Здравейте,
Остават ми три месеца до края на лечението.
Положението с кръвните показатели е добро, страничните ефекти не ги усещам с изключение на един, изключително неприятен и подтискащ, за който е време да разкажа по-подробно, а именно Псориазис. От това нелечимо кожно заболяване страдам от 16 години, но с много усилия и средства успявах да го поддържам в поносими граници, до започване на интерфероновата терапия.
За тези, които не знаят псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо, като се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки. Един от страничните ефекти, опоменати в листовката на pegasys е обостряне на псориазиса: “Pegasys трябва да се прилага внимателно в случай на псориазис и при поява или влошаване на псориатични лезии лечението трябва да се преустанови”.
Така, какво се случи при мен?
Месец след започване на интерфероновата терапия, постепенно започнаха да се появяват нови петна(плаки), в областта на гърба краката, ръцете, гениталната област и скалпа, които в интервала от два месеца се сляха в големи петна, покриващи 70% от кожата, придружено със страхотен дискомфорт, сърбеж и кървене след разчесване на плаките. Но няма да изпадам в подробности. Важно е какво направих в този момент. Естествено консултация със специалисти в тази област, в това число дерматолог практикуващ в Германия и такъв, следящ положението ми тук в Б-я. Беше ми назначено локално лечение (емулианти, стероидни препарати, шампоани, UV гребен и още), поради сложната ситуация със съпътстващата интерферонова терапия. Поръчах всички медикаменти, които не успях да намеря тук от чужбина и се започна великото мазане по няколко пъти на ден. Ефекта не беше очакваният от мен, нещата продължаваха да се влошават и ми назначиха фототерапия, освен всичките локални препарати, която задържа положението до степен, да не се появяват нови плаки. Което даже ми е малко смешно, защото не остана място, на което да се появат, май само дланите и ходилата. Всичко това освен със много средства е придружено с 4 пъти седмично фототерапия, консултация с дерматолог поне веднъж седмично и ежедневно мазане с милион мазила, дори нощем спя с препарат на главата. Сърбежа е неописуем, като миналата седмица ми изписаха и хапчета за него, които малко поуспокоиха нещата. Но като за капак на всичко последният месец се появиха и петна по лицето, което вече тотално ме разби. В момента съм с две огромни мораво червени петна на бузите, като на челото нямам останала здрава кожа- всичко е един червен сърбящ белещ се ужас. Лечението на лицето е по-деликатно и няма много въможности, като вече изпробвахме две, които дори влошиха нещата. От три дни се мажа с нов препарат, който искрено се надявам да помогне, но вече не съм такъв оптимист- чуствам се като опитно свинче.
За финал изхода от битката между медикаментите за псориазис и интерферона е твърдо в полза на Интерферона.
И след всичко това няма начин да не разбия хепатита- битката ще е в моя полза!
Поздрави,
Ралка