Моят въпрос е следния - от тук нататък как да се борим с незаинтересоваността на лекарите ни, а и на самите нас- тъй като съпругът ми вярва на лекарите и нежелае повече да предприема нищо по темата, също подценява опасността. Моля дайте ми съвет тъй като обмисляме възможност за второ дете при баща вирусоносител - има ли опасност то да се роди с вируса на хепатит С или с някакви увреждания. Благодаря предварително на всички, които ми отговарят.
Здравй и добре дошла и от мен - с малко закъснение!
Съпругът ти има доверие на кого точно. Както всички останали вече са ти казали, много е важно кой е човека, на когото напълно се доверяваш като специалист. Не забравяй и нещо много специфично, през което всички сме минали. Винаги, когато човек има някакъв проблем, и отива при лекар, това което най-много иска, е лекаря да му каже, че е напълно здрав и всичко му е наред. Съпругът ти е чул това и е ясно, че не иска да търси друго мнение. Да, но аз мога да ти намеря още 50 други лекари, които ще го прегледат и ще му кажат, че е здрав като бик, и че нищо му няма, пак без да му направят сериозни изследвания, а с преглед на ехограф и резултати от пълна кръвна картина.
Но мога и да ти намеря 5 лекаря, които ще му кажат да се лекува. И знаеш ли каква е разликата между тях и всички останали - те са доказани професионалисти в тази област, с много знания и нещо много важно - с много практически опит.
Ясно ми е, че съпругът ти иска да чуе това, което му е казал лекаря, но аз бих го посъветвал да го чуе от някой от сериозните специлисти-гастроентеролози. Ако той му каже същото, тогава може вече да е спокоен.
А относно детенцето - засега няма информация баща да зарази ембриона с хепатит C по време на зачеването. По принцип в спермата се открива минимално количество на вируса, но досега никъде не съм прочел, нито чул, баща да зарази новороденото по време на зачеването.
Успех с убеждаването!
Поздрави,
Радо