Вирусен хепатит - Обща дискусия > Бременност и вирусни хепатити

 Перинаталното предаване на хепатит В

(1/1)

Силвана Лесидренска:
Клиничен случай
Двайсетгодишна жена в първия триместър от бременността дава положителна проба за HBsAg и HBeAg. По-нататъшните тестове доказват, че има високи серумни нива на виремия, нормални нива на алат и без видима хепатоспленомегалия.
Пациентката има въпроси как да предотврати перинаталното предаване на вируса на новороденото. По-специално, тя изисква информация относно имунопрофилактиката с ваксина и имуноглобулин (HBIg) и антивирусна терапия. Тя ще намали ли риска от заразяване на бебето? Какъв ефект ще има върху самата нея?

Връзката майка-дете
Хроничният хепатит В засяга около 350 млн. души по света; той е постоянен източник на смъртност, причинена от цироза и чернодробен рак. Цикълът на перинаталното заразяване майка-дете е един от основните източници на инфектиране.
Рискът от развитие на хронична инфекция е обратно пропорционален на времето, за което е бил изложен човек на вируса. Ето защо при раждане, 90% от новородените са застрашени да развият хроничен HBV. За сравнение: 25-30% от децата, инфектирани по-късно в детството са изложени на риск от хронична инфекция, докато при възрастните този процент спада до 5%.
Масовото прилагане на ваксина срещу хепатит В, без значение от статуса на майката, успешно намали нивата на инфектиране при деца. Независимо от това, новородените имат нужда и от имунопрофилактика с HBIg, макар че ако са родени от HBeAg /+/ майки, е 10 пъти по-вероятно да развият хронична инфекция, в сравнение с бебетата, родени от HBeAg/-/ и anti-HBe/–/ майки.
Имунопрофилактиката намаля чувствително риска. Ето защо, най-честата причина за перинатално заразяване е липсата на HBIg ( 5%-10% от случаите), подценяването/липсата на превенция в ендемичните райони. Въпреки това, данните са окуражаващи-агресивният скрининг и ваксинация могат да прекъснат цикъла „майка-дете“.

Цялата статия може да прочетете на нашия сайт: Перинаталното предаване на хепатит В-2015 г
 

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия