Автор Тема:  HBV Journal – декември 2010  (Прочетена 3580 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
HBV Journal – декември 2010
« -: Януари 14, 2011, 12:26:15 »
Автор: Christine Kukka
Дата: 01 декември 2010

Изследователи откриват по-точен кръвен тест за рак на черния дроб

До сега лекарите разчитаха на лабораторен тест, който измерва нивата на алфа фетопротеин (AFP)  в кръвта, за да идентифицират чернодробния рак при пациенти, заразени с вируса на хепатит В (НВV), но този тест може да бъде неточен и да не открие чернодробните тумори, докато не стане твърде късно за лечение.
 
Китайски изследователи са измерили нивата на Golgi протеин 73 (GP73) в кръвта, за да видят дали увеличаването на този протеин, който изглежда се освобождава във високи нива когато се появи чернодробен рак, ще бъде по-точен тест за рак.
Те са сравнили нивата на GP73 и AFP при 4,217 субекти, включително 1,690 здрави възрастни, 337 души заразени с HBV, 512 пациенти с цироза (тежко увреждане на черния дроб), 789 пациенти с рак на черния дроб, 61 пациенти с чернодробни лезии, 206 пациенти с доброкачествени чернодробни лезии и 622 пациенти с рак, но не на черния дроб.
 
Техните заключения, публикувани в броя на сп. Gut от м.октомври 2010 г. показват, че при пациентите с чернодробен рак по-често се откриват повишени нива на GP73 (над 8.5 относителни единици) отколкото повишени нива на AFP.
 
“Чувствителността и специфичността на GP73,” за рака на черния дроб са били съответно 74.6% и 97.4%, сравнено с 58.2% и 85.3% за AFP. Нивото на GP73 е значително по-високо при пациентите с чернодробен рак, отколкото при контролната група от здрави индивиди.
 
“Въпреки, че нивата на GP73 при носителите на HBV и пациентите с цироза са леко завишени, то те са значително по-ниски отколкото при пациентите с рак на черния дроб,” отбелязват изследователите.
 
GP73 намалява след отстраняване на чернодробните тумори по хирургичен път и след това нараства при повторна поява на рака. При наличието на рак, различен от този на черния дроб, нивата на GP73 са само умерено завишени.
 
“GP73 е точен маркер за откриване на чернодробен рак и повторната му поява след операция, с по-висока чувствителност и специфичност от AFP,” пишат изследователите. “Препоръчва се клинично приложение на измерването на серумния GP73 като стандартен тест за рак на черния дроб.”

Лекари не проверяват азиатско-американски пациенти за HBV и рак на черния дроб

Изследователи от университета на Калифорния в Сан Франциско са проверили 109 лекари (предимно от доболничната помощ) за да видят колко от тях изследват пациентите си за HBV инфекция и рак на черния дроб. Около 24% от пациентите на тези лекари са били американци от азиатски произход и с висок риск от инфекция с хепатит В.
 
Само 76% от лекарите съобщават, че са изследвали повече от половината си азиатско-американски пациенти за HBV, а 43% са ваксинирали повече от половината си пациенти. Макар 94% от тези лекари да знаят, че азиатско-американските пациенти са с повишен риск от чернодробно заболяване и рак в резултат на НВV инфекцията, то само 79% са изследвали над половината от азиатско-американските им пациенти за рак на черния дроб.
 
Около 10% от азиатско-американците се смятат за хронично заразени с хепатит В, особено ако са имигранти от Азия.
 
Лекарите с по-висок процент на извършен скрининг и имунизация, са били запознати с медицинските указания, които ги препоръчат, и са проявили настойчивост да ваксинират рисковите пациенти, съгласно доклада, публикуван в ноемврийския брой на списанието Digestive Diseases and Sciences.
 
Процентите на скрининг за НВV и рак, както и ваксинирането на азиатско-американците от лекарите е “под оптималното”, пишат учените. “Обучението на лекаря е от съществено значение за увеличаване процентите на скрининг за НВV и чернодробен рак при американците от азиатски произход.”

Експерти разглеждат рисковете от кърмене и употреба на антивирусни препарати за предаването на НВV от майката на детето

Макар мнозина да смятат, че кърменето от заразени с НВV майки е безопасно, научните изследвания не са убедителни и експертите не са сигурни кога точно бебетата, родени от заразени с НВV майки, също се заразяват с НВV - дали преди или по време на родилния процес, или пък след това - като например по време на кърмене.
 
Български учени изследвали предаваната от майка на дете зараза, както и безопасността на употребата на антивирусни от кърмещи майки. Резултатите, публикувани в World Journal of Gastroenterology, м. октомври 2010 г., не са окончателни, но хвърлят повече светлина върху предаваните инфекции от майката на детето, които причиняват около половината от всички хронични НВV инфекции по света.
 
И докато скрининговите програми за майките, както и незабавното имунизиране на новородените с ваксина срещу хепатит В са намалили инфекцията при новородените с 95%, то предаването на инфекцията от майката към детето (наричано вертикална трансмисия) е отговорна за значителна част от НВV инфекциите.

Кога се заразяват бебетата преди раждане?

Изследователите приемат, че преди раждането бебето е добре защитено от НВV чрез плацентата. Но когато майките имат висок вирусен товар много от тях предполагат, че НВV може да премине през плацентата и да зарази зародиша. Например, дори и когато кърмачетата са имунизирани веднага при раждане, 8.5% от бебетата, родени от жени с висок вирусен това (по-висок от 100,000,000 HBV DNA копия/мл) са хронично инфектирани.
 
Ето защо лекарите препоръчват приемането на антивирусни препарати през третото тримесечие за намаляване вирусното натоварване при жени, които са позитивни за “е” антигена на хепатит В (HBeAg) и имат висок вирусен товар.
 
Експерти предполагат, че бебетата могат да се заразят по време на родилния процес поради възможно преливане на кръв от майката към ембриона по време на контракциите или при разкъсване на мембраната и експозиция на зародиша на инфектирани секрети, кръв или други течности от гениталния тракт. 

Безопасно ли е кърменето?

Малко са проучванията, които сравняват кърмените с изкуствено хранените бебета, родени от заразени майки. При разглеждане на тези проучвания учените не са установили повишен риск от заразяване с НВV при кърмене, но повечето от тези проучвания не проследяват по-нататък децата в ранната им детска възраст.
 
Изследователите са открили в майчиното мляко не само повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg), но също HBeAg и HBV ДНК. HBV ДНК е открита в майчиното мляко на 81.25% китайски майки с положителни HBsAg и HBeAg и при 45.24% с отрицателен HBeAg.
 
Добрата страна е, че кърмата осигурява на бебетата редица биоактивни протеини. Лактоферинът (Lactoferrin), например, е основен човешки млечен протеин с анти-бактериално действие.
 
Лактоферинът има също антивирусно действие срещу вируса на хепатит С, цитомегаловируса, вируса на херпес симплекс, ротавирус, аденовирус и човешкия имунодефицитен вирус (HIV). Наскоро бе установено, че лактоферинът, както и наситеният с желязо и цинк лактоферин, инхибират HBV ДНК.
 
“Няма достатъчно изследвания, които да обяснят поне отчасти възможното въздействие на кърменето върху евентуалната превенция на (вертикалната трансмисия) на HBV,” пишат изследователите. Изследвания на трансмисията на HIV чрез кърмене установяват, че когато кърменето е непостоянно, то рискът от предаване на НІV нараства, вероятно поради подуване на гърдите или друго възпаление.
 
“Не е ясно дали е сходно и положението с HBV, ето защо това може да бъде предмет да бъдещи изследвания,” отбелязват те. Този въпрос е важен за региони с широко разпространение на HBV, където насърчаване единствено на кърменето е жизнено важно за здравето на детето.
 
Понастоящем Американската академия по педиатрия препоръчва кърменето независимо, че майката е заразена с НВV, ако новородените са имунизирани при раждането и са получили имуноглобулин на хепатит В (HBIG).

Безопасно ли е да се кърми, ако на бременни жени са дадени антивирусни препарати за намаляване на вирусния товар?

Антивирусните, които майката приема по време на бременността за намаляване на вирусния товар и да защити здравето си, преминават в майчиното мляко. Но до момента има малко проучвания, които да установят дали антивирусните в кърмата са безопасни за бебетата.

...............

 Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – декември 2010
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007