Вирусен хепатит - Лечение > Системата за лечение в България

 Задължителен престой в болница

(1/1)

Aneliya:
Здравейте, приятелят ми отиде за обичайните изслвдвания за хепатит Б. До сега винаги лежането в болница е било фиктивно, но са му казали, че трябва да остане задължително иначе няма да го приемат. Предполагам, че заради зачестилите проверки от министерството на здравеопазването са се изплашили, но като цяло ние бяхме много не подготвени. Човекът не си е взел нито дрехи нито нищо за престой в болница. Още повече, че трябваше да отиде и на работа. Имали начин да не се нощува там. Да стои през деня например и вечер да се прибира да пренощува в къщи?
Ако трябва да оправдае отсъствието си от работа в болничния лист пише ли от какво се е лекувал (аз за толкова години работа никога не ми се е налагало да взимам болничен слава богу и не знам какво се изписва там)? Той се притеснява да сподели в работа, че има хронично заболяване.
Много неприятна ситуация, дори го викат септември месец пак за болничен престой за издаване на протокола.
Ние си мислехме да сменим лечебното заведение, но като цяло и направлението щеше да изтече и нямаше време да търсим тепърва и да избираме при кога да се записва.
Става въпрос за ВМА, за другите болници знаете ли дали са започнали и там да изискват задължителен престой?

richard:
В болничния лист пише от какво се е лекувал при което се губи презумпцията за лекарската тайна,което е пълно недомислие и безумие!

Силвана Лесидренска:
Това съм го чула единствено за ВМА като изискване за престой.
В болничния ще напишат, че е с хепатит, той може просто да си вземе ден отпуска. Поне аз така процедирах едно време.

hristo_gb:
Да, по-добре отпуска, а и работодателя ще е благодарен, че не си е взел болничен, защото първите 3 дена се плащат от него.

anti-HBs:
Има вариант да си платите изследванията - аз така правя, когато няма как да "лежа" в болницата. 150лв е PCR-a обаче и идва тегаво понякога.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия