Автор Тема:  Здравейте и от мен! Поредния нов потребител :)  (Прочетена 15685 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте.

Нова съм във форума, така че предварително се извинявам, ако бъркам нещо с реда и начина на ползване. Нямам много свободно време и бързам да пиша, и честно- не съм изчела всички правила за ползване и т.н.
Та, да започна с едно кратко представяне, въпреки, че не обичам да говоря за себе си.
На 30 години съм,жена, с две деца, щастливо омъжена :)) Живея извън БГ.
Съвсем наскоро,  съвсем случайно, ми откриха антитела на Хепатит С. При рутинни кръвни изследвания, при които АЛАТ и АСАТ излязоха високи и доктора се усъмни. Та след това ми направиха изследвания за генотип (не съм още много наясно с терминологията, така че ако бъркам нещо -поправете ме). Тези изследвания гласят накратко следното: генотип 3, ПЦР 460000 ИЕ/мл, АСАТ последно е 44, АЛАТ 82, гама глуболин - 21, еритроцити 3,96.
И сега от тук нататък, не знам какво следва. Ще имам час при професорката ми, надявам се до края на тази седмица. Но бих искала предварително да получа малко повече информация, мнения, каквото и да е.
Ще съм благодарна за отговорите.

Неактивен Alice

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 387
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
Здравей, първо да ти кажа изтеглила си дългата клечка :) Генотип 3 е супер, защото лечението е само 6 месеца а не 1 година както за генотип 1. ПСР- а ти не е много висок, за справка моят е близо 5 милиона :pardon: Ти извън България ли ще се лекуваш? Ще ми е интересно да споделяш как е при теб системата за лечение. Иначе от тук нататък в България правят чернодробна биопсия. След това се субират документите изисквани от здравната каса за да кандидатстваш за лечение.

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравей Алис!

Благодаря ти за отговора.
Да, ще се лекувам извън БГ, тъй като живея и работя извън.
Ще споделям каквото науча за лечението. Аз нямам представа как прецедират тук, от къде започват и какво трябва да се прави, тепърва ще проучвам. Ще споделям всеки етап.
Това за биопсията звучи доста неприятно и плашещо. Много съм чела за различни биопсии, и съвсем наскоро присъствах на една (на гърдата), не беше много приятно зрелище и според мен е доста болезнено, но ще видим.
А това, че ПЦР не е високо- го приемам за добра новина :))
Ще пиша като имам повече информация :)

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Здравей и добре дошла.
Дългата клечка е по линия не само на по-краткото и леко поносимо лечение на генотип 3, но и на това, че от генотип 3 неизлекуван пациент няма.
Така че - бъди спокойна.
Спокойно и по отношение на биопсията - дори да ти се наложи такава, тя няма общо с биопсиите на други органи. Черният дроб е нечувствителен, без нервни окончания, така че за болка при провеждането на биопсия не може да се говори. Просто от внезапната интервенция при някои хора се получава усещане за силен удар в областта на ребрата и свиване на диафрагмата, но това отшумява до час-два. После, все едно че нищо не е било. Черният дроб регенерира отнетата тъкан.
Предполагам, че на този етап лекарите ще поискат да се изчака 6 месеца до повторно изследване, за да бъдат сигурни, че се касае именно за хроничен хепатит С, подлежащ на лечение, а не за остър, при който организмът сам го изчиства. Едва ли ще пристъпят към биопсия преди да са се уверили, че хепатитът е хроничен.

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Ели, благодаря ти за инфото :)
Сега ми е малко по-спокойно.
Все още не съм се свързала с професорката, но се надявам да се получи в най-скоро време, за да знам от тук нататък какво следва, че най ме изнервя чакането и неизвестността :)
Иначе това, че нямало неизлекувани- звучи направо приятно :) да се надяваме да е така.
Лекарката на предишния преглед спомена нещо, че ако състоянието позволява, можело да се изчака докато излезнели нови лекарства (които били запланирани за началото на 2014та). Това ми прозвуча някакси добре, в смисъл че е възможно да има такова състояние, което позволява дълго чакане.
Но все пак ми е притеснено, защото тази болест, от какъвто и генотип да е, си е някак коварна и гадна.
И сега толкова много въпроси имам в главата си, че не знам от къде да започна да чета :)

Неактивен eli13

• Профил
Чети си, но аз отсега да ти кажа - вярно е, че очакваме нови лекарства.
Разбира се, това е тема №1 за хората с генотип 1, защото лечението се предполага да е доста по-кратко, по-леко и най-вече - по-ефикасно.
Генотип 3 и със сегашните лекарства се лекува успешно. Те са кофти комбинация, но неприятностите почват да се проявяват най-вече след шестия месец от лечението, а вие тогава сте приключили  :smile:
Дали можеш да чакаш със старта на лечението ще зависи изцяло от резултата от биопсията : тя показва състоянието и увреждането на черния дроб. Друг информативен тест е с фиброскан. Интересувай се дали е приложим в държавата, където се намираш. Това е неинвазивен метод за диагностика на черния дроб, но не е точен при наличие на стеатоза.

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Ели,
Благодаря за инфото, ще попитам.
Да разбирам ли, че все пак наистина биопсията е единствения метод, който реално може да покаже актуалното състояние на черния дроб?
Явно само един ултразвук не е достатъчен?! Или, например, ако на ултразвука не се види нищо притеснително (увеличен черен дроб и т.н.), то все пак е възможно да не се прави биопсия?
И дали ще трябва да чакам 6 месеца, за да се потвърди каквото и да е диагноза?! Просто чакането не ми е любимо :)
Затрупах те с въпроси, извинявай. Просто, нали знаеш, че човек дори и да знае, че има и по-тежки ситуации и случаи, разглежда своята като тежка също :) И интересно ми е, има ли някой, който да е установил как се е заразил? Понеже това е също въпрос, който ме тормози. Възможно ли е, например, да ме заразят в една лаборатория, когато давах кръв и още на следващия ден да излязат повишени чернодробни ензими и антитела за хепатит С? Струва ми се невъзможно. И колко време след заразяването тези антитела се показват? Тоест, те веднъж появили се, винаги ли остават в организма?
Ще съм признателна за отговора, въпреки че разбирам, че като по-стар потребител, вече вероятно си отговорила на много такива преди мен :))
Поздрави

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
 :smile: здравей,да ти кажа на мен трима лекари,които ме прегледаха ми казаха различни неща,единия не видя нищо притеснително,огледа ми всички органи,каза,че са добре и нямам увеличен черен дроб,след седмица ме прегледа професор Коцев,той ми каза,че черния ми дроб и далака ми да увеличени,след още месец ме прегледа друг доктор,който ми каза,че нямам увеличени органи,а само,че черния ми дроб е пожълтял,така,че направи биопсия,поне за да разбереш какво и колко е увредено,ако изобщо има някакво увреждане при теб.А колкото до заразяването при мен е мистерия,защото аз нямам операции,дори и инжекции  в периода,в който се смята че съм се заразила,така че никой не може да разбере със сигурност кога и как се е заразил.  :smile:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен eli13

• Профил
Аз вече казах, че другият метод за диагностика е фиброскан. При нас обаче изследването с него, дори да е проведено, не се приема за достатъчно от здравните власти за отпускане на заплатено от тях лечение.
По отношение периода на изчакване, за да се прецени дали хепатитът е остър или хроничен, отново отразих изискването на нашите здравни власти за отпускане на лечение. Иначе според мен хепатологът може да се ориентира още сега дали се касае за остър или хроничен хепатит при съпоставка на ПСР с ензими.
Но ти си в друга държава и ние не знаем какви са тамошните критерии.

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравейте.
Дълго време липсвах, но просто от изследвания, деца и работа не остава време за форума :)
та сега положението е следното: никой не смята за нужно да се прави биопсия, защо- не знам.
правят всякакви кръвни изследвания, генотипизиране и това е.
двама се опитаха да ме убедят, че много скоро (началото на 2014та) ще има нови лекарства, които ще са много по-добри като качество и срока на лечение ще е само 3 месеца.
страната където съм е Германия.
Не знам дали и защо трябва да се чака. Правилно ли разбирам, че този вирус като стои в кръвта, с времето не намалява, а само се увеличава? Тогава за какво е това чакане?
Сега на 24.06 ще съм пак на преглед, за да ми кажат какво лечение ще се започне, защото аз казах че искам да се лекувам (което тук се оказа до голяма степен избор на пациента).
Тогава ще съобщя какво са измислили немците и какво ще предложат :)
Иначе ми се иска да вярвам, че страничните ефекти не са толкова непреодолими и ми се иска по-рано да започна лечение за да се избавя от тази гадост (по възможност).
Иначе пия едни кавказки билки, много добре се отразяват :) ще погледна довечера вкъщи какви са точно и ще пиша.
За фиброскана въпрос: това като ултразвук ли е нещо? Правиха ми нещо като ултразвук, само че беше по-тънко и леко удряше и удара се усещаше вътре някакси и кухо се чуваше. Ако ме разбирате какво описвам, защото не знам как точно да го опиша. Та това ли е фиброскана?
Поздрави на всички и успех!!!

п.с. лекарката тук ми каза, че генотип 3 трудно се лекувал в наши дни (това е съвсем обратното на всичко, което досега четох :( )

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
Ами аз се шашнах напълно. За мен тази методика на диагностициране, създаване на мнение и лечение ми е странна. Първо - как без биопсия ще установят степента на увреждане? Може и да разполагат с фиброскан, но биопсията е по-точна. Второ - ка генотип 3 ще се лекува най-трудно, това наистина си е шестица от тотото за хепатитно болния. Щом догодина идват новите лекарства при вас - това е супер, защото няма да се тровиш с интерферона и рибавирина 6 месеца, а и се води, че неподлагалите се на друго лечение ще отговорят по-лесно на новата терапия. Ако е сигурно, че ще почнеш от догодина, за мен страшно няма, защото срокът на изчакване не е фатално дълъг. Но все пак трябва да се установи степента на фиброза, а това с ехография на коремни органи не може да стане. Поздрави!
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Лорей,

нека не забравяме, че Нирвана живее в Германия, а там нещата са малко по-различни от тук ( както и от повечето европейски държави). Истина е, че биопсията е, и си остава златният метод, но лекарите на запад използват Фиброскан от години, там всяка всяка болница разполага с такъв и е приет метод за изследване. Така че на мен не ми звучи странно това, че оценката на черния дроб е извършена само чрез еластография.
По отношение на навлизащите компоненти за лечение- официално информацията е за около 2015 г. като новите комбинации дават най-голяма успеваемост при генотип 1 и 2. Може би и точно това е имала предвид лекарката му- с класическото лечение интерферон и рибавирин успеваемостта при генотип 3 е колко? около 70-80%? докато новите комбинации за 1 и 2 дават 98-100% излекуване.

п.с. Нирвана, това което описваш като преглед, много ми прилича на Фиброскан. Какъв е резултатът, ако не е тайна?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен nirvana_a

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Резултата не би бил никаква тайна, ако го знаех. Единственото, което сьщо може да се сметнн за резултат е, че докторката каза, че черния дроб изглежда чудесно, не се наблюдават увреждания, увеличение и тн.
Освен сама да си поискам биопсия? Боли ли много или е тьрпимо?
Тя каза, че сегашните лекарства при хепатит с дават 70-80% успеваемост, новите до 95% максимум. Честно казано, според мен, това кога ще се появят си е непредсказуемо мисля и почти сьм сигурна, че казват най-рано прогнозираната дата, но има много фактори, които могат да повлияят, знам ли. Щом за БГ ще се появят 2015, а ние сме ЕС все пак, значи тук няма да е много по-рано, няколко месеца да е.
И ако да речем няма фиброза, какво значи,може да се чака без това да има негативни последствия ли?
Просто ми е много странно да си седя ей така с вирус в крьвта. А те тук не бьрзат много много. То докато си запиша час, та ми вземат крьв, пьк после нов час за консултация и тн и ето мина месец и нещо, а сьм доникьде.
Или просто нямам тьрпение ))
А относно билките, ще напиша сьстава на руски, а после ще преведа това, което знам :))
Смес от: "цветки ромашки, цветки календулы, трава репешка, корни цикория, цветки пижмы, трава манжетки, цветки бессмертника, золотарника трава, трава лабазника вязолистного, корни одуванчика, корни змеевика, семена тыквы, плоды пахучего укропа, плоды барбариса".
Ромашка- лайка; репешка- репей, одуванчик-глухарче, тыква-тиква, укропа пахучего плоды- семена от копьр; тези само знам. Другите ще се постарая тези дни да ги погледна из старите ми запаси от руски книги :)) много добре действа, пие се 4 пьти на ден, 1 супена льжица се заварява с половин литьр вода и се кисне 1 час така. Ако не помогне, поне не вреди ;)) все хубави билки. На кавказ казват, че най-важната билка за черния дроб е "цветки бессмертника" :)
Айде стига за днес, че роман написах :))
Лека вечер от мен и дано всички да сте здрави ))

Неактивен eli13

• Профил
Нирвана, съвършено излишна е биопсията при теб. Очевидно е направено изследване с фиброскан от това, което описваш, и състоянието на черния дроб е добро.
При това положение не се досещам за нито една причина да почваш двукомпонентната терапия, хеле пък като живееш в Германия - държавата, която винаги първа одобрява за финансиране новите лекарства.
При много хора традиционното лечение от самото начало дава тежки странични ефекти, които изобщо няма да ги има при новите лекарства. Срокът на лечение е два пъти по-кратък. Има смисъл да се чака. Това не е някакво бързо развиващо се заболяване.

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 657
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
Лечението си е тежко, фиброзата напредва много бавно обикновено, затова най-смислено проред мен е да повярваш на лекарката. Искам и да попитам нещо - в статуса си си написала Остър хепатит Ц. Остър ли е или хроничен? Че това, което описваш май е към хроничния по-скоро.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007