Автор Тема:  Хепатит А  (Прочетена 5584 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен коко1

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Хепатит А
« -: Юли 16, 2013, 21:26:50 »
Здравейте,мъж на 20 години съм,не си пиша името за да остана анонимен.Преди месец ме диагностицираха с хепатит А, бях хоспитализиран 5 дена след което ме изписаха със показатели на АСАТ - 74 , АЛАТ - 314 . Преди 3-4 дена бях на контролен преглед и стойностите на ензимите бяха: АЛАТ - 443 , АСАТ(не го разчитам много добре,по-скоро пише СПГ - 231. Та така,въпроса ми е нормално ли е това повишаване на стойностите на ензимите с толкова много, приемал съм трансметил и карзил,спазвам диета(но на няколко пъти прекалих с месото и същото и преяждах(от което след това чувствах леки болки в дроба,навярно защото му е трудно да преработи храната.Продължавам с трансметила и карзила,карзила го пия 3х3(мога ли да го намаля на 3х2,понеже не чуствам да има действие от него,а и в листовката е прието да се приема 3х1 или 3х2)
Да добавя,че през този месец съм спал по 5-6 часа на ден,което сигурно е недостатъчно за възстановяване на организма и това също може да си е оказало влиянието върху повишаването на стойностите на ензимите.
Ще бъда благодарен,ако някой отговори на въпроса ми за ензимите,ако ми препоръча диета(с готови ястия) и ако коментира въпроса ми за карзила !
« Последна редакция: Юли 16, 2013, 21:52:29 от коко1 »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3208
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит А
« Отговор #1 -: Юли 17, 2013, 23:00:08 »
Здравей Коко,

първият ми въпрос е: лежиш и почиваш ли достатъчно? Петте дни, в които си бил ''хоризонтиран'' в болницата са прекалено малко, за да се възстанови дроба. С какви ензими влезе? Също така ако си позволяваш по бира или някакъв друг, дори и лек алкохол, може да забави оздравителния процес.
За храната мога да ти кажа следното- чисто месо, без тлъстини, приготвено печено,варено или на скара; пресни зеленчуци(забрави морковите за един период);картофи и ориз, както и плодове на воля(без грейпфрут). Много вода, чайове, айряни, такива неща. Важното е да няма никакъв алкохол, тежки мазнини, пържено и полуфабрикати.
Друго не се сещам. Ако имаш въпроси-питай :)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен коко1

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Юли 18, 2013, 00:02:02 »
Здравей Коко,

първият ми въпрос е: лежиш и почиваш ли достатъчно? Петте дни, в които си бил ''хоризонтиран'' в болницата са прекалено малко, за да се възстанови дроба. С какви ензими влезе? Също така ако си позволяваш по бира или някакъв друг, дори и лек алкохол, може да забави оздравителния процес.
За храната мога да ти кажа следното- чисто месо, без тлъстини, приготвено печено,варено или на скара; пресни зеленчуци(забрави морковите за един период);картофи и ориз, както и плодове на воля(без грейпфрут). Много вода, чайове, айряни, такива неща. Важното е да няма никакъв алкохол, тежки мазнини, пържено и полуфабрикати.
Друго не се сещам. Ако имаш въпроси-питай :)

До като бях в болницата не почивах много,разхождах се навън (беше позволено),а и се чувствах в перфектно състояние заради това.По спомени влезнах със стойности на ензимите - 900 г/д на едните,а на другите 300 г/д.В болница влезнах след като бе преминал периода в който все едно имам изстинка,бях преминал тежката част без да знам,че имам хепатит и съм приемал доста от забранените храни,включително алкохол    в сериозно количество 2-3 дена преди да ме приемат.
Искам да питам с толкова големи стойности на ензимите след контролния тест,това значи ли,че съм заразен ?
В този първи месец след изписването ми си почивах,ограничих разходките,спазвах диета(като съм приемал колбаси,които не съм сигурен дали са позволени),пих доста видове билки в големи количества,приемах си лекарствата,само съня ми беше 5-6 часа,а може и някои дни по 4 часа,не съм приемал никакъв алкохол,млечни продукти имах доста в менюто и си мисля,че от там може да се качват стойностите,някои познати ми даваха съвети,че не трябвало да се приемат млечни продукти заради лактозата,че забавяла възстановяването на черния дроб,но аз си нямам и представа(някой ако знае нещо да сподели)
Месец след като ме изписаха и на контролния тест ми казаха стойностите се стреснах и не знам как да ги разбирам,леко се депресирах,защото очаквах всичко да е нормално и да не стоя като прикован на легло,бездействайки,по принцип съм спортна личност и за мен това е не мислимо да си лежа по цял(това ме депресира много)

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3208
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Юли 18, 2013, 09:00:21 »
Не са причината колбасите, ама при възможност ги разкарай от менюто си- нищо добро няма да видиш от тях.
Не знам каква може да е причината за покачването на ензимите, какво ти казаха в болницата? Би могло да е комбинация от билките, които си пил в големи количества ( какви са те?), ако си спортувал активно и не си почивал особено. Млечните продукти нямат връзка. По въпроса за това дали си заразен за останалите, само по стойностите на алат и асат няма как да се прецени, според мен е необходимо изследване за антитела.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен коко1

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 18, 2013, 09:21:39 »
Не са причината колбасите, ама при възможност ги разкарай от менюто си- нищо добро няма да видиш от тях.
Не знам каква може да е причината за покачването на ензимите, какво ти казаха в болницата? Би могло да е комбинация от билките, които си пил в големи количества ( какви са те?), ако си спортувал активно и не си почивал особено. Млечните продукти нямат връзка. По въпроса за това дали си заразен за останалите, само по стойностите на алат и асат няма как да се прецени, според мен е необходимо изследване за антитела.

Билките които пих са - червен кантарион,невен,магарешки бодил,лайка,може би и жълт кантарион и липов чай,вече забравих.
Изследванията са ми отрицателни при изписването ми от болницата.
Уж хепатит А бил най-лекия и заради това ми е чудно,че ензимите се покачиха,а се надявах да съм се оправил след 1 месец.
10 дена преди да отида на контролен преглед спрях трансметила(така ми беше предписан) и се появиха болки в чернодробната област.От 1-2 дена започнах пак трансметил с карзил и още чуствам леки болки в чернодробната област и се притеснявам,но сигурно толкова бързо не може да си окажат влияние лекарствата.

''За храната мога да ти кажа следното- чисто месо, без тлъстини, приготвено печено,варено или на скара; пресни зеленчуци(забрави морковите за един период);картофи и ориз, както и плодове на воля(без грейпфрут). Много вода, чайове, айряни, такива неща. Важното е да няма никакъв алкохол, тежки мазнини, пържено и полуфабрикати.
Друго не се сещам. Ако имаш въпроси-питай :) ''

Този месец мисля да избягвам да ям месо,това удачно ли е ?
Защо да не мога да ям моркови и грейпфрут като ги има в листа който ми дадоха от болницата с диетичните храни - и са в разрешени.От това което разбрах в листа с храните,трябва да съм на въглехидратна диета защото не се натоварва много черния дроб при обработката им.
« Последна редакция: Юли 18, 2013, 11:22:50 от коко1 »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007