Автор Тема:  Работа в чужбина и лечение с Бараклуд.  (Прочетена 9690 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен marinesko

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
   Има ли някаква възможност да се изпише медикамента по здравна каса за повече от един месец?Има възможност да поработя извън страната от 4-6 месеца,но приема на медикамента ме спира.Няма никаква възможност да ми бъде изпратен там.Какво мога да направя?

Неактивен Любо

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 38
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Работа в чужбина и лечение с Бараклуд.
« Отговор #1 -: Юли 04, 2013, 23:48:06 »
Има начин след като имаш протокол който е за 6-месеца.
Личният ти лекар да ти издаде рецепта за 3-месеца.Който всеки месец да се поръчва от определена аптеката от близък човек.
И всеки месец да ти се изпраща. :smile:

Неактивен marinesko

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Юли 05, 2013, 23:56:47 »
Няма как да се изпрати,но това го бях написал.Все пак благодаря за съвета.

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 87
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #3 -: Юли 06, 2013, 09:20:29 »
Здравей,сигурен ли си ,че не може да се изпрати,защото има обща наредба за позволени и забранени за изпращане лекарства от куриерите,включително и Български Пощи,където е най-евтино.Просто трябва да попиташ за товето лекарство,да проверят списъка и да ти кажат дали може да се изпраща.Поздрави!

Неактивен marinesko

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 07, 2013, 07:52:42 »
  Не става въпрос за някоя цивилизована държава.Няма как да се изпрати в Ирак,Афганистан или Камбоджа например.

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 07, 2013, 23:49:32 »
Преди няколко дни отправих запитване до РЗОК-В.Търново за това,те ми отговориха,че не може да ми се издават рецепти без мое присъствие,цитираха ми закони,алинеи...Аз им отговорих,че не би трябвало да ни се нарушават правата за пътуване и престой в чужбина,още повече,че трябва цял живот да взимаме това лекарство/БАРАКЛУД/.Не ми отговориха.
Аз моля координаторите на ХепАктив да поискат разяснения и евентуално да защитят правата ни !Може ли цял живот да не е разрешено да пребиваваме повече от 1 месец в чужбина?Това е несправедливо и дискриминиращо!Аз имам дъщеря и внуци в чужбина и искам да ги посещавам.     :crying2:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3242
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #6 -: Юли 08, 2013, 08:23:32 »
Здравейте,

доколкото съм запозната, всички лекарства се изписват месец за месец. Не виждам как Здравната каса ще разреши масово изписване и взимане на куп на лекарства за 3 месеца например. Това са стотици хиляди болни- хепатит, раково болни, сърдечно и тн. Варианта е, личния лекар да изписва тримесечна рецепта, и ваш близък да изпраща с куриер лекарствата, които взима всеки месец. Поне за аптеките няма изискване за лично присъствие.

Системата не е идеална, но за момента това е положението. Със сигурност на хората, които пътуват по-често това ежемесечно взимане им е голям проблем, но наистина не мисля, че можем да направим нещо по въпроса. А знаейки в какво плачевно състояние е Здравната каса, май трябва да стискаме палци да удържи финансово положението и да продължава ни изписва безплатни лекарства.Имаме информация от колеги, че В Македония от началото на годината са спрели лекарствата на всичко хепатитно болни, поради липса на пари. Изведнъж и без предупреждение.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 08, 2013, 21:59:13 »
Мила Силвана,
Това, че трябва да стискаме зъби и палци заради липсата на пари и да нямаме претенции,е всекидневие за българина.Понасяме експлоатацията на работодателите,за да оцелеем;понасяме евтини и с вредни субстанции храни,защото са евтини,за да оцелеем и така до кога?Разбира се-докато сме бедни.И за нарушените си граждански права пак трябва да не сме взискателни,защото сме бедни...
Няма ли начин,мила Силви,да се разбере дали и хепатитно-болните,които са на доживотно лечение с нуклеозиди/нуклеотиди,не могат да напускат страната си повече от 1 месец?
Съгласна съм,че няма пари в ЗК,но мисля,че информация за горния казус от други страни,няма да ни е излишна.В удобен момент може и да предявим претенции за защита правата ни на по-дълго от 1 месец пребиваване в чужбина.
Права си-сега да си траем,но и да не забравяме правата си!
Високо ценя усилията ти да помагаш и вярвам,че всички мислят така!         :flowers2:

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #8 -: Юли 08, 2013, 23:45:34 »
Много добре - този казус е интересен.
Аз веднага се сещам за 2 институции, които евентуално могат да помогнат - омбудсманът и КЗД.
В отдела за здравно нормотворчество на омбудсмана доскоро работеше една много интелигентна дама, която е едновременно лекар и юрист!!, но за съжаление вече не е там
Това не пречи да опитаме
Моля - предоставете ми повече информация по случая - ще се посторая да бъда полезна

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007