Вирусен хепатит - Лечение > Системата за лечение в България

 Ваксина за COVID-19 и хроничен хепатит

(1/2) > >>

anti-HBs:
Здравейте,

дали някой има информация ние като хронично болни влизаме ли в тази фаза, в която ще ваксинират хора с придружаващи заболявания? Аз се записах за ваксина при личния лекар, но ми е интересно дали някой има повече информация?

Практически чернодробното заболяване не ни поставя при рисковите, но пък при тежко протичане на болестта, се налага да се пият много медикаменти, които тормозят дроба. Имам приятели, абсолютно здрави спортисти, които 3 месеца след болничен престой за COVID-19 не могат да смъкнат трансаминазите...

hristo_gb:
Честно казано въпреки цялата кампания против фейк новините, и представянето им като абсолютно доказано ефективни и безопасни, аз все още не мога да приема някои от ваксините за доказано безвредни в дългосрочен план, по-специално тези с mRNA. Също така още от началото на вируса ми беше ясно, че РНК вирус няма да се остави току така без мутации (не че всички мутират както ХиВ и Хепатит Ц или грипа, но болшинството са така)...
Така че аз лично имам едно наум. Бих изчакал... и бих наблегнал на превенцията...
Колкото за чернодробните заболявания - да, наистина е проблемно за някои от нас евентуално лечение, защото се прилагат доста токсични препарати (къде смислено, къде не)... Така че напълно разбирам притесненията ти.
Колкото до спортистите - забелязвам, че като цяло боледуват по-тежко и донякъде има резон в това. Зависи какво имаме предвид под спортист - свръх натоварванията според мен не са здравословни, всичко е мода. Първо, защото имат по-разширен бял дроб, което означава по-лесно навлизане на патогени (малко лаишко го обясних), но по-съществено е претоварването, което отслабва имунитета, а и черния дроб страда от свръх натоварването. Говоря и от личен опит, когато се занимавах с натоварващи спортове от типа на маунтин байк и въртене по 100-200 км в планината на ден, което според мен ме докара до симптомите, които се проявиха заради хепатита...  Все пак ще потърся информация и ако намеря нещо, ще пиша пак...

Едит: намерих тази публикация - общо взето няма почти никакви наблюдения за хора с хронично увреждане на черния дроб, защото такива не са били включвани в изследванията. Информация ще има, когато такива хора решат да се ваксинират. Което оставя бяло петно в безопасността на ваксините и според мен това е по-важно от това, дали ще бъдем включени във фазата с ваксинацията, но всеки си преценява сам рисковете, не агитирам към нищо.
https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(21)00008-X/fulltext

anti-HBs:
Относно безопасността нямам никакви притеснения. Имам изключително близки хора в научните (човек, разработващ PCR тестове в канадска лаборатория от 10+ години) и медицинските среди (рентгенолози, диагностици, кардиолози) и всички са единодушни - по-тествана ваксина досега не е пускана на пазара. Толкова пари никога не са наливани в проучване и бройката на хората, участващи в клиничните изпитвания, е рекордна. Това специално за Pfizer - те затова и нея ми препоръчаха и нея ще си сложа. Аз съм участвал в изпитване на лекарство и знам колко мудно се случват нещата, когато няма достатъчно хора и финансиране. Е, сега не беше така и затова на хората им изглежда странно бързо всичко. Съкратиха бюрокрацията и разрешителните и набирането на всичко стана бързо заради многото пари. Може да видите в исторически план дали някоя друга ваксина е пробвана върху 80 хиляди човека. А и фаза 4, което представлява събирането на данни след разрешителното за пускане на пазара, е изключително мащабна. Вече са ваксинирани милиони хора и имаме още повече данни. mRNA ваксините са едно малко чудо и тепърва ще ни решавaт медицински проблеми. Както и RNAi, в чието изпитване съм участвал.  :wink3:

Да, разбира се, има някакъв минимален шанс да има някакъв процент проблеми в дългосрочен план, но на този етап няма научни аргументи това да е така. РНК-то е изключително нестабилно и след като си свърши работата, вече не прави нищо в организма и се разгражда. Ядрото на клетката не се пипа в нито един момент от процеса. Последствия може да има в някакъв минимален процент, при ваксините винаги има някакъв нищожен управляем риск. Докато с COVID-19 не е така - в огромен процент от случаите остават увреждания, хора получават тромби и инфаркти месеци след боледуване, други все още не са си върнали формата отпреди вируса. Ако трябва да избирам между нищожен риск и почти гарантирани проблеми след ковид...? Ако избираш между конкретно mRNA и незнайно какво РНК от вирус (защото не се знае коя мутация ще лепнеш) ? Много хора казват - не знаем как ще ти се отразят ваксините след години. А знаем ли как ще ти се отрази коронавирусът? Защото в един от щатите през 40-те години е имало особен щам на грип и хората, които са го карали - 80% от тях развиват адски агресивен рак на белите дробове след 20 години. Знаем ли дали коронавирусът няма да ти причини нещо подобно? Както и нашите "любими" хепатитни вируси правят след десетилетия. Аз избирам контролирания риск :)

Отделно Израел ни е прекрасният пример какво се случва, когато повечето са ваксинирани. При възрастните хора огромен спад в хоспитализираните, защото тях ваксинираха приоритетно. От ваксинираните милиони хора има само 200 случая на корона и тн и тн.

PS: В Pfizer специално четох във фаза 3 имаше хора с хроничен хепатит Б и няма съобщения за проблеми или повишение на трансаминазите. Няма данни може би защото няма никакви проблеми. Тя тази ваксина "не ходи" в черния дроб, така че не би трябвало да има общо.

Днес четох че в началото на март започват масовата ваксинация, т.е. не само с увреждания ами и всички.

hristo_gb:
Благодаря за подробните разяснения, определено ме карат да преосмисля позицията си поне малко и приемам доводите ти. За съжаление малцина май ще имат възможност за Пфайзер, ние обикновените хора поне тук сме само с опцията АстраЗенека, която... ами имаше си издънки по време на тестовете, вкл. и случайното откриване на правилната доза - това не ми вдъхва особено доверие. Аз лично бих си сложил, ако изобщо си сложа, Спутник, но отново бих изчакал и събрал повече информация.
За коронавируса и дългосрочните ефекти - и на мен ми се въртяха от доста време подобни мисли - точно сравнявайки го с хепатита....


anti-HBs:
А ти... ако мислиш, че аз имам някакъв достъп до Pfizer... заявил съм, че искам Pfizer, ама като нищо ще има само АстраЗенека. На която не съм фен към този момент заради слабата ефективност и това, че не е тествана върху хора с чернодробни проблеми.

Спутник e добра по данните досега, но няма да я видим скоро в ЕС, защото е разработвана по друга система на тестове и не знам как ще докажат Фаза 3 тестването.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия