Анкета

Ако сте дарявали кръв в кръвен център, как ви уведомиха, че сте дали положителен резултат за хепатит?

Обадиха ми се лично
0 (0%)
Чрез личния лекар
2 (33.3%)
Не ме уведомиха. При повторно даряване на кръв ми съобщиха, че съм носител на хепатит и нямам право да кръводарявам.
4 (66.7%)

Общ брой гласове: 5

Гласуването приключено: Септември 27, 2016, 19:17:47

Автор Тема:  Уведомиха ли ви от кръвния център, че сте носители на хепатит?  (Прочетена 15647 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3207
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Целта е да разберем колко от вас не са били уведомени от кръвния център, че са носители на хепатит, при констатиран положителен резултат.
За пример: пациент дарява кръв през 2009 г., и отново през 2015 г. като втория път му съобщават, че още през 2009 г. е било видимо, че е с положителен резултат за хепатит С, но по неведоми причини той не е бил уведомен по каналния ред.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Ме

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 53
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
През 2013 август давах кръв. Малко след това от кръвния център са изпратили бележка до личния ми лекар. Той обаче забравил да ми каже. :)
Добре, че януари 2014 си вадих медицинско за работа и ходих при него, че се сети да ми каже.
Преди това съм давал кръв 2009 и 2010г. Надявам се, че тогава съм бил здрав, защото нищо не са изпратили тогава.

Поздрави!

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
Моят съпруг е давал кръв през 2008г.в Плевен и никои и до ден днешен не го е уведомявал че има хепатит ц.Той разбра по друг повод през 2010г.Ходи до кръвна банка да пита защо не е уведомен той или личния лекар. И отговора беше ,че не са длъжни а сам трябвало да си потърси резултата.Затова сме си го носели 25г този хепатит защото всеки бяга от отговорност.

• Global moderator
    • Профил
Да, затова подадохме предложение към МЗ да преосмислят начина си на уведомяване на кръводарителите. Ирена, попълни ли анкетата тук?

п.с. стартирали сме и онлайн петиция, моля да я подпишете и разпространите сред близките си:
http://www.peticiq.com/146821

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Когато разбрах за хепатита, смятах, че съм се заразила след последното кръводаряване. Но понеже прочетох поне за двама колеги от Варна, на които не са им казали, събрах кураж и отидох да питам. Е, оказа се, че през 2006 г. са го открили, но "не били длъжни да уведомяват".

Не знам какво щях да правя, ако бях разбрала тогава...
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

Неактивен Ме

• Немедицинско лице
  • Публикации: 53
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Когато разбрах за хепатита, смятах, че съм се заразила след последното кръводаряване. Но понеже прочетох поне за двама колеги от Варна, на които не са им казали, събрах кураж и отидох да питам. Е, оказа се, че през 2006 г. са го открили, но "не били длъжни да уведомяват".

Не знам какво щях да правя, ако бях разбрала тогава...
Отиде в кръвния център и попита за резултати от старо кръводаряване ли?

Неактивен mravche_ot_gorata

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 132
  • Put another dime in the jukebox
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
Ме, здравей
Да, точно така - те имат данните ми. Казах си името и ЕГН-то и излязоха датите, в които съм дарявала. Така стана ясно.
... че трябва твърдост, кураж, постоянство,
че страхът е подлост,  гордостта - пиянство.

• Global moderator
    • Профил
Очевидно системата не работи. Затова и нашите усилия са насочени към промяна на нормативната уредба. Моля, разпространявайте петицията ни.

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
Силвана аз съм подписал петицията.

• Global moderator
    • Профил
Очевидно институциите "работят"ефективно...
Отиди на сериозен лекар, който да ти направи сериозни изследвания и да се види какъв носител си.

Неактивен Владимир

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
След като разбрах, че имам Хепатит С, и след като прочетох няколко обезпокоителни истории по темата, отидох да проверя ситуацията при мен.

Лятото на 2015-та година дарявах кръв. След като отидох и си казах ЕГН-то, веднага им излезе на екрана, че още тогава съм носил вируса.

3 години и половина никой не си е направил труда да ми съобщи, за да се лекувам. Личният ми лекар по това време не е отворил писмото, което е получил от тях.

След като разбрах за това, отидох до РЗИ и разговарях над час със служителя, отговорен за тези неща, която освен всичко друго е лекар. Наслушах се на такива нелепи неща, не можах да повярвам как е възможно такова нещо да се случва, касаещо здравето ни. Всеки си измива ръцете с другата институция, взаимно се обвиняват, а реално не вършат нищо.

Днес изпратих молба онлайн за разследване на случая, както бях помолен да направя. На края на молбата си завърших, че утрешния ден може децата на тези безотговорни служители да видят тази диагноза, и да си стягат задниците и да започнат да вършат някаква работа. Елементарно е - наемаш човек, който се занимава само с това, получава списък с хора и им звъни по два пъти, за да е сигурен, че хората са разбрали какво им има. Тази ми вика "не е така, забранено е по телефон да казваме, някой като го чуе това може да се метне директно от терасата".

Това трябва да се промени, хората които са били в същата ситуация, казвайте ако имате идеи как да се рестартира тази тема сериозно. Подписах онлайн петицията, но не получих потвърдителен имейл, може би защото е стара? Сигурни ли сме че още е активна?

• Global moderator
    • Профил
Твоята история е като на стотици друга хора. Имаше даже репортаж преди време по бТВ, нищо не направиха като промяна в Наредбата.
Ние входирахме на два пъти предложение за промяна начина на известяване при пол. резултат, но МЗ просто ни отсвири. Очевидно не смятат сегашната практика за остаряла и опасна. Съветвам те да пуснеш жалба до където можеш - МЗ, Центъра по трансфузионна хематология, обърни се към медиа, можем да ти съдействаме с адвокат, който про боно ще те консултира и може да поеме твоя случай, ако решиш да си търсиш правата.

Неактивен Владимир

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
Благодаря, Силвана. Освен това, което пуснах днес до РЗИ, ще пусна и жалби към МЗ и центъра, както си посъветвала. Ще прочета също така цялата наредба, за да съм напълно запознат. След като изляза от болницата и притеснението спадне, ще се свържа с вас и относно адвокат. Гледал съм репортажите по БТВ и БНТ, акълът не ми побира как е възможно нещата да стоят на същото дередже. Но така е, докато всеки не започне да поема отговорност над собствените си действия, нещата няма да се оправят. От всички нас зависи тази кочина да се подреди.

• Global moderator
    • Профил

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
Като гледам и чета направо се ужасявам.Аз съм бил кръводарител през 2009 и сега след десет години научавам .През тези десет години имам 2 деца и Слава богу на тях и на жена ми им няма нищо.Може би  при мен е било за добро- защото можеше живота ми да се втурне на другаде,но може и да е за лошо щото още чакам за някои резултати.Всяко зло за добро ,но само Бог знае......

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007