Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - edna_ot_vas

Страници: [1] 2 3 ... 6
1
Забелязала съм по себе си, че единственият момент, в  който бях с нулев вирусен товар беше, когато заради друга диагноза бях много дълго на легло. И като цяло, когато не съм много активна физически. Емна ли се насам-натам, чистене, носене на някакви неща, движение и хоп - всичко се вдига. Обаче пък тези неща ги правя, когато съм добре, в останалото време е невъзможно. А и ако стоя на легло, това пък би довело до други последствия, да не говорим, че е абсурдно. Днес съм се наканила да проверя на едно място за спорт... на който да ходя веднъж седмично, защото комбинацията му с натоварено ежедневие, трицифрени стойности на ензимите и това, че не взимам лекарства за хепатита си, не знам какво точно мога да си позволя. Според доктор Балабанска няма противопоказания да се спортува от болни с хроничен хепатит, но може би тя няма предвид тези, които не прилагат никакво лечение. Общо взето, ако си на хапчета, виремията няма да ти скочи, каквото и да правиш, освен ако не пиеш, де.
Та въпросът е може ли да се спортува в крайна сметка или не? Не силово. На танци примерно :)
Аз реших за себе си, че веднъж седмично не би се отразило зле, а и дори да се отрази, в крайна сметка имам и други проблеми, с които трябва да се боря, като инсулиновата резистентност. Може би наблюдаваш нещата и ако не се отразява ок, правиш промени и така.

2
Минах фиброскана.  Фиброза 0 към 1 и стеатоза 1.
Според д-р Балабанска започването на Зефикс е грешка. Тя не знае да се прилага на бременни и няма опит с такива. Всичко живо е на Тенофовир. Но според нея няма и случай в света на непоносимост към него (чичко гугъл казва друго), а някои от вас знаят какво ми се случи, докато опитвах да го взимам... борих се по 3-4 дни, много трудно се оправих с кортикостероиди... беше изгаряне и чудо, все едно са ме заляли с киселина... не искам дори да си спомням и избягвам да обяснявам подробно какъв кошмар беше, така и така не ми вярват. Не виждам смисъл. Въпросът е, че това хапче няма как да го взимам, нито бременна, нито небременна. Доктор Балабанска се консултира с неин колега там, чието име не знам и той също не считаше за разумно започване на Зефикс с моите показатели.  Обясни ми и за резистентността, както и че според нея по време на бременност трябва да се спира, което води до пожълтяване, скок на виремия и не бива... Каза, че ще проучи кое лекарство в коя група е на безопасност, клинични изпитвания... но аз знам. Нали ги има на този сайт? Замълчах си, за да не я подразня нещо, въпреки че е добра и търпелива.
Тоест, излиза, че моите разсъждения и проучвания са верни... Изписа ми за ензимите добавка, каза да ги проверявам на всеки два месеца и да видим дали ще спаднат след ковида.... да се заема с инсулиновата ми резистентност, защото е свързана със стеатозата. Може да ползвам подсладители, вместо захар - питах и това. Каза, че стимулация при ин витро ще се отрази на показателите ми, но не ми я забрани. Ще ми издаде документ, че състоянието ми позволява да кандидатствам за ин витро - явно се изисква такъв. Това е. Две мнения противоположни. За едните трябва да започна лечение веднага и доживот, за другите - не. Само наблюдение, ваксинация и имуноглобулин при раждане. За мен най-успокоителното е, че чернодробното увреждане не прогресира за момента.

3
След два дни неуспешни опити и онлайн заявка, на която никой не ми отговори, многобройни записи да ми звъннат по-късно и т. н.,  отидох на място и се записах. Утре съм сутринта. Стискайте палци.

4
Няма свързване с Токуда, явно ще трябва на място. Някаква идея за реда на записване за фиброскан там? Как да осъществя връзка, много ли се чака? Че се притеснявам, че Софиямед сигурно са ми пуснали протокола...

5
Силвана, благодаря ти, че се включи. Виремията ми е 180 хил копия, излязъл е резултатът.
Докторката подготвяла протокол за Зефикс и ми пожела приятен ден и ми затвори.
Аз мога да си взема всичко, плюс протокола и да се консултирам, където поискам, нали така? Тоест тя ми казва категорично "За лечение си" и "Пускам ти протокол". Ще направя непременно фиброскан и мисля да го съчетая с консулт на това лечение. Оказва се обаче, че за ин витро искат документ от гастро, че няма противопоказания във връзка с хепатита. Тази докторка казва, че никой няма да ми издаде такъв с активен вирус. Аз обаче наистина съм прясна след ковид, преди който ензимите бяха в норма.. през цялото време. Нивото на австр антиген е 2500. Била съм с много по-високи показатели! Страх ме е да не ме вържат сега за Зефикса и после да нямам с какво да противодействам!!! Поне аз в себе си го чувствам като грешка.
Чернодробното увреждане последно е проверявано преди ковида А1Ф2
Къде е най-добър фибросканът? Има ли значение - Иван Рилски, Токуда? Ще отида и ще платя каквото е нужно за него.

П. С. Каза ми да си изследвам хепатит Д за протокола, има ли значение къде? Трябвало й до няколко дни. Ако не взема тоя протокол, може после да ми искат биопсия - спорят на 4 г ли трябва, на 5 ли... и се чудя дали не е най-добре да го приема, пък после да решавам и да обикалям с него? Биопсията я искат, понеже ТРЯБВА лечение според тях. Сега направили компромис и да пуснат протокола така... Понеже според професора още е в срок. Големи простотии са това и не ме интересуват. Зефикс е евтино лекарство и ако трябва, ще си го купувам! Въпросът е да не си вкарам автогол.

6
Здравейте! Имам нужда отново от вас по моя неразрешим казус...
Една година естествени опити за забременяване без успех... правихме спермограми и имаме и мъжки фактор. Нещата си отиват към ин витро.
Пандемиите затихнаха, изкарах прословутата корона наскоро и влязох в Софиямед да се проследявам... където ходих последно и където последно бях с препоръка без лечение (заради нормализираните стойности)
И драмата започна отново. Алат ми е 79.5, АСАТ - 45.7. Виремията я чакам - трябва да се обадя на 3.10. Последно имах 110 хил копия - в двете години пандемия си пусках само това и ензими. Преди година и половина бях с неоткриваем товар, за пръв и единствен път. Сега ще видим актуалната - след КОВИДА!
Натискът в дясното подребрие се върна, ако се дължи изобщо на хепатита (защото беше изчезнал след лапароскопията на ендометриозата, имам сраствания).
В момента карам и някакъв чревен вирус (приятелят ми започна с него, така че не вярвам да е нещо свързано с хепатита също).

Лежах една вечер в болницата и на сутринта на визитацията професор Чернев и компания ми обясниха, че биопсията ми е с изтекла валидност (от 04.2018 г.), трябвало да се повтори. Отричат Фиброскан ииии искат да ме слагат на терапия със Зефикс, заради непоносимостта към Тенофовир. Или на Бараклуд и ако забременея, да го сменям... Аз им обяснявам, че трябва да ходя на ин витро, че и там положението ми е зле с диагнозата и гинеколозите притискат (имам ендометриоза на дебелото черво) и много проблеми и оплаквания. Навършвам и 38 г. Притискат ме отвсякъде!
Питах аз какво стана с плана да не взимам нищо, докато не забременея и после да се преценява спрямо виремията... не може! Сега трябва. Ако станеш резистентна, станеш...
Тук откривам само старо интервю с професор Антонов (2009 г.), където пише следното:

Докато например при една Хърватска, където масово въведоха използването на медикамента Зефикс за лечение на хепатит Б, те сега имат проблем с новите медикаменти, защото "благодарение" на тази практика те вече имат резистентност, която се предава и на следващите медикаменти. Същото стана и с колегите от Югоизточна Азия, където също масово лекуваха със Зефикс и сега например там, един от добрите медикаменти в света - Бараклуде /Ентекавир/ не може да се прилага, защото всички хора са лекувани със Зефикс и имат резистентност. А резистентноста от единия се пренася на другия медикамент. Нещо като при антибиотиците, резистентноста от единия антибиотик се пренася и на другия антибиотик.

Не знам актуална ли е тази информация и ако да, то не е ли лудост цялото това хвърляне в посока резистентност, без изход назад? Да не говорим, че ако успея да забременея, Бараклуд не е ок... на трети пак ще ме мъмрят, като излезе резултатът, но как се взима подобно решение, като изглежда абсурдно?
Моля ви, ориентирайте ме към днешна дата как са нещата! Има ли жени, забременели, родили,на лекарство, различно от Тенофовир или без никакво и с какви показатели? От Софиямед ме уверяват, че никоя клиника няма да ми прави ин витро с активен вирус. А истината е, че в клиниките нямат подобен опит и практика, защото жените си взимат Тенофовира, забременяват си и си раждат.  Откъде ще знаят какво става, ако нещата не са под контрола на медикамент или пък са с някой от другите медикаменти?!
Моля ви!!! С докторите не може да се разговаря. Толкова пъти опитах... не разбират. Не желаят да обсъждаме. Казват "Това трябва да го взимаш цял живот" и край. 
7
Мерси, споменавала съм, че пазих такива диети, обаче получих пък някакви други проблеми, твърде вероятно заради това - сериозни дефицити на витамини и оплаквания, вследствие на това... за ендометриозата, ако не е много напреднала, на някои помага, да. При мен нямаше ефект, за жалост, но поне пък поизчистих стеатозата.  :congrats: Това, което ми казват докторите е, че диетата при ендометриоза е противоположната на тая за фертилитет, но на мене ми се струва ала бала храненето чак толкова да влияе на забременяването специално, аз съм с непроходими тръби, но не съм навита да се подлагам на ин витро без да съм се пробвала, уверила, че няма да стане естествено.
То аз не искам да имам цикъл, баш той ми е бичът... но не ми се влиза в изкуствена менопауза.
П. С. И аз не съм първа младост  :laugh: Но пък от друга страна това е плюс за ендометриозата, защото в някакъв момент може да ме спаси и критическата. :) Нямам нерви да я чакам обаче.
При вас нямаше ли проблеми от кето-диетата? Може би нещо съм сбъркала, по едно време бях станала твърде крайна... Не мога да преценя дали си вредя или си помагам....
 

8
Цитат
Да ви кажа как се развиват нещата с нас с две думи в момента: Не се пазим, дори си позволявам в последния ден на цикъла, когато уж е свършил да рискувам да правим секс без предпазни средства, не че имаме резултат от това

Не се пазим! Решихме между втората и третата доза на ваксината да направим тест за антитела и се оказа, че има достатъчно, за да не се страхувам, че ще го заразя и трети месец не се пазим, понеже аз съм на зор, заради развиващата се гинекологична диагноза, а той пък - щото иска бебе :laugh:
Относно пандемията, аз избрах лаборатория във Варна, където влиза по 1 и е малка квартална, но после ми се наложи да ми взимат кръв в София и отидох в единствената приемна на Цибалаб, където не правят тестове за корона. Така или иначе и след третата доза пак трябва да ги проверите антителата, пък не вярвам ситуацията да е много по-различна с вируса, няма как да го избегнете. Има опция за взимане на кръв вкъщи при предварително записване също така. Заплаща се, но е вариант. Пуснете антитела месец след третата доза, ако можете да чакате. При мен всеки цикъл храни ендометриозата и не е ок да се чака, че и без това Бог знае кога и дали ще стане. То не че се получава, но поне съм с идеята, че правя нещо по въпроса :) И така, пък може и да стане чудо. Иска ми се да проследя и хепатита. Освен пср-а, да видя и един фиброскан, количествения и т. н. Нооо сигурно догодина. Ако взема да забременея задължително, че аз не съм на никаква терапия.

9
Я, раздвижили сте ми темата  :laugh:
 :bravo2:

Мога да Ви кажа какво казва професор Чернев - ако не сте на лекарствена терапия, препоръчва такава в последния триместър, ако е наложително - в първия, както знаете, е органогенезата и тогава ако нивата са ниски и преди бременността не е провеждано лечение, не се налага такова... Между другото, под "ниски" се приемат под сто хил. копия според СЗО... Та в моята последна епикриза пише, че това е препоръката - поради трайно в норма АЛАТ, АСАТ, ниска степен на чернодробно увреждане и виремия под 100 хил копия не се налага старт на лечение, а при скок на виремията в последен триместър - по преценка прием на лекарства... Но да, индивидуално е. Това са някакви общи постановки. Друго окуражаващо негово наблюдение е, че рядко хепатитът се изостря при бременността, в повечето случаи или не се повлиява, или се повлияла благоприятно. Това ми го каза с усмивка.
Едно активно проследяване и преценка на лекар. Ако трябва, и в друга държава, щом нещата там стоят така. За бебето рисковете ги има, но при прием на медикаментни също ги има от самите медикаменти. Избира се по-малкото зло.

Да ви кажа как се развиват нещата с нас с две думи в момента: Не се пазим, дори си позволявам в последния ден на цикъла, когато уж е свършил да рискувам да правим секс без предпазни средства, не че имаме резултат от това :) Но поне секс да има. Толкова здравословни проблеми имаме, че не можем да им насмогнем. Няма да казвам кога последно постъпвах в болница за цялостно проследяване... отпреди да съществува корона вируса в общи линии. Само виремия и ч ензими пускам оттогава... просто не знам кое по-напред и нямам нерви и сили. Много зле ми се отразява психически да се занимавам непрекъснато с болести, пък и не е само една... И все пак, не губя надежда. На мен честно казано ми отиде меракът да се занимавам с бебета, но пък при положителен резултат се надявам да ми се върне желанието, доста изтощена се чувствам. Може пък като не ми е зор, тогава да стане. Мъжът ми е пощурял на тая тема, бебе, та бебе! Аз съм се оставила на каквото е писано. Така и така нищо от това, което планирах, не се случи. Не искам да се затормозявам повече за неща, които не зависят от мен. Много бих се радвала да си имам семейство, то е опора във всичко винаги и е най-ценното на този свят. Но болестите мен ме направиха по-смирена и приемаща. Декември трябва да поставим третата доза от ваксината му. Оказа се, че някои специалисти не препоръчват опити за забременяване, докато трае имунизацията, нооо при нас е слабо вероятно нещо да се получи по естествен път и понеже видяхме, че има достатъчно антитела, а той не мирясва с тва бебе, както и лошото положение с гинекологичната ми диагноза, решихме да не чакаме.

10
Цитат
А приятелят ти комбинираната ваксина ли си сложи (за А+В), че се чудя, кой вариант е принципно по-добър?

Благодаря!
Не, заложихме на Енжерикс. Имаше само главоболие и при двете дози.
Ти на колко си години, ако не е неудобно да питам и с какъв антиген?
Ще си позволя да дам един непоискан съвет на тема деца... ако минават годините и партньорът все така не се решава да го направи, не си губи времето... защото времето е едно от нещата, които не можем никак да върнем, а последствията остават за нас. 
Ако имаш желание, можеш да ми пишеш и на лични съобщения. Успех и на теб

11
Здравейте, само да кажа, че след втората доза Енжерикс приятелят ми има 1000 антитела и Hbc total е отрицателен. Тоест, вярвам, че сме минали през рисковия период...  :dance:Моята нова виремия е 110 хил. копия. Тоест вдигнала се е, но когато ми беше неоткриваема, аз бях прекарала няколко месеца почти изцяло на легло, заради други здравословни проблеми и явно покрай това вирусът се беше стопил, друго обяснение нямам, забелязала съм, че от това много се влияе, а после станах по-активна по цял ден на крак и той си циркулира явно. Не правя някакви тренировки, но и това, което правя, е достатъчно физическо натоварване дори за здрав човек (макар че то вече останаха ли такива  :laugh:).
Доколкото разбирам, с тези негови показатели можем да се опитваме да правим бебе, което касае другата ми диагноза... тоест вече не е рисково за него. За мен не знам, но едва ли мога да чакам някакъв безрисков момент, пък и ставам на 37 г... Не приемам лекарства за вируса. Не знам ин витро как би се отразило на виремията, надявам се, че няма да ми се налага да минавам през това, макар че лекарите така твърдят...
Поне нещата в любовта, за щастие, се развиха добре и станаха сериозни, което поне психически ми помага да се чувствам по-добре  :girl_in_love:
 

12
Цитат
"сега като сме почнали", имаш предвид, че сте почнали да правите секс ли?

Почнахме и съм дала линк да чете отговорите.  :congrats:


Цитат
или hbsag от време на време ти и това е.

За количествения ли говориш? Или самия австралийски? Може ли да нямам австралийски, ако съм без вирусен товар? Да не съм в ремисия, а да съм го изчистила или да не си правя илюзии...

Искам да пусне изследване за антитела, при положение, че все пак той има в семейството си човек с хроничен хепатит Б... Може би това, че там нещата са се развили доста зле е причината за този огромен страх да не му се случи същото... А и то преди да се сложи ваксина, нали си се пускат изследванията... Жена ти е готина, явно много те обича, ама не искам  никой да се заразява.

Цитат
edna_ot_vas, повече да не си писала във форума без да сте правили секс! чакам да се похвалиш! 
  :congrats: :dance:

13
Цитат
И почвайте да си правите секс, както си трябва.

anti-Hbs, сега като сме почнали, дали е удачно да пусне изследванията за антитела, австр. антиген и т. н., тъй като има някаква вероятност пък да има антитела (член на семейството му  е с болестта), или пък да има ваксина, за която да не знае от детските години... макар че ваксинацията започва от 1993, доколкото знам, но може да е поставена допълнително. Та идеята ми е, ако започне с тези изследвания, как ще разберем дали не сме в някакъв вакуумен период, в който се е заразил от мен, но още не личи в кръвта? То и да изчакаме месец, ние ако в тоя месец сме правили секс, реално няма как да знаем кога ще е денят, в който да се случи заразяването... И още нещо - ако все още не излиза вирусът в кръвта и приемем, че резултатът е достоверен и се ваксинира, може ли после да се окаже болен, въпреки ваксината? Знам, че рискът е малък и се филмирам, но такава съм си, какво да направя... да се чуди човек отде имам хепатит с тази ми стриктност и застраховане, предпазни мерки, страхове и пр.
Аз се надявам да има антитела и да празнуваме  :dance: :congrats:  Сестра ми се оказа, че има.

14
anti-HBs, много ти благодаря за включването! Твоите отговори винаги са ми важни, защото знам, че си по-навътре в нещата и даваш ценни съвети и мнения. Ами помниш с каква космическа виремия бях, защото не съм на лечение и бях събудила хепатита с разните експерименти, но знаеш и защо не можех да съм на терапия (спомняш си темата ми за Тенофовира, предполагам и бруталната ми реакция спрямо него)...
Еми, прав си, да, трудно е да се удържа положението с въздържание и не знам и колко е нужно, но тази неизвестност лично мен ме побърква.
И съответно ще побъркам и всеки, когото смятам, че излагам на риск. Ако нещата са наистина както казваш ти, значи трябва да спра да треперя по въпроса, но не мога и не мога... Страх ме е ужасно. Искам да ми се махне от главата тоя въпрос. Обаче нито мога да ходя да се изследвам вместо партньора, нито да  си сложа ваксина вместо него... а натискът може би дава обратния ефект и не знам какво да правя... явно съм твърде отговорна.  :scream:
Ти детето си го правил, докато си бил на терапия, нали?
Аз се чудя ако ми се задържи така неоткриваем вир.товар, дали има някакъв шанс да съм изчистила австр. антиген?  :dance: :dance: :dance:

15
hristo_gb, много мил отговор!

Страници: [1] 2 3 ... 6

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007