Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване
За яденето на салата от една чиния
Силвана Лесидренска:
И да, и не. Независимо от е антигена дали е положителе или отрицателен, има много малка вероятност около 3%от пациентите на дългогодишна терапия да загубят австралийския антиген и да образуват антитела (вирусния товар трябва да е трайно негативен, HbsAg /-/,anti HbS /+/). Това се счита за т.нар. излекуване, НО има една частица от вируса, която остава завинаги вградена в чернодробните клетки - cccDNA, и дори при т.нар. излекуване, тя може след време да започне да генерира нови вируси и инфекцията да се завърне. Това става обикновено при голям срив на имунната система (химиотерапия и т.н.). Ето защо:
Човек, преболедувал хепатит В, не може да дарява кръв
Лекарите препоръчват ехограф веднъж в годината на излекувалите се, защото понякога, макар и много рядко, тези хора продължават да развиват чернодробно заболяване,именно заради cccDNA.
Така че ако накратко трябва да заключим-хепатит В истински никога не може да бъде излекуван/изчистен.
Наката:
Нека бъдем оптимисти и вярваме в доброто пък дано намерят лек!!!
Силвана Лесидренска:
Това, че имаме хепатит, не означава, че не сме оптимисти, напротив :girl_wink:
mima:
Да вмъкна и аз моят скромен опит с хепатит Б.Аз съм с HbeAg отриц.антиген и когато ми го откриха преди 7м,бях с висок вирусен товар -2300000 IU/ml.Не съм заразила нито моите 2 деца,нито техните деца.А пък мъжът ми го е преболедувал и оздравял ,дори не сме разбрали кога е станало това.
Наката:
Здравейте.
Този вирусен товар може и да не бил голям винаги.
На внуците може би е сложена ваксина.
А пък вие кога сте се заразили никой не знае.
Факт е че съпруга ви се е заразил или той ви е заразил и е изчистил вироса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия