Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване

 За яденето на салата от една чиния

<< < (2/4) > >>

Мери_:
За възможност от заразяване с вируса на хепатит В при ползване на едни и същи прибори за хранене и при консумация на храна от една и съща чиния за пръв път чух от Д-р Желев от клиниката по гастроентерология "Иван Рилски". Макар и риска от заразяване по този начин да е минимален - той съществува. Освен в кръвта - вируса на хепатит В е открит и в телесните течности (слюнка, пот, сперма). Именно затова той е разпространен много повече и когато се открие заболяването е задължително да се направи ваксина на всички членове на семейството.
За моя радаст аз не съм успяла да предам вируса на децата и на съпруга ми. И двамата ми сина са родени преди 1992г. и нямаха ваксина при раждането. Ваксинирах ги в края на 2006, когато разбрах, че имам активно заболяване. А всъщност австралийския антиген ми го откриха още през 1999г., но тогава ми казаха, че вероятно съм само носител и няма нищо страшно. Никой не спомена нито за ваксини, нито за някаква опасност да заразя околните.
Но пък двете със сестра ми по някакъв начин сме се заразили от баща ни, който имаше хроничен хепатит и почина от рак на черния дроб преди повече от 15 години.

Ме:
Здравейте,
от прочетеното дотук ми стана ясно, че има макар и малка вероятност, ако ходя на хости да заряза домакините. Прав ли съм?
Има ли някакви специални препарати за миене на съдовете?

pgzenga:
Точно това попитах и аз преди малко в съседна тема. Ще чакам коментари.

edna_ot_vas:
По отношение на заразяването знам, че има и значение дали си с отрицателен антиген или положителен...
аз съм с отрицателен, но изтръпвам, когато някой от родата, който не знае за диагнозата ми, реши да ми дояде салатата или да си сложи от моя гланц за устни, който съм използвала преди половин час, помоли ме да си пийне глътка от моето шише с вода и т. н., на което не знам как да отговоря, те казват:"Не сме гнусливи и сме си близки" или "В моя клас 15 човека пият от едно шише"....

Наката:
Тази тема вълнува и мен- не точно салатата а как точно се предава б хепатита.Имам го от 10 години документално и знам за него от 6 месеца .Не съм заразил нито жената нито децата
Мисля че всичко зависи от концентрацията на вируса колкото е по малка толкова не сте заразни.
Когато копията са милиони човек става доста заразен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия