Автор Тема:  Хепатит Б и България !  (Прочетена 11284 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хепатит Б и България !
« -: Юни 05, 2013, 01:04:30 »
Здравейте и от мен на 23 години съм, казвам се Христо и съм от Червен бряг ! Ето и на кратко моята история и моите надявам се лесни за вас въпроси ! На 9 май т.г. реших да се включа в кампанията за кръводаряване и няколко дни по- късно разбрах, че имам хепатит Б ! На другия ден веднага отидох до личния лекар , който ми тегли една дълга лекция колко сериозно е това заболяване и т.н. и ме изпрати в гр. Плевен при гастроентереолог (надявам се го изписвам правилно ) . Там попаднах на д-р Събева, която ми обясни, че не съм за приемане в болница щом съм нямал никакви симптоми и едва ли ще лежа в болница, обясни ми и колко е сериозно заболяването, какво уврежда и до какво може да доведе и т.н. и т.н., все неща, които четох и тук споделени от вас ! Накрая въпросната реши, че ще ме изпрати да ми направят изследвания , само дето трябваше да си ги платя, защото здравната каса не ги покривала, както и да е , ето ги и тях :

Anti - NBeAg   0,512 negative
HBeAg   3,399 aktive
ASAT 28
ALAT  53,3
GGT 15
ALP  82
Каза ми, че ще ми се наложи да си правя още изследвания, но понеже не ги покрива здравната каса и са скъпи ще став ана части, само че аз дори не съм от Плевен и едно такова пътуване всяка седмица за да ми вземат кръв ми се стори малко безумно за това потърсих малко помощ от приятел минал по този път, който ми записа час в София при д-р Желева в Иван Рилски ! Отидохме , с 300 зора намерихме докторката, но все пак.....Обясни ми, и тя за заболяването и т.н. и ми каза, че имам нужда от още изследвания
HBsAg  434,8  (Това е резултата) , а другото изследване ще ми го направи на 4 юли когато ме приеме за 2 дни в болницата, Обясни ми че съм с хроничен , активен хепатит Б .
Да ама ситуацията малко се промени, когато симптомите, които имах :разстройство, повръщане, болки високо от дясно, тежест ,отпадналост, загуба на тегло - се обостриха и днес реших да потърся спешна помощ червен бряг и ми направиха следните изследвания :

ASAT 39
ALAT 55
LDH 262
GGT 15
Включиха ми една система и ме откараха на Плевен, където ме и върнаха, защото съм бил с хроничен хепатит ! Е едно не мога да разбера хем хроничния хепатит е по опасен от острия, но в същото време когато го имаш чакаш най - много ! Как на базата на тия изследвания се установи , че имам хроничен, активен не спящ хепатит Б и не е ли възможно той да е остър, но те първа да започвам да проявявам симптомите ? И друго не мога да си обясня, защо се налага да си плащам тия изследвания ? , Защо се налага да чакам толкова много и само да ме разкарват ту тука ту там като куче буквално ! Защо се налага да си заплатиш за да се изследваш за хепатит Б щом е толкова сериозно колкото ми твърдят няколко доктора вече ? А най - вече не мога да си обясня какъв е смисъла изобщо да се разкарвам като луд като явно хроничния хепатит не е опасен и на мен не ми е нужно лечение , демек ходи си у вас и не ни занимавай и не го мисли ?!? Моля ви да ми отговорите, какво значат тези излседвания в действителсност ли имам хроничен не спящ хепатит Б и какво трябва да направя с тези симптоми , които изброих по горе ! Извинявам се предварително ако съм го написал малко объркващо но в главата ми в момента е малко огромна каша

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит Б и България !
« Отговор #1 -: Юни 05, 2013, 07:23:17 »
 :smile: добре дошъл тук, първо,изследванията са безплатни,поне аз досега не съм плащала ,но разбира се,трябва да си здравно осигурен с непрекъснати здравни осигуровки и ако си бил с направление  не трябва да си плащаш тия изследвания,ако не си,тогава ще си плащаш,колкото до другите въпроси,трябва да ти отговори някой с хепатит Б,защото аз съм с хепатит Ц .Нормално е да си притеснен и объркан, но си пази нервите,защото едва сега започваш а то става бавно всичко ,аз разбрах миналата година октомври месец,че съм болна,а чак тази година юли месец ще започна лечение. Изчакай болните от хепатит Б да ти обяснят всичко,те ще ти отговорят на всички въпроси . :smile: :smile: :smile:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3113
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #2 -: Юни 05, 2013, 09:40:31 »
Здравей

и добре дошъл сред нас. Поздравления за това, че си бил кръводарител :)

Сега, по темата:

- не си с остър хепатит, тъй като ензимите ти (асат и алат) са около нормалните. При остър хепатит те са в стотици или хиляди единици. Вероятно оплакванията идват от напрежение, или пък обикновена настинка.
- по Здравна каса се полагат безплатни кръвни изследвания като кръвна картина, асат, алат, ггт,аф и тн. Маркерите за хепатит си ги плащаме ние.
- следващият път, когато отидеш при личния си лекар, съвсем сериозно те моля да му благодариш, че те е насочил към гастроентеролог и че въобще е чувал за хепатитите. По мои наблюдения, около 99% от джи пи-тата излизат с монолога '' нищо ти няма, половин България го има тоя вирус, какво си се затръшкал, я си отивай в къщи''. Бих казала (без да е пресилено), че в дългосрочен план, този човек ти спасява живота.
-още по-хубавото е, че си се насочил към София и към клиниката на проф. Антонов. Те са специализирани в хроничните хепатити, така че ти предстои един хубав обстоен преглед :) На 4-ти юли освен задължителните кръвни,ехографии и тн, ще ти пуснат ПСР,който има за цел да установи колко вируси на мл кръв имаш. Накрая, накуп с всичките документи ще преценят дали си активен хроничен или пасивен хроничен носител. Ако си активен, те чака биопсия и вероятно лечение, ако си неактивен- следене на всеки 6 м. за възможна реактивация на вируса.

Разбирам, че си афектиран заради разкарването, плащането на изследвания и малката лудница около теб, но така е всички ни. Просто ще ти трябва още малко време да свикнеш и осъзнаеш нещата. Стискам ти палци и се надявам за възможно най-хубавите резултати от хоспитализацията в Иван Рилски и ако имаш още питанки- давай :)

-
-

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 05, 2013, 10:04:24 »
 добре дошъл тук, първо,изследванията са безплатни,поне аз досега не съм плащала ,но разбира се,трябва да си здравно осигурен с непрекъснати здравни осигуровки и ако си бил с направление  не трябва да си плащаш тия изследвания,ако не си,тогава ще си плащаш,колкото до другите въпроси,трябва да ти отговори някой с хепатит Б,защото аз съм с хепатит Ц .Нормално е да си притеснен и объркан, но си пази нервите,защото едва сега започваш а то става бавно всичко ,аз разбрах миналата година октомври месец,че съм болна,а чак тази година юли месец ще започна лечение. Изчакай болните от хепатит Б да ти обяснят всичко,те ще ти отговорят на всички въпроси . :smile: :smile: :smile:

Здравей, здравноосигурен съм , но тези маркери за хепатит Б си ги плащам и както разбирам и от преди не само аз , а всички ! Защо това е така при положение, че всички ми обясниха колко хиляди левове давала държавата за моето лечение, а не може да даде 200 лева за изследвания, ми ако съм някой който ги нямам, нямам роднини които да ми ги дадат и няма от кой да ги взема на заем какво ? Друго смешно според мен е тази кампания за Хепатит Б в 5 областни градове се провеждат безплатни изследвания за Хепатит Б - веднъж годишно, защо това е така, значи обяснява ми се как това заболяване се нарежда до това на ХИВ/СПИН за него изследването е напълно безплатно в цялата страна, а за хепатит Б е платено ! Друго, което не мога да разбера е : каква е разликата между остър или хроничен хепатит освен, че първото се лекува, второто не, в смисъл такъв и в двата варианта аз съм заразен за останалите, но едните се приемат за лечение, а другите чакат , казаха ми че болните от хроничен хепатит Б са по заразни за околните от колкото тези с остър е аджеба с какво повече съм заразен от тези с остър като заболяването се предава по два начина : кръвен и полов път, ми ако не бях дарил кръв нямаше и да знам за това, по тая логика сега аз мога да си спестя на всички че имам това заболяване и така да го предавам по веригата ! Благодаря на всички за отговорите до сега, но наистина това ми е една пълна каша хем е така, хем е иначе, да разбирам, че живеем в България, но май е време нещо да се промени и щом сериозността на това заболяване е от голямо значение то най - напред според мен изследването дали имаш Хепатит Б трябва да е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, В ЦЯЛАТА СТРАНА, ЦЕЛОГОДИШНО ! Маркерите за този вирус също трябва да са безплатни, мен не ме грее колко хиляди дава държавата за лечение, до което едва ли ще стигна, защото ако ме върне още някой от някъде или ме изгледат все едно съм прокажен съм на път да захвърля всичко и да се откажа, а тия хиляди левове държавни може да си ги заврат.... където искат ! Извинявам се за езика, но..... Благодаря ви отново

Неактивен stefanIliev

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #4 -: Юни 05, 2013, 13:37:36 »
Здравей Христо, добре дошъл на правилното място.

Първо успокой се човече, нервите ще ти са нужни, наистина лекарката ти е постъпила доста "мъжки" и те е напътила да търсиш помощ, а не ти е казала кротувай и нищо ти няма.Нали знаеш колкото по-рано разбереш толкова е по-добре за всичко от тук нататък.Сега изследванията при здраво осигурените са безплатни, в краен случай дори и на частно АСАТ, АЛАТ, ГГТ, АФ са по 3 до 4 лева всяко /поне тук в София/, вече останалите като репликация и ПСР са повече парички.
Сега препоръчвам ти да си спокоен и да изчакаш до 4 юли за да те приемат в Иван Рилски, там първо ще ти обяснят всичко което ти е необходимо и ще имаш изследванията точни и на място.Сега не знам дали са ти казали какво ти трябва за престоя ако не са ти ето най важното:

1 Направление номер 7 по клинична пътека 35, от личната лекарка и с него се регистрираш на централната регистратура в Иван Рилски
2.В деня на приемането да не си се хранил и да не си пил вода, освен ако не приемаш някои лекарства и тогава да пийнеш вода, след като ти вземат кръв може да се храниш и да пиеш на воля.
3. Ще те приемат в кабинети номер 15 или 16 но след като си се регистрирал така че мини първо се регистрирай да не чакаш напразно защото те извикват кой как се е регистрирал.
4.Да не си приемал Аспирин  и Антистенокардин  поне седмица преди постъпването ако си взимал задължително им кажи.
5.Ако нещо  друго лекуваш  го казваш и да предупредиш лекарите.
6.Копие поне едно от всичките ти изследване до сега , епикризи тестове дрн дрн. Защото ще ти го искат да ги  имат и те.
7.Да си носиш за себе си пижама, чиния ,лъжица, вилица, чаша ,чехли и термометър.
8. Имай на предвид че на изписване се заплаща такса от 5.80 на вечер на касата която е точно до тези кабинети дето приемат.

След като те приемат на 4 което е четвъртък ще те пуснат събота на 6 примерно.Изхода централния на Иван Рилски излиза на булевард като пресечеш булеварда от среща има магазинчета, аптеки  ако нещо ти се налага да си вземеш.Казвам го защото първия ден от приемането не те следва храна освен ако не е останала.
Ако имаш  въпроси питай, каза че имаш познат тук ако не кажи да те напътим как да стигнеш до там и прочие.

Другото което искам да ти кажа е останеш спокоен, шока е голям непременно и всеки го е минал, но няма нужда да се дразниш освен това ако се наложи да правиш други изследвания взимай си направление, поразпитвай бъди нахален да ти обяснят че става дума за твоето здраве и не им позволявай да те разкарват тук в Иван Рилски няма да преживееш същото.

Желая ти успех и питай за всичко .

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #5 -: Юни 05, 2013, 16:29:59 »
Здравей, Христо.
Добре дошъл във форума макар и по лош повод.
Разчети се тук и там в сайта и във форума и скоро ще бъдеш добре информиран относно заболяването ти, което ще те направи подготвен за битки в здравната система и способен да вземаш адекватни решения за бъдещето ти.
Разликата между остър и хроничен хепатит Б е, че острият хепатит - макар да протича доста брутално, непременно е свързан с изчистване на вируса от организма. Обикновено това се случва при възрастни хора, които тепърва се заразяват с хепатит Б докато хронично болните най-често са хора, заразени по утробен път или като деца. При тях вирусът не е могъл да бъде спонтанно изчистен от организма и е хронифицирал. Хронично болните могат да бъдат заразни и незаразни в зависимост от това дали и доколко активен е вирусът, а това положение варира.
Болните от остър хепатит се подлагат на лечение веднага чрез прием в инфекциозно отделение, защото състоянието им е много опасно, а лечението е отнапред известно, със сигурен резултат.
Хронично болните чакат, защото техният статут може да бъде различен : на неактивни или активни носители, последните с различно състояние на черния дроб, различна репликация на вируса, като това налага проследяване за известно време, та да се вземе най-адекватно решение за лечение според особеностите на конкретния случай. Още повече че лечението на хепатит Б не е никак проста работа : има някои видове лечение, които са с много ниска успеваемост и риск от обратен ефект; други лечения пък веднъж като се почнат, са доживотни, а са много скъпи и имат някои непренебрежими странични ефекти, които налагат решението за стартирането им да се обмисли внимателно като плюсове и минуси.
Това ти давам като начална и най-обща информация и ти препоръчвам да почнеш усилено да четеш допълнителна такава във форума и сайта на сдружението ни. Дръж ни в течение за развоя на случая, за да можем да ти помагаме. Успех!

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 29, 2013, 20:43:26 »
Здравейте отново на 4 -ти както казах ми предстои приемане в болница (св. Иван Рилски) ! От вчера обаче не се чувствам добре гади ми се, отпаднало ми е и то доста и усещам едно пристягане и лека неприятна болка от дясната страна ! Въпроса ми е на какво се дължи това , мога ли да приема някакви лекарства или да потърся лекарска помощ защото загубих апетит и имам едни червеникави петна по тялото , които не знам на какво се дължат ! Благодаря ви за помощта предварително

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 01, 2013, 12:13:12 »
Здравейте отново след известни болки в черния дроб и ред други симптоми като отпадналост и леко гадене, днес 3 дни преди плановото ми приемане в Иван Рилски с лекуващ лекар д-р Желева си направих изследвания, който показаха следните стойности :

ACAT - 232
АЛАТ - 565
ГГТ -  44,7
АФ  -  301,0
Креатинин - 66,4
Белирубин общ - 10,94
Албумин - 37,14

Много ме озадачиха особено първите няколко показателя , зачудих се защо ли при мен се наблюдава такова рязко покачване на показателите при положение, че до сега са били около 40 - 50 - 60 не повече (говоря за АСАТ и АЛАТ-  предишните ми стойности ги има малко по - горе ) . Може ли някой да се включи и да ми обясни. Благодаря предварително !

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 01, 2013, 20:24:18 »
Здравей,

явно вирусът ти се е реактивирал. Това е най-вероятната причина за тези стойности, 15 пъти над нормите (говоря за чернодробните ензими). Хубавото е, че съвсем скоро влизаш в Иван Рилски, където ще могат да ти вливат системи и да овладеят тези показатели, както и да те прегледат основно.

Не знам какво друго да те посъветвам, освен до влизането ти в Рилски си почивай максимално, лежи и ако се почувстваш още по-зле, звъни на Желева за консулт.

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 01, 2013, 22:21:59 »
Благодаря за отговора първо и второ : след като имам такива показатели възможно ли е да се говори, че вируса при мен е ОСТЪР, не ХРОНИЧЕН ?
Аз все пак реших, че ще отида да си пусна още веднъж тези изследвания утре или други ден и ако те се повишават, а не се нормализират демек да разбирам, че формата при мен е ОСТРА и съм за инфекциозна болница ? Единственото, което ме притеснява е, жълтеници !

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 87
    • Профил
« Отговор #10 -: Юли 02, 2013, 07:26:51 »
Здравей,възможно е хепатитът ти да е остър ако заразяването е станало сравнително скоро,защото инкубационният период е от 2 до 6 месеца,а първите симптоми (каквито ти имаш) обикновено не закъсняват повече от 3 месеца след заразяването.Ако хепатитът ти е остър,значи си късметлия и имаш шанс да го изчистиш напълно.Ето малко повече инфо :http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/hepatitis_b Когато постъпиш в болницата ще ти направят допълнителни изследвания и ще стане ясно.Там ще ти влеят трансметил (хепатопротектор),който много добре повлиява на черния дроб и трансаминазите,но ако бързаш и можеш да си го позволиш можеш да си закупиш трансметил на таблетки (по спомен излиза около 140 лв на месец).Успех!

Неактивен h.geshov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 07, 2013, 00:09:35 »
 :chat: :write: Здравейте отново не съм писал от доста време защото нещата при мен се развиха малко по странно и ми се наложи да полежа малко повече време в болница ! Та, направиха ми ПСР репликацията на вируса ми е 2 млр. и 70 млн. копия, направиха и ехография и гастроскопия от които се разбра, че имам цироза на черен дроб, варици в хранопровода и стомаха ! Направиха ми и изследвания за хепатит Делта, оказа се, че нямам, започнах да пия зефикс докато здравната каса ми отпусне виреад , все още държа високите стойности на чернодробните ензими - близо 1 000 вече около 2 месеца ! И така това е положението при мен поздрави на всички !

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: Август 07, 2013, 08:52:41 »
Здравей,

съжалявам за развоя на събитията. Това е поредното доказателство, че хепатитът е непредсказуем и неуловим дълги години.

Доколкото разбирам не са ти правили биопсия; мина ли на Фиброскан? 

Хубавото в цялата ситуация е, че веднъж почнеш ли Виреад ще се почувстваш много, много по-добре. Наскоро даже бях чела проучване в което заключението беше, че пациенти приемащи Виреад за срок от над 5 години, постигат сериозен напредък в подобрението си, като при пациентите с цироза ( около 70% от цялата група) тя изчезва.
Пожелавам ти бързо подобрение и одобрение на протокола за Виреад от ЗК :) Ако имаш въпроси, сме насреща.

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #13 -: Август 07, 2013, 12:36:24 »
Здравей, пожелавам ти скоро да започнеш лечение и да се подобриш,не забравяй да погледнеш в интернет диетата,която трябва да спазваш,сигурно са ти казали,но при варици в стомаха е абсолютно забранено да се консумира сол, да не говорим и за мазнини и много други неща,по добре спазвай диетата. Аз преди 3 седмици бях в болница , там една жена имаше същата диагноза като твоята,тя чакаше да и правят една процедура за вариците, пристягали ги с ластичета,за да не започнат да кървят, но се плаща около 600 лв. Иначе с тази процедура се подобрявало много състоянието .Ако искаш попитай ,но при теб може и да не се налага,не знам.Иначе жената беше цироза 1,с хепатит Б, но според думите и,не се е лекувала сериозно,не е спазвала диети ,пропускала е да пие лекарства. Така,че само от нас зависи дали ще се подобрим или не.  :smile:
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #14 -: Август 07, 2013, 14:02:33 »
Пожелавам ти да влезеш в 70%, за които говори Силви   :bravo2:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007