Здравей, Ирка
Наистина проблема с това, че от центровете по хематология не уведомяват кръводарителите с хепатит C явно съществува. Доколкото разбирам, наскоро има промени в нормативната уредба и те са длъжни да подават сигнали до личния лекар. Поне това чета в новината от в-к "Дневник", която съм публикувал и в раздела във форума с извадки от статии от българските вестници.
Болни от хепатит не знаят за болестта си
...
Необяснимо е как здравни работници могат да си позволят небрежността да не уведомяват хората, за които е установено, че са носители на опасен хепатитен вирус. Невероятна е и практическата липса на задължението да го правят. По закон центровете по хематология и трансфузиология не са длъжни да съобщават на кръводарителите каквото и да било. Едва преди две години с наредба бяха задължени да подават информация до местното ХЕИ, а отскоро и до личния лекар, който пък трябва да издири болния и да го уведоми. Усложнена бюрократична система, която очевидно не действа, щом се оказва, че няколко хиляди души не са получили информация за състоянието, в което се намират.
...
Много е тъжно, че тук продължават да се случват такива неща и всички по някакъв начин продължават да подценяват проблема, защото се води че болестта слабо прогресира. А знам, че на запад много хора разбират, че са заразени точно когато решат да дарят кръв.
А иначе по принцип вероятността да се заразиш от партньора си по полов път, се води около 1%, най-големия процент, който съм виждал е около 5%. Наистина е много малка, но явно се случва. Дори много често се случва съпрузи, които са женени от 20 години само единия от тях да има хепатит C. Доста съм проучвал въпроса, защото имах притеснения в това отношение и процента се води много малък. При хепатит B обаче вируса се предава по полов път.
А за предаването на хепатит C от майка на дете процента също е много малък, води се около 6%. Досега също не е доказано че вируса може да се предава от майка на дете чрез кърмата.
Проблемът със здравната каса е една много голяма тема, не знам дали гледа предаването по Нова телевизия "здравей, България" на 17 януари, където разискваха точно темата за това, защо здравната каса е спряла да приема документи за лечение. Аз ще се опитам да публикувам цялото предаване във форума, информационната агенция "Фокус" със сигурност го има стенографирано.
В предаването представителката на здравната каса увери, че от есента на тази година ще започнат да приемат документи отново.
Дано тогава повече хора да получат достъп до лечение и здравната каса да си update-не критериите за определяне на това кой има право на безплатни лекарства.
Резултатите от биопсията ще ви помогнат да разберете колко е увреден черния дроб, мога да кажа че това е едно от най-полезните изследвания за да разбереш доколко болестта е напреднала.
Пожелавам ви успех и дано резултатите от изследванията и на двамата да са добри!
Поздрави,
Радо