Автор Тема:  Хайде и аз в групата на Шаро - започна се трепането на таралежи.  (Прочетена 167498 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Аника

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1161
  • Пол: Жена
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Мерси за включването Рали!
Да, и аз така си правя извара, само че ползвам сока на 1 лимон за пресичането.
Мислех, че тази бялата течност се нарича цвик, явно другото му име е суроватка?!
Не съм го пила досега, но го ползвам в машината за хляб, вместо вода. Хляба става просто вълшебен  :girl_wink:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Орфей

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • ******
  • Публикации: 657
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Чувала съм, че цвикът съдържа много калций  :girl_wink:
Ох, как ми се прияде изварка! Ще се ходи до Лидъл. Вкъщи не ми се хаби млякото, че става малко извара.

Неактивен Alice

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 387
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
На "Добрев" съм чувала че е хубава изварата. Щом има такъв ефект ще взема да си купя да трепам и аз гадината :)

Неактивен ralkataaaaaaa

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • ******
  • Публикации: 577
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
 :smile: ами да пробваме и със суроватка,пък знае ли човек ,може да помогне  :smile:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен preslav1980

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 265
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Значи за лютеница по родопчански опичате 3 червени пипера, 2 домата, 1 чаена лъжица сол и ....   :laugh: :laugh:

Станахме кулинарен форум.

Колеги и колежки кака Уикипедия обяснява всичко много ясно. Цък  приложено долу в скобички:

(Суроватката е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин. В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко. Суроватката се отделя от млякото при млечнокисела ферментация, когато се произвежда сирене или кисело мляко. Тогава казеинът коагулира под действието на сирищните ензими, като задържа повечето млечна мазнина и част от минералните соли, и лактозата. Лактоалбумините и лактоаглобулините не коагулират под действието на химозина и почти напълно преминават в суроватката.
При изваряване на суроватката лактоалбумините и лактоглобулините преципитират, като образуват извара. Остатъчният продукт от производството на извара се нарича цвик. Той не съдържа белтъчини, а само малко соли и лактоза. Използва се в селското стопанство за разбъркване на фуражи за животните.)

Значи казано по бабино му истината е следната:

1. От прясното мляко ( от коза, крава или овца)  след направата на сирене или кисело мляко се отделя суроватка. Тя именно както споменах в по горен пост се нарича Първа Суроватка.

2. При изваряване на суроватката се получава Извара. Остатъчната течност именно с цел да се направи разграничение вече се нарича Цвик. Още му викат втора суроватка. Дава се на животните - особено на праситата омесена с фуража за бърз растеж.


Хм, аз си мислех, че изварата се прави от прясно мляко, а пък това дето след пресичането остава, като вода, дето Ирена казва, че го изхвърля - това се нарича суроватка?!?
Моля, някой запознат да се намеси, че ми стана интересно  :smile:
Иначе за яденето на изварата - и на мен проф. Антонов ми е казвал, че е много добре за дроба, макар че 500 гр. на ден ми идат множко :-))))

Anika  изварата не се прави от прясно мляко а от суроватка.



:smile: суроватката е остатъчната течност след като сме правили извара,тя е почти бяла,прозрачна течност,изварата е полезна,но ако е  нискомаслена и без сол,ако е солена изобщо не я яжте, в Лидъл има много хубава извара,бяла и безсолна,с около 4 процента мазнини,в опаковки от 200 грама,марка Пиллос, аз такава си купувам ,домашна суроватка и извара може да си направите в къщи много лесно,ето ви рецепта. 2 литра мляко се загряват ,добавя се една чаена лъжичка лимонена киселина,ври 5 минути и през това време млякото се пресича,бърка се с лъжица,след 5 минути се маха от котлона ,прецежда се през тензух ,изварата я оставям в тензуха докато изстине и е готова за хапване.Млякото трябва да е с максимум 1,5 процента мазнини. Аз суроватката я изхвърлям,но от Преслав разбрах,че може да се пие,така че ще пробвам . :smile:


Цвика (Втората суроватка за животните ) е остатъчна течност след като сме правили извара.

От тази рецепта с прясно мляко не правиш извара а прясно сирене.








Неактивен ralkataaaaaaa

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • ******
  • Публикации: 577
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
 :laugh: значи аз от прясното мляко и лимонената киселина правя прясно сирене и остатъка е първата суроватка ,разбрах най после  :laugh:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен preslav1980

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 265
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Именно. Ако след това извариш и суроватката ще си направиш извара а остатъка е цвик.  Ако извариш вече и  цвика не знам ко ша получиш ...  :laugh: :laugh: :laugh:



Неактивен june12

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • ***
  • Публикации: 89
    • Профил
Хайде и аз като технолог по хранително-вкусова промишленост да кажа-Ралката е права!Суроватката е течността,която остава след получаване на изварата/сиренето.Не знаех,че е толкова ефикасно за черния дроб,но приемам много млечни продукти заради намалената плътност на костите.Е,все пак съм на близо 70 години и по-трудно от вас,мили млади хора,се справям с връхлитащите ме все по-често старчески болести.Вие не се отчайвайте-борете се,дълъг житейски път ви чака!       :fight:  И много любов!    :girl_in_love:     
Аз съм от Търновско,но лежах и в Русенската болница/за разнообразие/.Не съм доволна никак от отношението. :sad3:

Неактивен Аника

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1161
  • Пол: Жена
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ох, хайде някой пак да пробва да ми обясни, че хем ми е интересно, хем ме хващат лудите вече с тази извара :mocking:
Като кипна прясно мляко в домашни условия, и му сипя киселина, какво аджеба правя? Сирене, кашкавал или извара?!?
Защото това дето ми се получава не ми прилича на сирене, ама... знам ли?!
И тази течност, която остава и прилича на силно разреден айран, това ли е първата суроватка, за която говори Преслав?
Благодаря за търпението на този, който ще опита отново да ме светне в производството на млечни продукти в домашни условия  :party:

П.п. Добре, че още не ми е дошло наум да гледам кравичка в апартамента  :laugh:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен ios57

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • ***
  • Публикации: 81
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте!
Да се включа и аз в оспамването на Ивчовата тема :oops:

И понеже моето Уики е по-словоохотливо от неговото :laugh: - ето какво казва за вдовете извара:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0
 :flowers:
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

Неактивен preslav1980

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 265
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Хайде и аз като технолог по хранително-вкусова промишленост да кажа-Ралката е права!Суроватката е течността,която остава след получаване на изварата/сиренето.Не знаех,че е толкова ефикасно за черния дроб,но приемам много млечни продукти заради намалената плътност на костите.Е,все пак съм на близо 70 години и по-трудно от вас,мили млади хора,се справям с връхлитащите ме все по-често старчески болести.Вие не се отчайвайте-борете се,дълъг житейски път ви чака!       :fight:  И много любов!    :girl_in_love:     
Аз съм от Търновско,но лежах и в Русенската болница/за разнообразие/.Не съм доволна никак от отношението. :sad3:

Не съм съгласен с теб.  :smile: :smile: Така изказано изречението ти е некоректно зададено.

Нека сме прецизни.

След производство на сирене/краве мляко остава суроватка (Първа). Но след производство на извара от първата суроватка остатъка се казва Цвик ( пак е суроватка но с по различни качества) Викат му още втора суроватка.

Извара се прави от :

 Получава се главно от вторичните (отпадъчните) продукти на млекопреработването - обезмаслено мляко, мътеница или суроватка със или без добавки, чрез съответно пресичане (коагулиране) на съдържащите се в тях белтъчини и с последваща обработка на пресечката


На мене така ми казаха. Аз пия първа суроватка(Много важно било) след направата на сирене. Цвика не се пиел от хората и се давал на животните. Именно за да не стават грешки трябва да се прави разграничение кое е първа и кое втора суроватка, а не само да се казва суроватка. Хората са го измисли. Все пак човека цяла мандра и цех за производство на сирене има. Вярвам му. А прясното му сирене е невероятно. Аз ям прясно сирене на няколко дена от както е направено. Едно меко такова сочно. С биричка ффлиза супер.  :laugh:   Само дето не мога да я пия сега. :laugh:

В заключение е важно да помага, което за сега не мога да докажа.

Поздрави Иво.



Неактивен ralkataaaaaaa

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • ******
  • Публикации: 577
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
 :smile: да,така е,ти пиеш първата течност ,която се отделя от сиренето и от нея се прави и изварата,полезна е ,но трябва да е безсолна и ОБЕЗМАСЛЕНА ,защото иначе маслеността е лоша за черния дроб ,иначе да помечтаем за по една студена биричка в нашия горещ град  :beer:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен preslav1980

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 265
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Добър ден. Малко инфо какво става с мен.

Бях хоспитализиран на 14.08.13 за ПСР на 6м. от лечението. Хапчетата същевременно си ги пиех за да не би видиш ли някакси неразбираемо съм намалил вируса достатъчно на 6м., че да ми продължат лечението.

Е разбира се това не стана. На 3м от лечението ПСР беше 320 000 межд. единици. На 6м. от лечението гадината се е удвоила и е 620 000. С две думи няма смисъл да се тровя повече с хапчалаци и ми прекратиха лечението на 20.08.13.

Асат и Алат са в момента около 60 и двете. В последните почти 2м. от лечението бях на 90мг. Пегасис заради прекрасните ми левкоцити от 1.8.

Изследваха ме още 1000 работи за да видят каква е причината за сериозното увреждане на черния ми дроб:

1. Очен преглед за пръстен на Keisen- Fleisher. Изследването показва за евентуално наличие на болестта на Уилсон- ОТРИЦАТЕЛНО

2. Изследване за хемохроматоза за наличие на повишени количества Желязо в кръвта- ОТРИЦАТЕЛНО.

Тук имам изследване на ЖСК в серум : 77.3 mkmol/L при диапазон 45 - 75.

3. Изследване за авто антитела и имуноглобулин. Показва  какво е количеството на имуноглобулините, известни още като антитела в кръвта. Всичко е Ок тук.

4. Изследване за болестта на Уилсон. Събирах два дена  поред урина. Първата урина се взема 24ч. за да се определи базалната мед в урината. Втората урина се взема за 24ч. но преди започване на вземането и изпих 4бр. хапчета. Те се свързвали принудително с медта в кръвта и тая мед се изхвърля в урината. Та тази мед в урината се нарича Стимулирана. В зависимост от количеството и в 24 часовата урина се определя дали нивата са високи, което пък говори за наличие на болестта на бай ти Уилсон.

Имам и изследване на Церулоплазмин свързано с болестта на Уилсон: Церулоплазмин 0.15 g/ L при диапазон 0.15 -0.45.

И тук всичко е ОК.


Единственото което забелязаха е че имам високи нива на инсулин в кръвта или инсулинова резистентност. Пих на гладно Глюкоза за да се види дали захарта ще се усвой от организма ми без проблеми. Оказа се, че всичко е наред с изключение на тези високи нива на инсулин в кръвта. Препоръчаха ми да пия едни хапчета с активно вещество Метформин. Това вещество подобрява инсулиновата резистентност на организма. Ако някой проявява интерес може да прочете за тези хапове с активно вещество Метформин. Има различни брандове. На мене ми препоръчаха да пия на ден по 250мг., което в сравнение с диабетиците било съвсем малко количество.

Обясни ми се, че е възможно заради тази инсулинова резистентност да не съм отговорил на лечението. Инсулина ми е 21.3 при диапазон 3-17.

Имам и изследване на витамин Д. При ниски нива на витамин Д в кръвта е възможно да не се получи отговор на лечението. Единия от колегите по легло си пиеше по няколко капки на ден Вигантол. И тук съм в норми и не е необходимо да пия витамче Д.



С две думи една камара изследвания. Освен инсулиновата резистентност за която ще пия хапчета друго няма освен един гаден вирус който много яко взе да ме ядосва.

Какво следва.

Следва 6м. почивка през която трябва да се очистя от вся отрови в кръвта си. Към март 2014 ще бъда хоспитализиран за ПСР на 6м след лечението. Същевременно ще пия карзил 3х1 на ден.


И така аз се оказвам поредния артист на сцената който  не успява да изиграе добре ролята си в борбата с Хепатита.

Черния ми дроб не е никак добре и незнам какво решение ще вземам с тройните терапии. Време за чакане няма. Но засега искам малко да се успокоя и да се съвзема от всички странични ефекти. Обривите ми почти изчезнаха. Косата ми се надявам да стане пак пухкава и приятна на допир, както и да възтанови гъстотата си. Забелязвам нещо интересно.

По време на лечението ми ходих като ненормален по 10 пъти на ден да освобождавам пикучния си мехур. Докато изпия една чаша вода и след 15 мин. ходя да я пратя в канализацията.

Сега 2 седмици от прекратяване на лечението забелязвам, че пак не ходя до тоалетната често. Ходя макс 3 пъти на ден. Бях смъкнал почти 9 кг. по време на лечението. Сега за 2 седмици след края му съм качил вече 3кг.

И така едни статистики едни графики мога да си чертая ама кво ли ми помага тва.  :smile:

Та така френдс. 

Поздрави Иво.




Неактивен ralkataaaaaaa

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • ******
  • Публикации: 577
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
 :flowers: здравей Иво, чудна работа при теб с този вирус,не те оставя и това е, доста изследвания си направил,дано най после разберат тия наши лекари от какво ти се уврежда толкова дроба. Имаш 6 месеца да се възстановиш от химията и после с нови сили започвай наново. Почивай си много,пази диета,пий извара и догодина с нови сили да те видим пак в този раздел  :smile:  Гледам че АСАТ и АЛАТ са спаднали,те все високи ти бяха по време на лечението .Купи си олио от черен сусам и започвай да го пиеш,от него вируса спада доста. Като не ни помага химията ще пробваме с други неща.  Това олио го има по аптеките в Турция и не е скъпо,около 15 лева струва,поръчай на някой да ти купи,пие се по 1 чаена лъжичка олио ,разтворено в 1 чаша топла вода и 1 чаена лъжичка мед,сутрин на гладно. Ели има такава тема,прочети я. :smile:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен silvia

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • ***
  • Публикации: 73
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
Съжалявам за резултатите ти-ебахти гадината,вместо да намалява,то се размножава  :oops:Нищо,ще пробваш втория курс догодина.Сега си почини и може би е за добро, пък знае ли човек каквото е писано.Хайде приятна почивка! :flowers:

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007