Автор Тема:  Телапревир (Telaprevir) увеличава процентите на траен вирусологичен отговор.....  (Прочетена 3867 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Телапревир (Telaprevir) увеличава процентите на траен вирусологичен отговор и съкращава продължителността на лечението на новолекувани пациенти с хепатит С 

Дата: 02 ноември 2010
Автор: Liz Highleyman

РЕЗЮМЕ: NS34A протеазният инхибитор на вируса на хепатит С (НСV) telaprevir, произведен от Vertex Pharmaceuticals, добавен към пегилиран интерферон плюс рибавирин подобрява процентът на траен вирусологичен отговор при пациенти с трудно лечимия НСV генотип 1, които не са били лекувани преди това, и дава възможност на много от тях да намалят продължителността на лечението на 24 седмици, според 2 проучвания, фаза 3, представени тази седмица на Срещата по проблемите на черния дроб на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD 2010) в Бостън.

Текущото стандартно лечение на хроничен хепатит С се състои от пегилиран интерферон плюс рибавирин в продължение на 24 седмици (HCV генотипи 2 и 3) или 48 седмици (генотипи 1 или 4). Базиращата се на интерферон терапия може да предизвика тежки нежелани реакции (странични ефекти), обаче, а и само около половината от хората с трудния за лечение НСV генотип 1 постигат излекуване.

Първите нови перорални лекарства, пряко насочени към отделните етапи от жизнения цикъл на вируса (като например протеазните и полимеразните инхибитори на HCV) са в последен етап на разработка. Повечето проучвания до момента разглеждат тези средства в комбинация с пегилиран интерферон плюс рибавирин, но някои започнаха да изпитват само орални комбинации, без интерферон.

Една двойка HCV протеазни инхибитори - telaprevir на Vertex и boceprevir на Merck, са най-напред в линията на лекарствена разработка и много специалисти очакват, че ще  бъдат одобрени догодина. 

ADVANCE

Проучването ADVANCE, фаза 3, оценява безопасността и ефикасността на 2 терапевтични схеми, базирани на телапревир и водени от отговора, сравнени със стандарт с пегилиран интерферон/рибавирин за лечение на терапевтично-наивни пациенти с хепатит С генотип 1. 

Проучването включва 1088 участници. Около 60% са мъже, 9% са чернокожи (една група, която отговаря по-слабо на интерферон), 77% имат висок HCV РНК вирусен товар (>800,000 МЕ/мл), а малко над 20% са с мостова фиброза или цироза.

Всички участници са започнали лечението със 180 мкг/седмично пегилиран интерферон алфа-2а (Pegasys) плюс 1000-1200 мг/дневно адаптиран според теглото рибавирин. Пациентите са били разпределени равномерно на три групи. Хората в едната група са получили само стандартна терапия, докато останалите, рандомизирани в други две групи, са приемали също и 750 мг 3 пъти на ден телапревир в продължение на или 8, или 12 седмици.
Участниците, които са постигнали продължителен (удължен) бърз вирусологичен отговор (RVR) (дефиниран като неоткриваем HCV РНК вирусен товар и на 4-та, и на 12-та седмици) са били лекувани в продължение на общо 24 седмици, докато тези без продължителен RVR са лекувани общо 48 седмици.
Резултати
 
66% от пациентите в 8-седмичната група на телапревир и 68% от 12-седмичната група на телапревир са постигнали RVR на 4-та седмица, в сравнение с 9% при групата със стандартна терапия.
 
57%, 58%, и 8%, съответно, са постигнали продължителен RVR на 4-та и 12-та седмици.
 
При анализ “намерение за лечение” (intent-to-treat) значително повече пациенти от групите с телапревир са постигнали траен вирусологичен отговор (SVR), или постоянна неоткриваема HCV РНК на 24-та седмица след приключване на лечението:
-   8-седмична комбинация с телапревир: 69%;
-   12- седмична комбинация с телапревир: 75%;
-   Стандартна терапия: 44%.
 
Между пациентите, постигнали продължителен RVR, повечето постигат SVR във всички групи (83%, 89%, и 97%, съответно).
 
Процентите на рецидив след приключване на терапията са: 9% и в двете групи с телапревир и 28% в групата на стандартна терапия.
 
При чернокожите пациенти, 58% и 62% в 8-седмичната и 12-седмичната групи с телапревир постигат SVR, в сравнение с 25% в групата на стандартна терапия.
 
При лицата с напреднала фиброза или цироза процентите на SVR са съответно 53%, 62%, и 33%.
 
Най-честите нежелани лекарствени реакции в групите с телапревир (за които съобщават > 25% от пациентите) са отпадналост, пруритус (сърбеж), гадене, главоболие, анемия, обрив, грипоподобни симптоми, безсъние, висока температура и диария.
 
8% от пациентите в 8-седмичната група на телапревир, 7% в 12-седмичната група на телапревир и 4% в групата на стандартна терапия са прекратили лечението поради нежелани реакции:
-   0.5%, 1.4%, и 0.0%, съответно са прекратили поради кожен обрив;
-   3.3%, 0.8%, и 0.6%, съответно - поради анемия.

"Значително по-голяма част от пациентите са постигнали SVR с 12-седмичната и 8-седмичната комбинирани схеми базирани на телапревир...в сравнение с контролната група [на стандартна терапия]," заключават изследователите. "Профилът на телапревир на безопасност и поносимост в проучването ADVANCE съответства на профила, съобщен преди това, с подобрение в процентите на прекратилите лечение поради нежелани реакции, включително обрив и анемия."

В друг анализ от проучването ADVANCE изследователите измерили HCV РНК (с помощта на тест с граница на количествено определяне от 25 МЕ/мл) и извършили популационно секвестиране на HCV NS34A протеаза в кръвни проби от пациенти, които не са постигнали SVR.

Сходни проценти от пациентите в 8-седмичната и 12-седмичната групи на телапревир са претърпели вирусологичен неуспех както на 4-та, така и на 12-та седмица докато са приемали телапревир (2.7% срещу 3.3%). Но процентът на вирусологичен неуспех след 12-та седмица при приема само на пегилиран интерферон/рибавирин е малко по-висок в 8-седмичната група на телапревир в сравнение с 12-седмичната група (10.2% срещу 5.0%).

Терапевтичният неуспех по време на периода на продължаване с пегилиран интерферон/рибавирин  е бил свързан с “див тип” НСV и по-ниско ниво на телапревир-резистентни варианти, отбелязват учените, като предполагат, че 4 седмици допълнителен прием на телапревир може още повече да намали вероятността от вирусологичен неуспех. От 91 пациенти с налични данни за секвестиране, които имат резистентни на телапревир варианти след като не са успели да постигнат SVR, при 60% вече няма доказателства за резистентни варианти в края на изследването.

"Тези резултати показват, че телапревир продължава да оказва антивирусен натиск върху вариантите от див тип и по-ниско ниво на резистентност между 8 и 12 седмици, като по този начин намалява последващ вирусологичен неуспех по време на терапевтичната фаза с пегилиран интерферон/рибавирин в групата Т12 [12-седмици телапревир] ," заключават те.

ILLUMINATE

Проучването ILLUMINATE фаза 3 има за цел да потвърди използването на ръководена от отговора терапия и да прецени дали има някаква полза от удължаване общата продължителност на лечението от 24 на 48 седмици.   

..............

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Телапревир (Telaprevir) увеличава процентите на траен вирусологичен отговор и съкращава продължителността на лечението на новолекувани пациенти с хепатит С
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007