Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване

 Секс с нов партньор без ваксина

<< < (2/8) > >>

edna_ot_vas:
hristo_gb, много мил отговор!

anti-HBs:

--- Цитат на: edna_ot_vas в Февруари 23, 2021, 00:08:11 ---Здравейте!
С хроничен хепатит Б съм, отрицателен е-антиген. Последният ми резултат за виремия е от януари и не се открива ДНК... Ензимите са ми в норма. Hbsag количествен не съм пускала скоро. Не провеждам никаква терапия, няма необходимост от такава за момента, само се наблюдавам - тоест вирусът не е потиснат с лекарства, а от имунната ми система.
Въпросът ми е следният: Разделих се с дългогодишния си партньор, който беше ваксиниран с Туинрикс, но сега как да предпазя следващия? Не мога да го пращам на ваксина още от първия ден  :angry3:, а и за да подейства тя, е нужно време... три дози са и т. н. За момента това не е опция. Информирала съм го, но не мога да си позволя да заразя друг човек.
Естествено, ще използваме презервативи, но те са неприложими при целувка, орален секс  (двустранен) и т. н.  - какъв е рискът при тях, трябва ли да ги избягваме ?
Моля за съвет и мнение... Хем искам да си продължа живота, хем не бива да е за сметка на нечий друг... има ли от какво да се притеснявам при моментното ми състояние? Имате ли подобен опит и какво показва той? Ще съм много признателна за бърз отговор  :congrats:

--- Край на цитат ---

Значи бил съм в много подобна позиция. Проблемът е, че обикновено се стига до секс, преди да се стигне до отношения, при които можем да говорим по такава деликатна тема. Лекарката, която ме лекуваше тогава ми каза, че рискът да заразиш някого при неоткриваема ДНК и отрицателен Е-антиген е почти еднакъв с риска този някой да се зарази случайно при зъболекар, някаква интервенция или примерно при секс с други хора, които не подозират, че носят HBsAg (а те не са малко). Т.е. при положение, че не излагаш човека на риск по-голям от стандартния, тя ми каза да си ползвам презерватив и да не си развалям шанса за връзка в началото с такива тегави разговори. Аз разбира се в някои от първите месеци споделих за това на партньорката си тогава (сегашната ми жена). Тя си го прие спокойно, продължихме си по старому, а днеска да се ваксинира, а утре... и до ден днешен не е ваксинирана. Междувременно ни се роди дъщеричка без хепатит, нито пък съм го предал на жена ми.

Моите лични наблюдения са, че е-отрицателния хепатит много, много трудно заразява други хора. Лекарката тогава ми каза, че с ниски нива на виремия е необходимо да прелееш 1 чаша кръв на някого поне, за да има някакъв шанс за беля.

Т.е. накратко - ако трябва да те съветвам, след като той знае, правете си каквото искате сексуално, не мисля, че има риск за него. Но тук идва една разлика с мен - аз пия тенофовир, съответно вирусът си е на "не се открива" почти гарантирано. При теб ако има някаква активация, трябва да знаеш за нея, може би да се тестваш по-често? За по-икономично решение се сещам да си пускаш количествен HBsAg, той има корелация с виремията в доста случаи.

Естествено най-готиното е да се ваксинира, но не бих се пазил преди да му подейства ваксината. Ако човекът има мерак, не го лишавай, докато го предпази ваксината  :mocking: В крайна сметка какъв е най-лошият вариант? Да се разболее - сигурно шанс под 1% и в 95% от случаите ще го изчисти.

ПП: Преди да разбера за хроничния си хепатит, водих доста разнообразен сексуален живот. Винаги с презерватив, но целувките и оралния секс естествено няма как. При сериозните връзки и без презерватив (вкл. анален секс и тн.). След като разбрах, че съм заразен като бебе, се свързах с всичките си партньорки - до една бяха отрицателни. Няма да навлизам в цифри, но не са малко. А съм бил с виремия плаваща между 2000 и 30 000 UI, а през годините може би и повече.

ПП2: Нека моите думи да не успокояват никого и да не мислят, че съм бил безразсъден или пък че трябва да подценяваме хепатита. Съмнявам се някой да го подцени. Просто знам през какъв страх и притеснение минах в началото и не искам никой да минава през това. Хроничният хепатит си е достатъчно бреме за нас, за да си скапваме и психиката като се категоризираме като "заразни" и "опасни" за близките. Защото не сме, поне в 99% от случаите.

Dessita:
Еха, анти ХБС, това, което си споделил, е супер интересно за мен.
Аз също пия от 6г тенофовир и съм с отрицателни ПСР-и, но не ми е хрумнало, че мога да правя секс без презерватив. И това ми е най-големият проблем. Имам приятел от 3г, но той се страхува много от ваксините и отказва да се ваксинира. Тоест сексът без презерватив за мен е мираж, да не говорим идеята за деца и т.н. А годините при мен си минават и това доста ме сдухва.
Ако можеше да съм 100% сигурна, че може и без предпазни средства...

edna_ot_vas:
anti-HBs, много ти благодаря за включването! Твоите отговори винаги са ми важни, защото знам, че си по-навътре в нещата и даваш ценни съвети и мнения. Ами помниш с каква космическа виремия бях, защото не съм на лечение и бях събудила хепатита с разните експерименти, но знаеш и защо не можех да съм на терапия (спомняш си темата ми за Тенофовира, предполагам и бруталната ми реакция спрямо него)...
Еми, прав си, да, трудно е да се удържа положението с въздържание и не знам и колко е нужно, но тази неизвестност лично мен ме побърква.
И съответно ще побъркам и всеки, когото смятам, че излагам на риск. Ако нещата са наистина както казваш ти, значи трябва да спра да треперя по въпроса, но не мога и не мога... Страх ме е ужасно. Искам да ми се махне от главата тоя въпрос. Обаче нито мога да ходя да се изследвам вместо партньора, нито да  си сложа ваксина вместо него... а натискът може би дава обратния ефект и не знам какво да правя... явно съм твърде отговорна.  :scream:
Ти детето си го правил, докато си бил на терапия, нали?
Аз се чудя ако ми се задържи така неоткриваем вир.товар, дали има някакъв шанс да съм изчистила австр. антиген?  :dance: :dance: :dance:

anti-HBs:

--- Цитат на: Dessita в Март 05, 2021, 09:28:01 ---Еха, анти ХБС, това, което си споделил, е супер интересно за мен.
Аз също пия от 6г тенофовир и съм с отрицателни ПСР-и, но не ми е хрумнало, че мога да правя секс без презерватив. И това ми е най-големият проблем. Имам приятел от 3г, но той се страхува много от ваксините и отказва да се ваксинира. Тоест сексът без презерватив за мен е мираж, да не говорим идеята за деца и т.н. А годините при мен си минават и това доста ме сдухва.
Ако можеше да съм 100% сигурна, че може и без предпазни средства...

--- Край на цитат ---

Щом го е страх от ваксините, страх ли го е да прави секс без презерватив? 100% сигурна не можеш да бъдеш никога, но 90%+ е достатъчно, за да си правите кефа (и деца) и да не губите време.

Детето го правихме докато бях на терапия, да. И скоро и второ ще правим.

И към двете - говорете си с половинките, щом знаят за хепатита, обяснете им, че рискът е минимален, а и при заразяване рискът от усложнения също е минимален. И почвайте да си правите секс, както си трябва. Моята гастроентероложка каза, че сексът лекува стреса, така че ползите надминават рисковете (с много). Стига сте го мислили  излишно, това скапва повече от HBV.


Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия