Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Лорей

Страници: [1]
1
От есента идва новото лечение на хепатит С

в. Труд/ 17.04.2014

Изследването на чернодробните ензими се покрива навсякъде в ЕС, не и у нас

През есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а.
Това съобщи за "Труд" проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски". Тя бе сред българските лекари, участвали на конгреса в Лондон, посветен на заболяванията на черния дроб.
"Досега известната терапия срещу хепатит С помагаше на около 50% от пациентите, тъй като при подбора на болните се поставяха много условия. Т.е. тя бе пример за т.нар. персонализирана медицина или водена от резултата", обясни проф. Матева. Тя и колегите назначават лечението, а на първия и третия месец се преценява колко е вирусната "натовареност" на организма и доколко тя намалява. Според показателите лечението продължава шест или дванадесет месеца.
"Колкото по-ранно има благоприятен отговор на организма на интерферон базираната терапия в комбинация с рибавирин, толкова прогнозата, че болният ще се излекува, е по-добра", разясни проф. Матева. А съпътстващи заболявания, като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, възпират ранния вирусологичен отговор.
Другото ограничение пред досегашните познати методи е, че по-трудно се постигаше резултат при хора с напреднала фиброза на черния дроб.
Дошлите хиляди лекари на конгреса в Лондон обаче не бяха изненадани, когато бяха съобщени смайващите резултати на новото лечение, тотално справящо се с хепатит С. "Още през миналата година на форум в САЩ научихме за част от добрите резултатите", каза проф. Матева. Няма и никакви ограничения в начина на живот на пациента, докато е на новата терапия
"Проблем обаче остава огромният брой недиагностицирани българи. Във всички страни от ЕС тестът за чернодробните ензими се покрива от здравните им фондове, само у нас - не, независимо че е около 3 лв.!", завърши проф. Матева.
Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев изнесе лекция на международния конгрес за достъпа до лечение срещу хепатит С у нас и в ЕС.

Сам, заразена с хепатит С:
50 души се
татиурихме
с една игла


"Някъде през 80-те години на миналия век с моя приятел и още около 50 души си направихме татуировка. Предавахме си иглата с боята един от друг... И тогава съм се заразила с вируса на хепатит С. Научих го 24 години по-късно - през 2002 г., дни преди един от рождените ми дни", разказа на конгреса в Лондон британката Сам Мей. Когато лекарите съобщили, че е инфектирана, тя не казала на никого. "Страдах мълчаливо. Сестра ми току-що бе родила първото си дете. Не исках да безпокоя никого", каза жената. Сам започнала лечение, но лекарите не гарантирали излекуване. В крайна сметка се спасила. Но след това, колкото и да повтаряла на свои приятели, че е напълно здрава, те я гледали с едно наум.
"Стигмата към инфектираните с хепатит С е голяма. Хората не разполагат с никаква информация за болестта. Какъв късмет е за пациентите с моята съдба днес, че вече има терапия, гарантираща пълен успех", завърши Сам.

Риск от стари
изследвания

"Всяко правителство само трябва да реши как да намали риска за своите пациенти, ако все още за откриването на хепатит В, С и СПИН специалистите използват метода на изследване ELISA, коментира пред "Труд" проф. Греъм Фостър от лондонския университет "Куин Мери".
"Труд" съобщи м.г., че кръвните ни центрове пропускат трите зарази, тъй като ELISA установява вируса на хепатит В, С и СПИН чак между четвъртата и осмата седмица след заразяването. Ако в този период инфектиран дари кръв, с нея може да бъде заразен този, на когото е прелята. "За щастие подобни случаи наистина са единични!", допълни проф. Фостър. Той съветва веднъж годишно хората да се изследват за хепатит.


Проф. Маркус Пек, генерален секретар на Австрийската асоциация по вътрешни болести:
Спасението е да не
стъпвате в болница

- Проф. Пек, знаете ли как българските лекари лекуват хепатит С?

- Предполагам по същия начин, който прилагаме и всички ние в Европа. Днес хепатит С може да се атакува по много начини, но зависи специалистите до какви медикаменти имат достъп, което определят осигурителните фондове. Говорейки с колегите ми от България, впечатлението ми е, че повечето от тях използват базираната на интерферони терапия в комбинация с рибавирин. Но доколкото знам, болните нямат възможност да се лекуват с новите орални препарати.
- А знаете ли, че 1,5% от българите са инфектирани с този вирус?
- Да, процентът е висок в сравнение с други държави от ЕС, но при съседите ви от Румъния е още по-висок.
- Дали науката е открила нови пътища за предаване на вируса на хепатит С освен кръвния?
- Основният път на заразяване в момента е чрез интравенозни процедури. Но това се случва в държави, в които кръвните продукти не са с достатъчно високо ниво на безопасност или санитарните условия са под изискванията. В Европа това не се случва, за жалост не е така в останалия свят. В последните години се докладват и случаи, при които хепатит С се е предал при практикуването на нестандартни сексуални практики. Просто казано - риск от предаване има там, където има кръв. Потенциална опасност има и при зъболекаря, и в болниците, тъй като там се извършват инжекционни терапии. Но и в България критериите за безопасност пазят пациентите.
- Как оценявате новите "оръжия", с които специалистите ще разполагат още тази година в битката си с хепатит С?
- Развитието на медикаментозната терапия върви с невероятни темпове. Много скоро Европейската агенция по лекарствата ще потвърди новата терапия, което ще важи за всички държави в ЕС. Оттам нататък следват преговорите за покриването от здравните фондове. Понякога те са по-продължителни, но понякога са по-краткотрайни. Разбира се, че новото лечение ще е с по-висока цена, затова и не всеки инфектиран с хепатит С ще бъде поставен на него. Най-вероятно терапията ще бъде покривана за най-тежките случаи. Надявам се както в цялата Европа, така и в България, новото лечение да бъде достъпно за пациентите от следващата година. Следващият въпрос е българските власти да решат дали то да се прилага в комбинация с други досегашни препарати или не. Има много възможности, което е в полза на пациента.
- И накрая кажете за нашите читатели как да живеят, че да бъдат колкото може по-далеч от хепатит С?
- Тъй като предаване му се осъществява чрез кръв и кръвни продукти, вероятността за предаването му във всекидневния живот е минимална. Ако край вас минава пациент с хепатит С, това не е опасно. Той няма как да ви зарази. Най-добре е да стоите далеч от болница (смее се). Но това е доста трудно, ако се нуждаете от помощ. И все пак днес условията в лечебните заведения в ЕС са сигурни, така че не се притеснявайте!

2
Завършено лечение / Хайде край!
« -: Февруари 07, 2013, 19:47:24 »
Най-после с чиста съвест мога и аз да се прехвърля в този раздел. И то защо? Защото трябваи аз да си оповестя резултатът от ПСР в края на лечението, а той гласи НЕ СЕ ЗАСИЧА. Браво, както се казва, макар това да не е още пълна победа.
За лечението няма какво толкова да кажа - то е ясно на всички, преминали през него. По-неподготвена бях за следлечението, човек си мисли, че леко ще се отърве от страничните ефекти, но явно съм си правила сметката без кръчмаря.

3
На лечение съм / И моята битка започна
« -: Февруари 11, 2012, 13:15:37 »
Здравейте приятели,

Вече ще пиша в раздела "На лечение съм"  :bravo2:  Първата инжекция Интерферон ми беше поставена вчера предиобед, а вечерта си взех и три таблетки Рибавирин. Днес подължавам по зададената схема. Наистина не било страшно, а аз толкова ревах и се притеснявах. Сега се чувствам малко "разкършена", с леки болки в крайниците, раменете и гърба. Снощи пък изведнъж ми стана студено и нищо не беше в състояние да ме стопли.  :winter: Иначе температура не съм вдигала. Това дали е нормално?
Дано всичко да е наред за в бъдеще и да има ефект от лекарствата!

4
Здравейте,

В петък ми предстои първата инжекция Pegasys, която ще бъде поставена в болница, а след нея започвам и приема на таблетките Copegus. От година знам, че ще се подлагам на тежко лечение, просто нямаше как да го започна по-рано. Разбрах, че съм болна от хепатит С през февруари 2011, когато бях  бременна в 4 месец.
След раждането през юли започнах да правя необходимите изследвания за генотип (оказа се 1), отново вирусни нива и биопсия. Всичко това отне доста време, но както и да е, лекарствата вече са налице и сега тръпна преди началото. Колкото повече наближава, толкова повече ме обзема ужас от това, което ме очаква и от страшните нежелани реакции по време на лечението. Отказах се да споделям притесненията си с приятели, защото ми се струва, че малко неглижират положението ми и твърдят, че съм песимистка. Затова се обръщам към вас с молба за помощ. Моля ви, кажете ми как да се справя със страховете си и с тежките странични ефекти от лечението! Не знам какво ще стане с тренировките ми, с учението и най-важното, пред което всичко друго бледнее!- дали ще бъда в състояние да полагам грижи за моето синче!  :baby3:  :crying3:

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007