на всички, които се включат с отговор.  :girl_angel:

Силвана Лесидренска:
Здравей мила,

няма смисъл да даваш излишни пари за ДНК изследване през цялата бременност. Направи само едно няколко седмици преди термина, защото ако е висока виремията, може да се наложи да се сложи допълнителен глобулин за бебето. Наскоро разговарях с Проф. Антонов по повод на друга бременна дама и той ми каза, че последните проучвания сочат, че се изискват допълнителни мерки (секцио, глобулин) само ако майката е с виремия над 1 млн. единици. Така че направи изследването малко преди да родиш и ако има проблем се обади на професора или на нас да съдействаме за консулт.

AlienA:
Здравей, Силвана,

Благодаря за отговора. И аз мисля, че не е необходимо да пускам толкова често тест за репликация на вируса при положение, че ензимите ми са в норма и нямам никакви неразположения. Непосредствено преди процедурата гледаха и черния ми дроб с ехограф и нямаше увеличение или някакви индикации за проблем. След втората фетална морфология, когато ще съм в 21-ва седмица, мисля да посетя проф. Антонов за консултация по темата.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия