Автор Тема:  Искам да ви споделя моя проблем, и дали е това е възможно ?  (Прочетена 7157 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен IvanK

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Има близък с хепатит C
Здравейте,
Моя проблем е малко странен, но понеже съм доста притеснен реших да попитам тук. Значи сестра ми има хепатит С от близо 10 год. Днес рано сутринта влизайки синът в банята без да искам съм си измил зъбите с нейната четка (четките са почти еднакви с изключение на един цвят в долния край, след това я изхвърлих ...). Притеснението ми от това, че имам раздразнена лигавица и венците ми кървят. Възможно ли е по този начин да се получи заразяване? За съжаление не съм много запознат затова, ако може да ми обясните дали по този начин може да се получи заразяване ?

Благодаря Ви,
Поздрави!

Неактивен Silvi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 275
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
   Изпращам ти цитат и пълният текст по въпроса, който те интересува, дискутиран във форума:
Цитат
Вирусът на хепатит С се предава предимно чрез кръвта. Венозното инжектиране на наркотици или други неразрешени вещества с общи игли и спринцовки е най-честият начин на заразяване. Рискът за предаване на хепатит С по полов път е значително по нисък в сравнение с този при хепатит В. За да настъпи заразяване в повечето случаи е необходим контакт между заразена кръв и кръвта на евентуалния приемник.

Най-честите пътища на предаване на инфекцията с хепатит С са:
използване на общи игли и спринцовки при венозни наркомани - до 90% от венозните наркомани се заразяват до края на първата година от първото венозно инжектиране
преливане на кръв и кръвни продукти - през 80-те години кръвопреливането е било причина за 80% от случаите с хепатит С; понастоящем, обаче донорската кръв и кръвни продукти се изследват винаги и навсякъде за наличие на инфекция с вируса на хепатит С, хепатит В, СПИН и др.; със задължителното повсеместно прилагане на тази мярка от вече повече от 10 години, понастоящем честотата на заразяване от хепатит С в резултат на кръвопреливане е 1 на 100 000.
сексуален контакт със заразен човек (включително хомосексуален контакт между мъже)- този механизъм се среща много по-рядко (в сравнение с хепатит В), въпреки че HCV се открива в малка концентрация в семенната (спермата), вагиналната течност и слюнката; въпреки това спазването на полова хигиена е критично важно за предпазване от заболявания като хепатит В, СПИН, сифилис, гонорея и др.
заразяване при убождане и контакт със заразена кръв - този механизъм се среща преди всичко при здравни работници
заразяване по време на хирургични операции или зъболекарски манипулации при използване на заразен инструментариум: този механизъм се среща много рядко; през 80-те години такъв механизъм на заразяване се е срещал при трансплантация на органи, преди да се въведе здължителното изследване на донорите за вируса на хепатит С; в съвременните условия по-скоро при такива операции може да се зарази медицинския персонал, ако пациентът е болен от хепатит С
контакт със заразена кръв или инструментариум при правене на татуировки и пиърсинг, при ползване на общи ножчета за бръснене и др. - теоритично този риск съществува, но в практиката такъв механизъм се наблюдава изключително рядко
заразяване на новороденото от майка, болна от хепатит С - този път на предаване на инфекцията се наблюдава рядко (за разлика от хепатит В)

Заразяване от хепатит С не е възможно при:
хранене
пиене на вода
кърмене
ръкостискане, целувка, прегръдка и друг близък битов контакт
ползване на общи прибори и посуда за хранене
случаи, когато болен човек кихне или кашля насреща Ви и др.

Трябва да се отбележи, обаче, че в 10% от случаите с остър хепатит С и в 30% от случаите с хроничен хепатит С източника и начина на заразяване остават неуточнени.
...........................................
Предпазването от заразяване с вируса на хепатит С се свежда само до избягване на рисковите фактори и спазване на определени мерки от носителите на вируса, от друга страна (виж по горе):
да се избягва венозното приложение на наркотици и особено употребата на общи игли и спринцовки
да се избягва честа смяна на сексуалните партньори и необезопасен секс (без презерватив)
да се избягва контакт с предмети, които може да са замърсени с кръв или телесни течности на болен от хепатит С като употреба на общи бръснарски ножчета, четки за зъби, недобре стерилизиран инструментариум за правене на татуировки, пиърсинг и др.
медицинските работници, влизащи контакт с органи, кръв и кръвни продукти да спазват правила за безопасност на работата (използване на ръкавици за еднократна употреба, специално облекло, маски, предпазни очила и т.н.)
бременна, болна или преболедувала от хепатит С, трябва да съобщи това на своя акушер-гинеколог.
.....................................

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=143.0

Ако се зачетеш във форума ще откриеш още теми, в които е дискутиран въпроса за начините на зарязяване с вируса на хепатит.

Неактивен IvanK

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Да, благодаря. Потърсих информация и това го видях - да се избягва контакт с предмети.... четки за зъби. И това ме накара да се замисля, че е възможно да съм се заразил?

Затова реших да споделя тук за да чуя по компетентни мнения.

Поздрави!

Неактивен Silvi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 275
    • Профил
   Не се притеснявай предварително. Аз по никакъв начин не съм се пазила от кръвта на дъщеря ми, а преди лечението и правиха операция на сливиците и тогава изтече доста кръв, която аз изтривах, и аз съм бъркала четките за зъби, ........ и изобщо какво ли още не. Но едва след като тя приключи лечението си, аз си направих изследвания и не съм заразена.
    Но за твое успокоение, следи състоянието си и направи изследвания.
    Желая ти успех.
                                          Силвия

Неактивен papina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 50
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей, а сестра ти как се чувства? Лекува ли се или се е лекувала?

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей,
По принцип на теория би могъл да се заразиш. Но в същото време на практика не е много ясно колко условия трябва да са изпълнени, за да се случи. Изчакай между 3 и 6 месеца и си направи изследване за хепатит C. Тогава ще разбереш.
Препоръчвам то обаче още утре да си пуснеш едно изследване за антитела за хепатит C /anti-HCV/. Ако това изсследване ти е отрицателно, тогава ще си сигурен, че в момента нямаш хепатит. Ако след 6 месеца това изследване ти е положително, значи си се заразил от четката за зъби.
Стискам палци всичко да е наред и сега и 6 месеца по-късно!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен IvanK

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Нали без да има контакт кръв с заразена кръв, не е е възможно да се получи заразяване. Аз след като сбърках четката се усетих навреме, че това не моята и погледнах дали по нея има нещо, но беше чиста ?

ОК, Мерси много.

Поздрави!

Неактивен migle

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Спокойно, бе човек.
Направи това, което те съветва Радо.
 И не мисли много по въпроса.Иначе рискуваш да психясаш.
 :wink2:

Неактивен IvanK

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Не просто исках да си изясня възможността за заразяване при нещо подобно като четка за зъби. По тази логика като се замисля и при страстна целувка също ще е възможно дори и в малък процент.

Благодаря за информацията.  Ще послушам Радо!

Поздрави!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Нали без да има контакт кръв с заразена кръв, не е е възможно да се получи заразяване. Аз след като сбърках четката се усетих навреме, че това не моята и погледнах дали по нея има нещо, но беше чиста ?
Не забравяй, че няма как да видиш с просто око има ли малка пръска кръв по четката. А вирусът е много малък. Размерът на вируса на хепатит C /HCV/, е 50 нанометра, което е към една двайсетхилядна от милиметъра (1/20 000).
По-скоро е важно кога е последния път, когато сестра ти си е мила зъбите с тази четка. Вирусът може да издържи минимум 16 часа извън тялото на човека, а дори в някои случаи и 4 дни, но не повече.
Значи можеш да си абсолютно спокоен само ако четката не е използвана от 4 дена.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007