Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване

 За яденето на салата от една чиния

(1/4) > >>

bibitka:
В Бг е традиционно салатката в домашна обстановка да се сервира в една обща чиния и всеки от членовете на семейството да си взема от нея. Замислих се доколко е вероятно взаимното заразяване на цялото семейство по този начин (при положение, че има един болен от хепатит В, силно заразен, но без да подозира за това, както е в повечето случаи).
Питам се над това, защото в моето семейство (2 сестри + родители) сме се заразили взаимно, без да знаем как... (Хепатитът ни не е по рождение). Доколкото съм чела е препоръчително при един носител на вируса на хепатит В в дадено семейство да се ваксинират и останалите, с които има ежедневен домашен контакт, тоест заразяването става по-лесно, отколкото се предполага (в това число най-вероятно влиза и ползване на едно червило, нокторезачка и т.нат.). Нали вируса на хепатит В е горе-долу 50 пъти по-инфекциозен от ХИВ-вируса...

Бих искала да чуя мнение по темата - дали е възможно според вас заразяване с консумация на храна от един съд. :-\

tedibon:
Колкото повече време минава, откак зная за хрон.хепатит на мъжа ми,толкова повече знанията ми за болестта си противоречат!Това ,че вируса на В бил 40-50 пъти по-заразен от ХИВ го чета за първи път!Странно,от 19 години сме заедно с моето "момче",децата ни са на 15 и 12 години,а само той е болен!Хранили сме се ,не само от една чиния,ами даже с общи прибори,/все пак преди болестта съм мила чинии,чаши и прибори със стандартните миещи препарати,/нокторезачки и пиличка също общи,спалното бельо и кърпите за лице също се ползват и перат по стандартния метод/не пера на 90 градуса,защото не сме венерологично отделение-както казва пералния ми техник/!Многократно сме превързвали и дезинфекциралии аз ,и той,децата ни -/които ,уви ,не са саксийни цветя/,за тях все пак има защита,ваксинирани са от раждането!

Дотук казаното,пак ме води към заключението,че каквото ти е писано,не можеш да избягяш от него!

anita:
Аз също приготвям салата в голяма купа, но всеки си сипва с прибори за сервиране така, че няма никакъв контакт. Не ядем от една чиния. Не мисля, че човек може да се зарази от храна. То така заразата ще пълзи във всички заведения за хранене. Това важи, но само за хепатит А. У дома може да се заразиш с хепатит Б или С само ако се ползват общи прибори като нокторезачки, самобръсначки, ножички, т.е неща върху, които може да попадне кръв.

Радослав Русинов:

--- Цитат на: anita в Април 22, 2008, 12:31:56 ---Това важи, но само за хепатит А, а той се предава по въздушно капков път.

--- Край на цитат ---
Искам да направя малко уточнение. Хепатит А се предава по орално-фекален път, не по въздушно-капков. Т.е. с при ядене с ръце на едни и същи храни, или чрез преминаване на предмет или храна от устата на заразения, и се приеме през устата на другия. Също може да се случи и ако някой не си измие ръцете, след като е ходил до тоалетната, и след това пипа храни, които други биха могли да консумират.

Поздрави,
Радо

bibitka:
Да, на мен ми е известно,че заразяването става по полов и кръвен път, но се замислих, ако носителя на хепатит В има кървящи венци, а другият, здравият има херпес, примерно, на устата? Може и правя от мухата слон, но все пак ми се искаше да чуя вашето мнение.
Относно инфекциозността - имам подробна малка книжка от 30 стр., получена от чернодробния център, където се лекувам (не е в Бг) с основна информация, която трябва да знам специално за хепатит В. Сега чета от нея, че този вирус се води 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН. Дори една милионна част от вируса, намираща се в кръвта, може да доведе до зараза. (Предполагам, че има значение броя на копията на вируса, което е индивидуално). Както и че вирусът е много устойчив на дезинфекционни средства.
Все пак риска вирусът да бъде предаден по полов път без кондоми е изчислен на поне 30-40%. Обикновено има по-голям риск вирусът да бъде предаден по полов път от мъж на жена и по-малък от жена на мъж.
Относно риск при домашни условия е споменато, че практически такъв риск не се очаква, но все пак трябва да се избягва ползването на общи съдове, като чаши и чинии. Те не трябва да бъдат почиствани по специален начин, както и прането. Това, което трябва да се избягва е ползването на общи четки за зъби, машинки за бръснене, игли, ножички за рязане на нокти или пособия за маникюр (гъба при къпане и червило не се споменават, но според мен носи рискове).
Това е набързо преведено от написаното в книжката.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия